Είδαμε και προτείνουμε: Ευτυχία Πρίντζου η επιστροφή

 

Ευτυχία Πρίντζου η επιστροφή

 

Το έργο

Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις ΖΗΣΗ παρουσιάζουν στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ – Studio την παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου˙ Η επιστροφή» του Βασίλη Κονταξή με την Τζίνη Παπαδοπούλου.

Εμφύλιος 1948. Μια γυναίκα εκτελείται μαζί με άλλους συμπατριώτες στα Γιάννενα έπειτα από μια δίκη-παρωδία: η φιλόλογος και βασικό στέλεχος του Ε.Α.Μ. Ευτυχία Πρίντζου, με σπουδαίο κοινωνικό, παιδαγωγικό και αγωνιστικό έργο. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή, ακόμη και προτού ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., στην ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας και στον αγώνα.  Ενώ γλύτωσε το απόσπασμα από τους Γερμανούς την τελευταία στιγμή στα χρόνια του πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Έλληνες λίγα χρόνια αργότερα.

Η παράσταση

Ένα λιτό και συνάμα αυστηρό σκηνικό, με όλα όμως τα απαραίτητα για να ακουστεί η ιστορία της Ευτυχίας, μας υποδέχεται στο Studio του θεάτρου Αργώ.

Με την είσοδο της Ευτυχίας την οποία ενσαρκώνει υπέροχα η Τζίνη Παπαδοπούλου μεταφερόμαστε στις ύστατες ώρες της πριν την εκτέλεση. Από εκεί ξεκινά να ξετυλίγεται η ιστορία μιας δυναμικής, μορφωμένης και με προχωρημένη για την εποχή της σκέψη γυναίκας, με πίστη στα ιδανικά της, την αλληλεγγύη και την προσφορά στον άνθρωπο. Έδωσε όλο το είναι της και για αυτό τιμωρήθηκε. Η ταμπέλα κουμουνίστρια σε εκείνα τα χρόνια στάθηκε ικανή για την εκτέλεση της, ασχέτως της προσφοράς της.

Σε μια δύσκολη εποχή και πρώιμη μίλησε για την ισότητα των δύο φύλων, έλαβε δράση στον αγώνα, διεκδίκησε μια ελεύθερη πατρίδα και ένα καλύτερο αύριο. Ακόμα και όταν την έψαχναν για να την τιμωρήσουν δεν δίστασε στιγμή και με ψηλά το κεφάλι οδηγήθηκε μαζί με άλλους στην εκτέλεση. Γιατί όπως μας είπε «Ο νους δεν φυλακίζεται, πετάει ελεύθερο πουλί» και ας είναι αυτή «η τελευταία αδερφοσφαγμένη».

Σήμερα πόσοι από εμάς δεν αθετούμε τον λόγο μας, τις δεσμεύσεις μας και τις κάθε είδους υποσχέσεις μας, έστω και για απλά καθημερινά πράγματα, πόσο δε για ιδεώδη; Άξιζε η θυσία της, μιας και όλα όσα για τα οποία πάλεψε είναι ακόμα επίκαιρα;

Ήταν μια σωστά δομημένα, περιεκτική και στοχευμένη παρουσίαση της ζωής της Ευτυχίας Πρίντζου που αξίζει να γνωρίσουμε περισσότεροι. Γιατί όχι και σε εσείς;


Της Ξανθής Πέτρου,3/1/2024


Θέατρο Αργώ – Studio


 

 

 

«ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΡΙΝΤΖΟΥ˙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

του Βασίλη Κονταξή

 

μια πραγματική ιστορία του Εμφυλίου ζωντανεύει στο STUDIO ΑΡΓΩ

 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

 

 

Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις ΖΗΣΗ θα παρουσιάσουν στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ –

Studio την παράσταση «Ευτυχία Πρίντζου˙ Η επιστροφή» του Βασίλη Κονταξή από τη Δευτέρα 27. Νοεμβρίου με την Τζίνη Παπαδοπούλου.

 

 

Εμφύλιος 1948. Μια γυναίκα εκτελείται μαζί με άλλους συμπατριώτες στα Γιάννενα έπειτα από μια δίκη-παρωδία: η φιλόλογος και βασικό στέλεχος του Ε.Α.Μ. Ευτυχία Πρίντζου, με σπουδαίο κοινωνικό, παιδαγωγικό και αγωνιστικό έργο. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή, ακόμη και προτού ενταχθεί στο Ε.Α.Μ., στην ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας και στον αγώνα.  Ενώ γλύτωσε το απόσπασμα από τους Γερμανούς την τελευταία στιγμή στα χρόνια του πολέμου, τελικά προδόθηκε και εκτελέστηκε από τους Έλληνες λίγα χρόνια αργότερα.

 

Η αγωνίστρια «επιστρέφει» στο σήμερα για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή μέχρι και την εκτέλεσή της. Η Τζίνη Παπαδοπούλου ενσαρκώνει τον ρόλο της ηρωίδας σε ένα νέο θεατρικό κείμενο του Βασίλη Κονταξή, με στόχο τη μεταφορά επί σκηνής μιας μαύρης σελίδας της ελληνικής ιστορίας αλλά και την αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από την πορεία μια νέας γυναίκας, ταυτισμένης με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

 

Η ιστορία της Ευτυχίας Πρίντζου είναι απολύτως πραγματική. Η δίκη της –μάλιστα μέλος του τότε Στρατοδικείου ήταν ο Στυλλιανός Παττακός…– έγινε τον Αύγουστο του 1948,  πριν από 75 χρόνια, καθώς και η εκτέλεσή της στο Σταυράκι, λίγο πιο έξω από την πόλη των Ιωαννίνων...

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κονταξής

Μουσική: Δημήτρης Υφαντής

Σκηνικά/Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γιαννιώτης

Φωτισμοί: Θοδωρής Γκόγκος

 

Οπτική επικοινωνία: Playwalk

Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη

Διαχείριση Social Media: Γιάννης Βαλτινός

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Τον ρόλο της Ευτυχίας Πρίντζου ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου

 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

 

 

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr

 

 

Για ομαδικές κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στο 6982 047 322

(Κυμπαροπούλου Φωτεινή | Υπεύθυνη παραγωγής)

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ - STUDIO

Ελευσίνιων 13-15, Αθήνα 104 37 (Στάση metro Μεταξουργείο)

Τηλέφωνο: 21 0520 1684

 

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: 
kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".