Καλή Χρονιά από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Περνώντας το κατώφλι της νέας χρονιάς με προσμονή και αισιοδοξία ανατρέχουμε στις αξίες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), οι οποίες διαμόρφωσαν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές για το 2023 και παράλληλα αποτελούν την πυξίδα μας για τη συνέχεια.



Επιθυμούμε το ΚΠΙΣΝ να αποτελεί προορισμό χαράς. Χαρά που μοιραστήκαμε την περίοδο των γιορτών με αποκορύφωμα τη χθεσινή εκδήλωση, χαρά που νιώσαμε πολλές στιγμές της χρονιάς που μας πέρασε: στο πρώτο μας sleepover την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στην πρώτη συνάντηση 120 μαθητών και μαθητριών των μουσικών σχολείων Αττικής σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις καλοκαιρινές μας συναυλίες, αλλά και καθημερινά την ώρα που βλέπουμε τα σιντριβάνια στο Κανάλι να χορεύουν.

Στο ΚΠΙΣΝ προωθούμε τη συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο διάλογο για να συμβάλλουμε σε μία κοινωνία δίκαιη και ισότιμη για όλες και όλους. Το 2023 έγινε πραγματικότητα το πρώτο φεστιβάλ Women of the World στην Ελλάδα για θέματα έμφυλης ισότητας, σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα. Ακόμα, με στόχο να δώσουμε φωνή και χώρο στη νέα γενιά, συγκροτήσαμε το SNFCC Youth Council. Το Συμβούλιο Νέων του ΚΠΙΣΝ ηλικίας 18-25 ετών σχεδιάζει και υλοποιεί εκδηλώσεις και προγράμματα που βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τα ενδιαφέροντα της γενιάς τους. Το πρώτο μας Open Agora, το διήμερο bazaar αφιερωμένο σε ομάδες και συλλογικότητες που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 34 ΜΚΟ από τους τομείς της υγείας, της ψυχικής υγείας, και της αναπηρίας, ενώ στο δεύτερο SNFCC Green Weekend, οργανώσαμε πολυάριθμες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από επίκαιρα ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε όλοι στην επίλυσή τους. 

Στο ΚΠΙΣΝ επιδιώκουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των επισκεπτών μας με πολυάριθμες δράσεις προσβασιμότητας και συμπερίληψης, με τα καθημερινά αθλητικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος που προωθούν την ευεξία και το αίσθημα του ανήκειν, αλλά και με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων όπως ο τοίχος αναρρίχησης στον οποίο ήδη έχουν αθληθεί εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες. Επιπλέον, η δημιουργία του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροφόρτισης στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες, προωθεί την πράσινη κινητικότητα και τη μείωση εκπομπών CO2.

Τέλος, το ΚΠΙΣΝ ως τοπόσημο συμβάλλει στη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας φιλοξενώντας σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες και αποτελώντας προορισμό για επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ακόμα και χθες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, οι εικόνες του ΚΠΙΣΝ ταξίδεψαν όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ 3 αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω της ζωντανής μετάδοσης του CNN International.

Κοιτάμε μπροστά στη νέα χρονιά και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολύπλευρα με πολλή δουλειά, με την αρωγή της Ελληνικής πολιτείας, αλλά και με την αδιάλειπτη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του και συνεχίζει να είναι δίπλα μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να υλοποιούμε το έργο μας.

Εύχομαι το νέο έτος να είναι για όλες και για όλους σας φωτεινό, δημιουργικό, και ανθρώπινο!

Έλλη Ανδριοπούλου
Διευθύνουσα Σύμβουλος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμος δημόσιος χώρος έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano και το Renzo Piano Building Workshop (RPBW), παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες τον Φεβρουάριο του 2017. Περιλαμβάνει τις νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210 στρεμμάτων, που αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο. Μέσα από τη συνεχή υποστήριξη του ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει να επιτελεί τον ρόλο του ως ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους. Από τη σύλληψη της ιδέας έως και τον Φεβρουάριο του 2026, το ΙΣΝ θα έχει διαθέσει στο ΚΠΙΣΝ συνολικά €633 εκατομμύρια ($764 εκατομμύρια).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".