Ο Πάνος Δημητρακόπουλος μιλάει στο Open Mind

 


1)      Νέος δίσκος 𝑴𝒂𝒈𝒊𝒄𝒂𝒍 𝑹𝒆𝒃𝒆𝒕𝒊𝒌𝒐. Μιλήστε μου για αυτό.

Ένας νέος ψηφιακός δίσκος από την FM Records με πρωταγωνιστές το ρεμπέτικο και το κανονάκι. Πρόκειται για μια προσπάθεια ερμηνείας ρεμπέτικων τραγουδιών από ένα όργανο της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

 

2)      Ποιοι είναι οι συντελεστές του δίσκου και πώς νιώθετε;

Βασικός «συντελεστής» του έργου είναι το κανονάκι. Για εμάς τους υπόλοιπους, να πω ότι ο δίσκος έγινε πραγματικότητα μετά από παρακίνηση του φίλου συνθέτη Μιχάλη Κουμπιού και με τη βοήθεια του Γιώργου Φραγκέλη στην ηχοληψία και στη μίξη. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος δίσκος για μένα γιατί είναι το πρώτο προσωπικό μου άλμπουμ, παρά τα πολλά χρόνια της μουσικής μου παρουσίας. Χαίρομαι που κατάφερα να αποτυπώσω ένα πολύ μικρό μέρος της μουσικής που μπορεί να εκτελέσει αυτό το μοναδικό μουσικό όργανο, το κανονάκι.


 

3)      Πως ξεκίνησε η αγάπη σας για την μουσική;

Δεν ξέρω πότε ξεκίνησε. Πάντως εκδηλώθηκε στα χρόνια του Λυκείου και ωρίμασε με τα χρόνια μέσα από το κανονάκι. Κάθε μέρα την αγαπώ ακόμα περισσότερο.

 

4)      Το κανονάκι είναι ένα ιδιαίτερο όργανο που παντρεύει αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο. Πώς επιλέξατε αυτό το όργανο;

Μάλλον αυτό με επέλεξε. Άκουσα πρώτη φορά το κανονάκι του Νίκου Στεφανίδη σε μια ραδιοφωνική εκπομπή με ιστορίες-παραλογές από όλη την Ελλάδα, και συγκινήθηκα. Δεν ήξερα ούτε πώς είναι, ούτε πώς μοιάζει (τότε δεν υπήρχαν τα μέσα για να γκουγκλάρεις και να μάθεις περισσότερα)! Μαγεύτηκα τόσο, που όταν το πρωτοείδα, απογοητεύτηκα γιατί είχα δημιουργήσει στη φαντασία μου κάτι πολύ εξωπραγματικό!

 


5)      Μιλήστε μου για την συνεργασία σας και την συνύπαρξη με τον Μιχάλη Κουμπιό.

Με το Μιχάλη μας συνδέει αγάπη και αμοιβαία εκτίμηση. Ήρθαμε πιο κοντά την εποχή του κορωνοϊού, που πιο πολύ μιλούσαμε, παρά «παίζαμε» μουσική. Ήταν η αιτία να πραγματοποιηθεί η πρώτη συναυλία αποκλειστικά αφιερωμένη στο κανονάκι το καλοκαίρι του 2021 και αναγνωρίζω ότι χωρίς αυτόν δεν θα είχα προχωρήσει στην ηχογράφηση του Magical Rebetiko.

 

6)      Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω γράψει και ενορχηστρώσει δικά μου έργα, τα οποία πρόσφατα εκτέλεσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και εύχομαι να ξεκινήσουν κι αυτά το ταξίδι τους. Παράλληλα, συμμετέχω σε πολλά μουσικά πρότζεκτ με εξαίρετους σολίστες (μουσικό σχήμα «Μαΐστρος», project «HARMONIA», QuaSH) και συνεχίζω το δικό μου ταξίδι της εκμάθησης της μουσικής μέσα από μαθήματα ενορχήστρωσης.


 

7)      Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να ακούμε την ελληνική μουσική σε όλες τις μορφές (παραδοσιακή, ρεμπέτικα και άλλα) γιατί μέσα από αυτό, μπορεί να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και να αναγνωρίσουμε την ταυτότητά μας, που είναι πολύ χρήσιμο στην εποχή μας.


Tης Αλεξίας Βλάρα, 12/1/2024

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".