Είδαμε και προτείνουμε: Τα τελευταία φεγγάρια στο Θέατρο Coronet

 Τα τελευταία φεγγάρια του Furio Bordon

Θέατρο Coronet
Δεν είναι πια αρκετά νέος αλλά ούτε υπερβολικά ηλικιωμένος. Βρίσκεται απλά στην κρίσιμη ηλικία όταν αρχίζει να γίνεται αισθητό το πέρασμα των χρόνων και όπου η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια τού απαγορεύουν να γίνει βάρος για τους αγαπημένους του. Πρώην καθηγητής φιλολογίας, είναι ένα ο πατέρας που ζει με τις αναμνήσεις του, βυθισμένος στη μουσική του Μπαχ. Σε ένα παιδικό δωμάτιο, την κρεβατοκάμαρά του, διακοσμημένη με παιδικά πόστερ, τον βλέπουμε απασχολημένο να ετοιμάζει μια βαλίτσα που έχει τοποθετήσει στο κρεβάτι. Τι να πάρει, τι να αφήσει; Δεν μπορεί να αποφασίσει. Ξέρει απλώς ότι φεύγει για τον οίκο ευγηρίας που επέλεξε ο γιος του και ότι αρνήθηκε να τον επισκεφτεί, για να γνωρίσει το περιβάλλον εκ των προτέρων...
Με τον γιο και τη νύφη του, όχι, δεν είναι δυστυχισμένος. Ζει σε αυτό το σπίτι από τότε που η γυναίκα με την οποία μοιράστηκε τη ζωή του μαζί της έφυγε από τον κόσμο, πολύ νωρίς όμως… Συνέχισε το ταξίδι μόνος, αλλά η φλόγα του έρωτα που κράτησε στην καρδιά του έσβησε μαζί της. Όχι, δεν είναι δυστυχισμένος, απλά νιώθει περιττός... Παράλληλα με την προετοιμασία της βαλίτσας, η σκέψη του πηγαίνει στη γυναίκα του που δεν τον εγκατέλειψε και που του μιλά και του ζητά να αναβάλει αυτή την αναχώρηση. Αλλά ο γιος φτάνει, πρόθυμος μεν να οδηγήσει τον πατέρα στον οίκο ευγηρίας, αλλά νιώθοντας παράλληλα ένοχος... Θα καταφέρουν οι τελευταίες φράσεις τους να γεφυρώσουν το χάσμα που μεγάλωσε ανάμεσά τους όλα αυτά τα χρόνια; Γραμμένο από τον Ιταλό μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Furio Bordon, τα Τελευταία Φεγγάρια αγγίζουν ένα θέμα λεπτό και δύσκολο, τα γηρατειά.
Το συχνά καυστικό, συχνά αστείο κείμενο περιγράφει με ακρίβεια τι συμβαίνει στο τέλος μιας ζωής. Η σκηνή είναι σαν δυο πίνακες που συνδέονται μεταξύ τους με την καθηλωτική φιγούρα του πατέρα. Στην πρώτη πράξη, ο πατέρας μιλάει με την αποθανούσα σύζυγό του την παραμονή της εισόδου της σε οίκο ευγηρίας. Ο γιος φαίνεται να αναλαμβάνει τον ρόλο του κακού. ΟΙ λεκτικές ανταλλαγές είναι ζωηρές, οι απαντήσεις αιχμηρές.

Στη δεύτερη σκηνή ο πατέρας στο λιτό σκηνικό του γηροκομείου λίγα χρόνια αργότερα, μόνο του στο δωμάτιο με τις αναμνήσεις του. Οι φαντασιώσεις, η νοσταλγία, η ανθρωπιά του χαρακτήρα αγγίζουν την καρδιά μας. Με μιαν ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη σκηνογραφία, με το φως αποκαλύπτει τις ψυχές των πρωταγωνιστών, για να μας δώσει όλες τις πτυχές αυτής της ιστορίας, Τα τελευταία Φεγγάρια θα αγγίξουν τις ψυχές όλων των θεατών, όποια κι αν είναι η ηλικία τους.
Καθηλωτικός στην ερμηνεία του ο Στέφανος Κυριακίδης, συγκλονίζει ως πατέρας, αέρινη η Άντζελα Γκερέκου στο φάντασμα της εκλιπούσης συζύγου, αιχμηρός ο Δ. Λιακόπουλος στον ρόλο του γιού!
Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!!!! Μαρία Κουμαριανού


«ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ»
του Furio Bordon

 

Από 26 Ιανουαρίου 2024

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων


 

Μία παράσταση - ύμνος στη ζωή και τη νιότη

O Στέφανος Κυριακίδης και η Άντζελα Γκερέκου συμπράττουν μαζί επί σκηνής

 

Στη σκηνή του Θεάτρου Coronet, ο σπουδαίος Στέφανος Κυριακίδης συμπράττει θεατρικά με την υπέροχη Άντζελα Γκερέκου σε έναν ρόλο μοναδικό και ανυπέρβλητο. Από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Η Γη της Ελιάς», οι δύο αγαπημένοι ηθοποιοί συναντιούνται ξανά επί σκηνής, σε ένα έργο υψηλής αισθητικής και ουσίας. Πλάι τους, ο ταλαντούχος Δημήτρης Λιακόπουλος.  Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας η δυναμική Ρέινα Εσκενάζυ.

 

Στο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Furio Bordon «Τα Τελευταία Φεγγάρια» όλα συνδέονται αρμονικά στο πρόσωπο του ήρωα-πρωταγωνιστή, που κάνει μια βαθιά ενδοσκόπηση στο λυκόφως της ζωής του.  

 

Το έργο

Ένας ηλικιωμένος καθηγητής μέσα σ’ ένα δωμάτιο φτιάχνει την βαλίτσα του για τελευταία φορά. Στους τοίχους κολλημένα αυτοκόλλητα με ήρωες του Ντίσνεϊ. Στο πάτωμα ένα φωτογραφικό άλμπουμ και διάσπαρτα κόμικς. Στο πικ-απ ακούγονται οι μουσικές νότες του Μπαχ. Ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του γιου του που τον φιλοξενούσε, την τελευταία του οικογένεια, για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σ’ έναν οίκο ευγηρίας.

Είναι η ώρα του αποχωρισμού και του τελικού απολογισμού. Συνοδοιπόροι σε αυτό το τελευταίο ταξίδι, το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής του, τα κόμικς που αγαπούσε να διαβάζει από μικρός και οι μνήμες. Φορτωμένος με το βάρος όσων ειπώθηκαν και κυρίως όσων δεν ειπώθηκαν, άλλοτε πικρός και είρωνας, άλλοτε στοργικός και τρυφερός, μοιράζεται τα αληθινά του συναισθήματα μόνο με την λατρεμένη  γυναίκα του που χάθηκε νωρίς.

«Ακούς μουσική, σκέφτεσαι, κάθε τόσο διαβάζεις… Σου φτάνει;»

«Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν γερνάς…»

«Φοβάσαι τον θάνατο; Ο θάνατος είναι ένα τίποτα»

«Κάποτε πίστευες στην χρησιμότητα των λέξεων… Κάποτε ήξερα σε ποιον να τις λέω»

«Είναι ο κόσμος που σιγά-σιγά εξαφανίζεται… Πρώτα οι άνθρωποι… Μετά οι ιδέες… Μένουν μόνο οι μνήμες»

Ο θεατής στα «Τελευταία Φεγγάρια» θα έρθει σε επαφή με θέματα που τον αφορούν και δεν είναι ξένα. Η σχέση του ανθρώπου με το γήρας αλλά και η φωλιασμένη νεότητα στην ψυχή και την καρδιά, είναι ορισμένα από τα διαχρονικά ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο θεατής παρακολουθώντας τον ήρωα-πρωταγωνιστή να παίρνει όλο και περισσότερο απόσταση από τους αγαπημένους του, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Η παράσταση ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, στη συγκίνηση και το γέλιο. Σαν τις στιγμές της ίδιας της ζωής. Σημασία έχει ποιους έχεις δίπλα σου και ποιους κρατάς από το χέρι, σαν αιώνιους συνοδοιπόρους σου!

 

Για την ιστορία:

Τα Τελευταία Φεγγάρια ανακηρύχθηκαν θεατρικό κείμενο της χρονιάς στην Ιταλία το 1993.  Tη θεατρική σεζόν 1995-1996, με πρωταγωνιστή τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, το έργο σάρωσε τα βραβεία, συνιστώντας το «ρέκβιεμ» του μεγάλου ηθοποιού.

 

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Στην κοινωνία μας όλοι κυνηγούν τη νεότητα, όλοι πολεμούν τα σημάδια της γήρανσης, όλοι θέλουν να αποτρέψουν τον θάνατο. Τα γηρατειά είναι κάτι για το οποίο κάποιος πρέπει να ντρέπεται;  
Σε αυτόν τον κόσμο  
που χαρακτηρίζεται από αχαλίνωτο εγωισμό, από τη λατρεία του εαυτού, από την συνεχή αυτοπροβολή, από τη νιότη -με κάθε κόστος,- το να είσαι γέρος σημαίνει να αποκλείεσαι. 
Αλλά τα γηρατειά, αντίθετα, είναι προνόμιο.  
Είναι η στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου που κάθεται στην άκρη του ρέματος του χρόνου και παρακολουθεί, παρατηρεί, θυμάται, αναπολεί και ονειρεύεται.  Ένας άνθρωπος μοναχικός, κουρασμένος, στερημένος από το μέλλον του που το μόνο που του απομένει είναι η χαρά του παρόντος...                                                                                               

                                                                                                                                                           Ρέινα Εσκενάζυ

 


 

 

Έγραψαν για τα «Τελευταία Φεγγάρια»:

 Τρεις άνθρωποι, ο εξής ένας, αναδιπλώνουν μία ιστορία, που σκοπό της έχει την αγωγή της ψυχής και τη διδαχή του μυαλού. Είναι κακό ζώο ο άνθρωπος, πατέρα, αλλά κάποιες φορές η αγάπη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όταν την αφήνουν… Αφήστε αυτή την παράσταση να σας μιλήσει. Αφήστε τη να λειτουργήσει σαν ένα παράθυρο στον κόσμο και σε εκείνους που αγαπάτε. Όχι γιατί πρέπει. Αλλά γιατί έτσι…  (Κώστας Κούλης - keysmash.gr)

 

 

Το κεντρικό πρόσωπο στο έργο είναι ο ηλικιωμένος άνθρωπος και τα συναισθήματα που βιώνει κατά την απομάκρυνσή του από το σπίτι του γιου του. Όμως, το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί και στον γιο, ο οποίος αναγκάζεται να πάρει αυτή την απόφαση: ο ίδιος πώς μεγάλωσε, πόσο κοντά ένιωθε τους γονείς του και τι ρόλο έπαιξε η δική τους σχέση…        (Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη,  timesnews.gr)

 

 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Φούριο Μπορντόν

Μετάφραση: Έλενα Μουνδρούβαλη

Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ

ΠρωταγωνιστούνΣτέφανος Κυριακίδης, Άντζελα Γκερέκου, Δημήτρης Λιακόπουλος

Πρωτότυπη μουσική: Ελντίνα Παπαναστασίου

Σκηνογραφία: Ντέιβιντ Νεγρίν

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Γραφιστική επιμέλεια: Indigo Creative

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

Προβολή-Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία

Παραγωγή: Erofili Productions

Πληροφορίες:

Θέατρο CoronetΦρύνης 11, Παγκράτι, 11634 Αθήνα

Εισιτήρια: Α’ Ζώνη 20 εκπτωτικά 18 Β Ζώνη 15 εκπτωτικά 12 εξώστης 12

Τηλέφωνο επικοινωνίας -κρατήσεων: 2107012123

 

Προπώληση:  https://www.more.com/theater/ta-teleutaia-feggaria/

FB Page: Erofili Productions

Instagram Page :erofili_productions

Website http://erofiliproductions.gr/

 

* Παραπλεύρως του Θεάτρου υπάρχει Parking Αυτοκινήτων (Ασπασίας 5)                                                         (Εμπορικό Κέντρο Athens Millenium)
στην προνομιακή τιμή των 6,00 
 (Με την επίδειξη του Εισιτηρίου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ " του Τζων Πρίσλεϋ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΙΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Ο Αιώνιος Σύζυγος του Φ. Ντοστογιέφσκι

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".