Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: Το γαϊτανάκι του πόθου του Arthur Schnitzler

 Το γαϊτανάκι του πόθου του Arthur Schnitzler / Θέατρο Σταθμός

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο θέατρο Σταθμός την ιδιαίτερη σκηνοθετική δουλειά Αικατερίνης Παπαγεωργίου στο έργο του Αυστριακού Arthur Schnitzler «Το Γαϊτανάκι του πόθου». Στο έργο αυτό ο Schnitzler απεικονίζει τη βιεννέζικη κοινωνία στα τέλη του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας χαρακτήρες από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Πρόκειται για ένα έργο που αντίθετα με τα κλασικά αριστουργήματα περιγράφει όχι τα βάσανα της αγάπης, αλλά την επιθυμία για σαρκικές απολαύσεις σε κάθε κοινωνική τάξη και ηλικία. Προσοχή! Ο Schnitzler δεν αναφέρεται στο συναίσθημα αλλά στην ίδια τη σεξουαλική πράξη!
Το έργο συγκροτείται με σπονδυλωτό τρόπο από δέκα αισθησιακές σκηνές. Κάθε φορά, δύο χαρακτήρες, ένας άντρας και μια γυναίκα, συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που αποτελείται από τρία στάδια: αποπλάνηση, ολοκλήρωση, χωρισμός: μια ιερόδουλη που κοιμάται με έναν στρατιώτη που κοιμάται με μιαν υπηρέτρια που κοιμάται με τον γιο του αφεντικού, που κοιμάται... κ.λπ. . Ώσπου, τελικά, η ιερόδουλη της πρώτης σκηνής καταλήγει στην αγκαλιά ενός αριστοκράτη... Ο θεατής είναι μάρτυρας του αρχικού πλησιάσματος, του φλερτ, της αποπλάνησης ή της σχέσης εξουσίας που την πυροδοτεί. Η ίδια η πράξη υπονοείται. Η κινητήριος δύναμη πίσω από όλη αυτή τη σειρά επαφών είναι το ερωτικό ένστικτο που πρέπει να ικανοποιηθεί. Οι χαρακτήρες του Schnitzler είναι τυπικές φιγούρες της βιεννέζικης κοινωνίας εκείνης της εποχής: αριστοκράτες, ηθοποιοί, στρατιώτες, ιερόδουλες, υπηρέτριες, δανδήδες…

Ο Schnitzler ρίχνει φως στη συντηρητική και υποκριτική συμπεριφορά μιας κοινωνίας όπου η αναγνώριση ότι κάποιος μπορεί να δρα με κίνητρο το σεξουαλικό ένστικτο αποτελούσε απαγορευμένο ταμπού.
Για την ιστορία να πούμε πως λόγω του σεξουαλικού του θέματος, το έργο πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη γερμανική λογοτεχνία. Πέρα από το ζήτημα των «χρηστών ηθών» και της λογοκρισίας, πυροδότησε τον αντισημιτισμό, καθώς ο Schnitzler ήταν εβραϊκής καταγωγής.
Πριν τελειώσω θα ήθελα να επισημάνω την εξαιρετική σκηνοθετική δουλειά της πολλά υποσχόμενης Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Μερικά από τα σημεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου είναι
• Το γεγονός ότι πολύ σωστά η σκηνοθέτιδα δεν μετέφερε το έργο στην εποχή μας, προτιμώντας να διατηρήσει τον τόπο και τον χρόνο, τη Βιέννη στα τέλη της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Διότι η αφαίρεση της ιστορικής περιόδου θα ισοδυναμούσε με την αφαίρεση της «τολμηρής» πλευράς, του σκανδάλου που αποτελεί όλη την ουσία του έργου.
• Το λιτό σκηνικό ( μια στρογγυλή κατασκευή που υπονοεί το κρεβάτι του σεξ!), η υπαινικτικότητα των κουστουμιών ώστε οι ηθοποιοί να μπορούν να περνούν γρήγορα από τη μια σκηνή στην άλλη, ο φωτισμός, η επιλογή της κατάλληλης κάθε φορά μουσικής και η φρεσκάδα των νεαρών ηθοποιών μαρτυρούν την ποιοτική δουλειά!
Θα χαρούμε να δούμε και άλλες σας δουλειές! Μαρία Κουμαριανού
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Απόψε η παράσταση "Το γαιτανάκι του πόθου" μας διασκέδασε .Τέσσερις υπέροχοι ηθοποιοί με το παίξιμο τους τις ατάκες τους έκαναν όλους τους θεατές να γελούν με την ψυχή τους.Νομίζω πως το έργο αν και είναι γραμμένο από παλιά είναι πολύ επίκαιρο αφού οι άνθρωποι εύκολα ξεχνούν τα πάντα προκειμένου να απολαύσουν τον έρωτα .Αν και το έργο ασχολείται με τον έρωτα και το σεξ δεν ήταν χυδαίο.

Οι ηθοποιοί προκαλούσαν το γέλιο χωρίς να χρησιμοποιούν χυδαίες λέξεις,παραμόνο τις χαριτομένες κινήσεις τους.Γενικά όλοι οι συντελεστές του έργου έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν μια άρτια παράσταση.Συγχαρητήρια σε όλους.Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Open Mind που μου έδωσε την ευκαιρία να περάσω ένα υπέροχο βράδυ.

Φλώρα Ματτέ


 

«Το Γαϊτανάκι του Πόθου» ή 

«πώς θα πλησιάσετε το ερωτικό αντικείμενο του πόθου σας»


μια σύγχρονηπιο κωμική προσέγγιση του έργου «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα» του Άρτουρ Σνίτσλερ

 

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

 




Πρεμιέρα: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

 

Μια παράσταση για όσους δε φοβούνται να ακούσουν, αλλά κυρίως να πουν τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα.

 

«Το Γαϊτανάκι του Έρωτα» του Άρτουρ Σνίτσλερ όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αυστρία στα τέλη του 19ου αιώνα προκάλεσε σκάνδαλο, αποτέλεσε προϊόν λογοκρισίας και απαγορεύτηκε.

Μέχρι σήμερα το έργο αυτό εξακολουθεί να διακρίνεται για την ειλικρινή απεικόνιση των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά και της σεξουαλικότητας. 

 

Η ιστορία ξεκινά με μια νυχτερινή συνάντηση με μια πόρνη και ακολούθως το γαϊτανάκι του… Πόθου αρχίζει να ξετυλίγεται. Δέκα χαρακτήρες, τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, μπλέκονται σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του έρωτα και της ηδονής. Δοκιμάζουν τα όρια της επιθυμίας τους, φωτίζουν, αλλά και ξεπερνούν τη σοβαροφάνεια της αστικής ηθικής, της κοινωνικής θέσης και της συζυγικής αφοσίωσης.

Μέσα από δέκα κωμικές συναντήσεις, η παράσταση θέτει ερωτήματα γύρω από την ενοχή που συχνά γεννά η σεξουαλική επιθυμία. Γιατί, όμως, από όλες τις «φυσικές» ανάγκες, κλίσεις και προδιαθέσεις του ανθρώπου, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι μόνο ατομικό ζήτημα, αλλά παίρνει κοινωνικές προεκτάσεις; Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου και πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τον εαυτό σου; 

 

Μέσα από την παράσταση αυτή «φωτίζεται» η ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μέσω της γλώσσας του σώματος και την ερωτική πράξη, αλλά και ο φόβος της μοναξιάς που κάνει τις νύχτες να μοιάζουν ατέλειωτες και τις ημέρες μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα.

 

Το «Γαϊτανάκι του Πόθου» επιστρέφει στο θέατρο Σταθμός επίκαιρο όσο ποτέ. Με υπόγειο χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση, τέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής μιλούν, παίζουν, ερωτεύονται, «φτάνουν»στο σεξ ή και δε… «φτάνουν».

 

Πόθος, πάθος, ερωτισμός και εμπιστοσύνη σ΄ένα ερωτικό γαϊτανάκι. Γιατί άραγε αυτό το ταξίδι του ερωτισμού παραμένει το πιο συναρπαστικό;

 

Συντελεστές

Κείμενο: Άρτουρ Σνίτσλερ

Μετάφραση: Θάλεια Συκιώτη, Μάγδα Τασούλα

Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου

Σκηνικά: Λίνα Μότσιου

Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ροΐδης 

Κινησιολογία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Μουσικός

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μαρτίνη

Βοηθός ενδυματολόγου - Ενδυματολογικές κατασκευές: Νικολέτα Αναστασιάδου

Γλυπτικές εφαρμογές: Κωνσταντίνος Χαλδαίος 

Οπτικά εφέ: Πέτρος Πρίντεζης

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Τεό Ζωγραφάκι 

 

Παίζουν (αλφαβητικά): 

Απόστολος Καμιτσάκης

Γιώργος Πατεράκης

Θάλεια Συκιώτη

Μάγδα Τασούλα

 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Εταιρεία παραγωγής: Naif ΑΜΚΕ

 

Εκτέλεση παραγωγής: Θάλεια Συκιώτη - Μάγδα Τασούλα

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Σταθμός: Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα, τηλ: 210-5230267

Πρεμιέρα: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Μέρες/ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ κανονικό, 11 ευρώ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων11 ευρώ      

https://www.ticketservices.gr/event/theatro-stathmos-to-gaitanaki-tou-pothou/  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku