Είδαμε και προτείνουμε: Το γαϊτανάκι του πόθου του Arthur Schnitzler

 Το γαϊτανάκι του πόθου του Arthur Schnitzler / Θέατρο Σταθμός

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο θέατρο Σταθμός την ιδιαίτερη σκηνοθετική δουλειά Αικατερίνης Παπαγεωργίου στο έργο του Αυστριακού Arthur Schnitzler «Το Γαϊτανάκι του πόθου». Στο έργο αυτό ο Schnitzler απεικονίζει τη βιεννέζικη κοινωνία στα τέλη του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας χαρακτήρες από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Πρόκειται για ένα έργο που αντίθετα με τα κλασικά αριστουργήματα περιγράφει όχι τα βάσανα της αγάπης, αλλά την επιθυμία για σαρκικές απολαύσεις σε κάθε κοινωνική τάξη και ηλικία. Προσοχή! Ο Schnitzler δεν αναφέρεται στο συναίσθημα αλλά στην ίδια τη σεξουαλική πράξη!
Το έργο συγκροτείται με σπονδυλωτό τρόπο από δέκα αισθησιακές σκηνές. Κάθε φορά, δύο χαρακτήρες, ένας άντρας και μια γυναίκα, συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που αποτελείται από τρία στάδια: αποπλάνηση, ολοκλήρωση, χωρισμός: μια ιερόδουλη που κοιμάται με έναν στρατιώτη που κοιμάται με μιαν υπηρέτρια που κοιμάται με τον γιο του αφεντικού, που κοιμάται... κ.λπ. . Ώσπου, τελικά, η ιερόδουλη της πρώτης σκηνής καταλήγει στην αγκαλιά ενός αριστοκράτη... Ο θεατής είναι μάρτυρας του αρχικού πλησιάσματος, του φλερτ, της αποπλάνησης ή της σχέσης εξουσίας που την πυροδοτεί. Η ίδια η πράξη υπονοείται. Η κινητήριος δύναμη πίσω από όλη αυτή τη σειρά επαφών είναι το ερωτικό ένστικτο που πρέπει να ικανοποιηθεί. Οι χαρακτήρες του Schnitzler είναι τυπικές φιγούρες της βιεννέζικης κοινωνίας εκείνης της εποχής: αριστοκράτες, ηθοποιοί, στρατιώτες, ιερόδουλες, υπηρέτριες, δανδήδες…

Ο Schnitzler ρίχνει φως στη συντηρητική και υποκριτική συμπεριφορά μιας κοινωνίας όπου η αναγνώριση ότι κάποιος μπορεί να δρα με κίνητρο το σεξουαλικό ένστικτο αποτελούσε απαγορευμένο ταμπού.
Για την ιστορία να πούμε πως λόγω του σεξουαλικού του θέματος, το έργο πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη γερμανική λογοτεχνία. Πέρα από το ζήτημα των «χρηστών ηθών» και της λογοκρισίας, πυροδότησε τον αντισημιτισμό, καθώς ο Schnitzler ήταν εβραϊκής καταγωγής.
Πριν τελειώσω θα ήθελα να επισημάνω την εξαιρετική σκηνοθετική δουλειά της πολλά υποσχόμενης Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Μερικά από τα σημεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου είναι
• Το γεγονός ότι πολύ σωστά η σκηνοθέτιδα δεν μετέφερε το έργο στην εποχή μας, προτιμώντας να διατηρήσει τον τόπο και τον χρόνο, τη Βιέννη στα τέλη της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Διότι η αφαίρεση της ιστορικής περιόδου θα ισοδυναμούσε με την αφαίρεση της «τολμηρής» πλευράς, του σκανδάλου που αποτελεί όλη την ουσία του έργου.
• Το λιτό σκηνικό ( μια στρογγυλή κατασκευή που υπονοεί το κρεβάτι του σεξ!), η υπαινικτικότητα των κουστουμιών ώστε οι ηθοποιοί να μπορούν να περνούν γρήγορα από τη μια σκηνή στην άλλη, ο φωτισμός, η επιλογή της κατάλληλης κάθε φορά μουσικής και η φρεσκάδα των νεαρών ηθοποιών μαρτυρούν την ποιοτική δουλειά!
Θα χαρούμε να δούμε και άλλες σας δουλειές! Μαρία Κουμαριανού
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Απόψε η παράσταση "Το γαιτανάκι του πόθου" μας διασκέδασε .Τέσσερις υπέροχοι ηθοποιοί με το παίξιμο τους τις ατάκες τους έκαναν όλους τους θεατές να γελούν με την ψυχή τους.Νομίζω πως το έργο αν και είναι γραμμένο από παλιά είναι πολύ επίκαιρο αφού οι άνθρωποι εύκολα ξεχνούν τα πάντα προκειμένου να απολαύσουν τον έρωτα .Αν και το έργο ασχολείται με τον έρωτα και το σεξ δεν ήταν χυδαίο.

Οι ηθοποιοί προκαλούσαν το γέλιο χωρίς να χρησιμοποιούν χυδαίες λέξεις,παραμόνο τις χαριτομένες κινήσεις τους.Γενικά όλοι οι συντελεστές του έργου έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν μια άρτια παράσταση.Συγχαρητήρια σε όλους.Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Open Mind που μου έδωσε την ευκαιρία να περάσω ένα υπέροχο βράδυ.

Φλώρα Ματτέ


 

«Το Γαϊτανάκι του Πόθου» ή 

«πώς θα πλησιάσετε το ερωτικό αντικείμενο του πόθου σας»


μια σύγχρονηπιο κωμική προσέγγιση του έργου «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα» του Άρτουρ Σνίτσλερ

 

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

 




Πρεμιέρα: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

 

Μια παράσταση για όσους δε φοβούνται να ακούσουν, αλλά κυρίως να πουν τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα.

 

«Το Γαϊτανάκι του Έρωτα» του Άρτουρ Σνίτσλερ όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αυστρία στα τέλη του 19ου αιώνα προκάλεσε σκάνδαλο, αποτέλεσε προϊόν λογοκρισίας και απαγορεύτηκε.

Μέχρι σήμερα το έργο αυτό εξακολουθεί να διακρίνεται για την ειλικρινή απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και της σεξουαλικότητας. 

 

Η ιστορία ξεκινά με μια νυχτερινή συνάντηση με μια πόρνη και ακολούθως το γαϊτανάκι του… Πόθου αρχίζει να ξετυλίγεται. Δέκα χαρακτήρες, τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, μπλέκονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του έρωτα και της ηδονής. Δοκιμάζουν τα όρια της επιθυμίας τους, φωτίζουν, αλλά και ξεπερνούν τη σοβαροφάνεια της αστικής ηθικής, της κοινωνικής θέσης και της συζυγικής αφοσίωσης.

Μέσα από δέκα κωμικές συναντήσεις, η παράσταση θέτει ερωτήματα γύρω από την ενοχή που συχνά γεννά η σεξουαλική επιθυμία. Γιατί, όμως, από όλες τις «φυσικές» ανάγκες, κλίσεις και προδιαθέσεις του ανθρώπου, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο ατομικό ζήτημα, αλλά παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις; Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου και πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου; 

 

Μέσα από την παράσταση αυτή «φωτίζεται» η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μέσω της γλώσσας του σώματος και την ερωτική πράξη, αλλά και ο φόβος της μοναξιάς που κάνει τις νύχτες να μοιάζουν ατέλειωτες και τις ημέρες μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα.

 

Το «Γαϊτανάκι του Πόθου» επιστρέφει στο θέατρο Σταθμός επίκαιρο όσο ποτέ. Με υπόγειο χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση, τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής μιλούν, παίζουν, ερωτεύονται, «φτάνουν»στο σεξ ή και δε… «φτάνουν».

 

Πόθος, πάθος, ερωτισμός και εμπιστοσύνη σ΄ένα ερωτικό γαϊτανάκι. Γιατί άραγε αυτό το ταξίδι του ερωτισμού παραμένει το πιο συναρπαστικό;

 

Συντελεστές

Κείμενο: Άρτουρ Σνίτσλερ

Μετάφραση: Θάλεια Συκιώτη, Μάγδα Τασούλα

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Σκηνικά: Λίνα Μότσιου

Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ροΐδης 

Κινησιολογία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Μουσικός

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μαρτίνη

Βοηθός ενδυματολόγου - Ενδυματολογικές κατασκευές: Νικολέτα Αναστασιάδου

Γλυπτικές εφαρμογές: Κωνσταντίνος Χαλδαίος 

Οπτικά εφέ: Πέτρος Πρίντεζης

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Τεό Ζωγραφάκι 

 

Παίζουν (αλφαβητικά): 

Απόστολος Καμιτσάκης

Γιώργος Πατεράκης

Θάλεια Συκιώτη

Μάγδα Τασούλα

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Εταιρεία παραγωγής: Naif ΑΜΚΕ

 

Εκτέλεση παραγωγής: Θάλεια Συκιώτη - Μάγδα Τασούλα

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, τηλ: 210-5230267

Πρεμιέρα: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Μέρες/ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ κανονικό, 11 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων11 ευρώ      

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-stathmos-to-gaitanaki-tou-pothou/  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς