Είδαμε και προτείνουμε: «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη στο FAUST

 Lebensraum

Θέατρο Faust
Πώς ένα «καλλιεργημένο» και «ορθολογικό» έθνος που γνώρισε το Διαφωτισμό, όπως η Γερμανία έφτασε σε τέτοια αποτροπιαστικά εγκλήματα; Και πώς ένα «καλλιεργημένο» και «ορθολογικό» άτομο μπορεί να δεχτεί πράξεις που αντίκεινται στην ηθική και στη συνείδησή του και μάλιστα να συμμετέχει σε αυτές?
Με σαφείς αναφορές στη ναζιστική Γερμανία και την εξόντωση των Εβραίων, η συγκλονιστική παράσταση με τίτλο Lebensraum (στα ελληνικά ζωτικός χώρος) βάζει το θεατή σε ένα συνεχές παιχνίδι ηθικών διλημμάτων με τη μορφή πειράματος, έχοντας ως σκοπό να δοκιμάσει την ανοχή και την «προσαρμοστικότητά» του σε ακραίες και βίαιες καταστάσεις.
Η σκηνή λιτή: ένα τραπέζι που χωρίζει δυο άτομα. Την αξιολογήτρια ενός πειράματος και τη συμμετέχουσα, η οποία λαμβάνει μέρος οικειοθελώς με σκοπό ένα μικρό κέρδος αλλά και για να ικανοποιήσει την περιέργειά της. Το πείραμα όμως δεν είναι ανώδυνο ούτε και οι δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να επιτύχει για να περάσει στο επόμενο στάδιο.
Μέσα από φαινομενικά αθώες ερωτήσεις και πράξεις που σχετίζονται με τοποθεσίες και μουσικές του κόσμου, το Κακό αρχίζει να αποκτά υλική υπόσταση και να παρασέρνει τη συμμετέχουσα σε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου. Όμως δεν είναι μόνο οι δυο πρωταγωνίστριες που διαδραματίζουν ρόλο στην παράσταση. Οι θεατές είναι και αυτοί ένοχοι καθώς αποτελούν την αμέτοχη και σιωπηρή πλειοψηφία.
Η πρωταγωνίστρια – υποκείμενο του πειράματος- γεμάτη καλές προθέσεις αντιπροσωπεύει τον καλλιεργημένο άνθρωπο ο οποίος οδηγείται σταδιακά να συμμετέχει σε πράξεις φαινομενικά ανώδυνες, χωρίς να αντιλαμβάνεται μέχρι την τελευταία στιγμή το πού οδηγούν αυτές, φτάνοντας σε ένα συνειδησιακό αδιέξοδο: πρέπει να σκοτώσει ή να πεθάνει η ίδια. Από την άλλη πλευρά, η αξιολογήτρια του πειράματος χειραγωγεί σταδιακά την αμέριμνη συμμετέχουσα σε πράξεις αντίθετες με τα πιστεύω και την ηθική της. Ο μεγάλος όμως πρωταγωνιστής είναι οι ίδιοι οι θεατές οι οποίοι λειτουργούν ως σιωπηλή πλειοψηφία, επιτρέποντας αυτή την εξέλιξη.
Ένα δεξιοτεχνικό κείμενο που εισβάλλει και κυριεύει το «ζωτικό χώρο του μυαλού», εξαίρετες ερμηνείες από τις δυο πρωταγωνίστριες και βέβαια άφθονος προβληματισμός για τους θεατές! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Μαρία Κουμαριανού, 9/1/2024

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lebensraum

Το όνομα της παράστασης στα ελληνικά σημαίνει ζωτικός χώρος, όπως μας ενημερώνει η αποδέκτης του πειράματος. Η Γερμανική έννοια του Lebensraum, περιλαμβάνει πολιτικές και πρακτικές εποικιστικής αποικιοκρατίας που επικράτησαν στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1890 ως τη δεκαετία του 1940.

Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα πείραμα. Ποιος θέτει το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή; Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Πόσο πρόθυμα ακολουθούμε εντολές εμώ ξέρουμε ότι θα βλάψουμε άλλους;

Η αποδέκτρια του πειράματος που συμμετέχει έναντι αμοιβής έχει πολλές ευκαιρίες να αποχωρήσει γνωρίζοντας τις συνέπειες της παραμονής της στο πείραμα από τη χειρίστρια. Κι όμως μένει εκεί και συνεχίζει με κάθε κόστος. Σε όλη τη διάρκεια το κοινό μένει σιωπηλό και παρακολουθεί καθετί που εκτυλίσσεται μπροστά του.

«Οι αληθινοί δολοφόνοι θα είναι πάντοτε οι θεατές» είναι το μήνυμα της συγκεκριμένης παράστασης. Όσο μένουμε απαθείς στις θέσεις μας γύρω μας γίνονται έκτροπα και όσο κι αν νιώθουμε ασφαλείς σήμερα, κανείς μας δεν γνωρίζει το αύριο κι αν θα είμαστε εμείς τα θύματα. Όσο μένουμε θεατές εκτρέφουμε το τέρας του εγκλήματος. Ένα ξεκάθαρο πολιτικό έργο από τον Θανάση Τριαρίδη σε μια θεματολογία που θέλει βαθιά μελέτη διότι είναι πολυδιάστατη.

Η παράσταση αφορά κάθε άνθρωπο κάθε ηλικίας και κοινωνικής θέσης. Αν δεν αντιδράσουμε θα υπάρξουν κι άλλες Ουκρανίες και άλλες Γάζες και ίσως και οι επόμενοι που θα παρακολουθεί ο πλανήτης απαθέστατα να είμαστε και εμείς.

Εξαιρετικές οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών φάνηκε η καλή χημεία τους και το πόσο έχουν δουλέψει καθεμία τον ρόλο της.

Της Ξανθής Πέτρου, 16/1/2024

Μια πάρα πολύ δραματική κωμωδία...

 


 

Μετά την θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών, το «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη επιστρέφει για 8 παραστάσεις στο Faust τον Ιανουάριο.

 

 

«Το καθαυτό νόημα του Lebensraum συμπυκνώνεται σε τούτο: οι αληθινοί δολοφόνοι είναι - και θα είναι για πάντοτε - οι θεατές.» σημειώνει ο συγγραφέας.

Το έργο εκκινεί από την ναζιστική, επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό καταργούνται. Ποιος θέτει το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή και ποιος είναι σε θέση ν’ ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το ψέμα;

Δύο άνθρωποι συναντιούνται στη σκηνή, δύο γυναίκες. Η Χειρίστρια του Πειράματος - το οποίο πραγματοποιείται παρουσία κοινού - οδηγεί τη συμμετέχουσα - η οποία βρίσκεται εδώ με τη θέλησή της έναντι αμοιβής – από την Κούβα και το Σινσινάτι μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ συνοδεία μουσικής μέχρι να συναντήσει στα σκοτεινά δάση της Πολωνίας τους Εβραίους παρτιζάνους και να έρθει αντιμέτωπη μ’ αυτό που γεννά τον φασισμό.

Είναι το Πείραμα μια απλή καταγραφή στατιστικών στοιχείων; Πόσο αλλοιώνεται η ανθρώπινη φύση μέσα από την ψυχική δοκιμασία του Πειράματος; Πώς μετατρέπεται η συμμετέχουσα σε πειραματόζωο και πόσο μακριά της επιτρέπει η ηθική της να προχωρήσει;

Πόσο αμέτοχο είναι το κοινό;

Πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να ακολουθήσουν εντολές γνωρίζοντας ότι θα βλάψουν άλλους;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη

Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Φιλίππογλου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη

 

Παίζουν:  Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου

 

Πληροφορίες Παράστασης:

Έναρξη Παραστάσεων:   Από Δευτέρα 1 Ιανουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

 

Δευτέρα 01 Ιανουαρίου

Τρίτη 02 Ιανουαρίου

Δευτέρα 08 Ιανουαρίου

Τρίτη 09 Ιανουαρίου

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου

Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου

Τρίτη 23 Ιανουαρίου

 

Ώρα έναρξης: 20:30

 

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών: 10 €

Ανέργων, ΑΜΕΑ, Ατέλειες: 5 €

 

Διάρκεια παράστασης : 70 λεπτά

 

FAUST

Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, 10560 Αθήνα

Τηλ. 210 3234095

 

 

Προπώληση εισιτηρίων :

https://www.more.com/theater/lebensraum-peirama-gia-tin-kalosyni/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".