Η Εύη Φρυγανά μιλάει στο Open Mind

 


1.    Νέο βιβλίο. Μιλήστε μου για αυτό.

Βλέπουμε την πρωταγωνίστρια σε δύο φάσεις της ζωής της: όταν είναι δεκαοκτώ και όταν είναι είκοσι οκτώ.

Η μικρότερη Οκτόμπερ κάνει ό,τι μπορεί, για να φτιάξει τη ζωή της, όταν οι πιθανότητες δεν είναι καθόλου με το μέρος της. Και, παρότι ξέρει ότι δεν θέλει να μπλέξει, αποφασίζει να γίνει κλέφτης.

Δέκα χρόνια αργότερα, η πιο ώριμη Οκτόμπερ έχει ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό για το επάγγελμά της και έχει διαπρέψει (αν μπορεί κανείς να το θέσει έτσι) ως κλέφτης. Οι εχθροί από το παρελθόν της όμως δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την επιτυχία της και συνεχίζουν να την κυνηγούν.

Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψω την ιστορία της πρωταγωνίστριας είναι: «Κάποιος πρέπει να την έχει μουτζώσει». Όσο προσπαθεί να ξεμπλέξει, τόσο πιο βαθιά πέφτει. Και αν δεν σας έπεισε αυτό να διαβάσετε το βιβλίο, δεν ξέρω τι θα σας πείσει.

 

2.    «To Φιλί». Πώς προέκυψε ο τίτλος;

Είμαι εντελώς άχρηστη με τους τίτλους, οπότε πάντα μου παίρνει αρκετό χρόνο για να βρω τον τελικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλαμε κάτι ιδιαίτερο, το οποίο να ξεκινάει ένα συμμετρικό μοτίβο για τα βιβλία της σειράς που θα ακολουθήσουν. Μετά από πολλές (πολλές) απορρίψεις καταλήξαμε στο Φιλί, από τον πίνακα του Κλιμτ, ο οποίος αναφέρεται και στην ιστορία. Το πώς αναφέρεται σε ένα βιβλίο με κλέφτες, νομίζω είναι προφανές. Αντίστοιχες κλοπές έργων τέχνης θα ακολουθήσουν και στα επόμενα, οπότε το μόνο που μένει είναι να βρούμε ποιο μουσείο/γκαλερί θα ληστέψουμε.

 

3.    Μιας και μπήκε και ο Οκτώβρης, το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στον δέκατο μήνα και θα γίνει και σειρά βιβλίων. Μιλήστε μου για την σειρά αυτή.

Όπως εξήγησα παραπάνω, στο πρώτο βιβλίο βλέπουμε την Οκτόμπερ για μερικούς μήνες στα δεκαοκτώ της και για μερικές ημέρες στα είκοσι οκτώ της. Η σειρά θα ολοκληρωθεί όταν τα κεφάλαια του παρελθόντος φτάσουν στο παρόν της και η Οκτόμπερ του σήμερα ζήσει μερικά χρόνια ακόμα από τη στιγμή που την είδαμε στο Φιλί (για να μην κάνω σπόιλερ).

Αν δεν βγάλατε νόημα από αυτό που διαβάσατε, δεν είστε οι μόνοι. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να το εξηγήσω. Η χρονική αλληλουχία του βιβλίου κατέληξε πιο Κρίστοφερ Νόλαν απ’ ό,τι είχα σκοπό, αλλά σας υπόσχομαι ότι μέσα στο βιβλίο όλα εξηγούνται πιο απλά.

Κοινώς, όσον αφορά τη σειρά, θα πάει μακριά η βαλίτσα.

(Όχι, δεν ξέρω πόσα βιβλία θα είναι συνολικά).

 

4.    Θα θέλατε να δείτε το βιβλίο σας στην μικρή ή μεγάλη οθόνη;

Ναι! Ναι. Όποιος είναι τηλεοπτικός ή κινηματογραφικός παραγωγός (ή ξέρει τηλεοπτικούς ή κινηματογραφικούς παραγωγούς), παρακαλώ πολύ να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μου. Δεν ξέρω ποιος δεν θα το ήθελε, αλλά εγώ ανέκαθεν λάτρευα τις ταινίες, οπότε έχω έναν λόγο παραπάνω.

 

5.    Τι σας δίνει κίνητρο να γράφεται ασταμάτητα;

Σπάνια γράφω ασταμάτητα. Κατά κύριο λόγο προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να γράψει, για να μη χαλάσω το εκδοτικό πρόγραμμα. Το βασικό κίνητρο όμως είναι ότι θέλω να πω μία ιστορία. Νομίζω αυτό ισχύει και για τους περισσότερους συγγραφείς.

 

6.    Πώς έγινε η επιλογή του εξωφύλλου σας;

Πραγματικά δεν θυμάμαι. Όπως και με τον τίτλο, έτσι και με το εξώφυλλο μπλέχτηκαν πολλοί άνθρωποι στην απόφαση και στην καλλιτεχνική επιμέλεια. Το βασικό για εμένα είναι μία πιο μινιμαλιστική προσέγγιση και αυτή είναι η μόνιμη καθοδήγηση που έδωσα.

 

7.    Ποια είναι τα μέχρι τώρα σχόλια;

Δεν θέλω να σας προκαταβάλλω. Αυτή είναι η δουλειά του Goodreads και του bookstagram.

 

8.    Από πού εμπνέεστε;

Από τίποτα συγκεκριμένο. Ό,τι προκύψει κάθε φορά.

 

Αυτό έχω αρχίσει να λέω πια, γιατί η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες ιστορίες τις βλέπω στον ύπνο μου, αλλά θέλω να ξεφορτωθώ το παρατσούκλι του Νοστράδαμου, που μου έχει δοθεί πια.

 

9.    Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς ή ποιητές.

Gillian Flynn, Ann Cleeves, Daphne Du Maurier και, αν όλα τα ονόματα έβγαζαν νόημα μέχρι στιγμής, Jane Austen, έτσι για να δείχνω απρόβλεπτη και μυστηριώδης.

Αντίστοιχα από βιβλία, Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε, Ρεμπέκα, και -αυτή τη φορά θα πω το προφανές- Περηφάνια και Προκατάληψη.

 

10. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Για την ώρα ασχολούμαι μόνο με τα βιβλία που έχω ήδη ξεκινήσει. Πέρα από τον Δέκατο Μήνα τρέχει και η αστυνομική σειρά με την αρχιφύλακα Λόρεν Γουότερστον. Το τρίτο βιβλίο, μετά τον Κήπο με τους Υάκινθους και τον Τοίχο με τις Ανεμώνες, είναι να κυκλοφορήσει αρχές του 2024 και, λίγους μήνες αργότερα, το δεύτερο βιβλίο με την Οκτόμπερ. Μείνετε συντονισμένοι, όσο εγώ τρέχω και δεν φτάνω.

 

11. Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Πέρα από τις κριτικές σας, πάντα περιμένω και τα προσωπικά μηνύματά σας στα social media, είτε έχουν να κάνουμε τα βιβλία μου, είτε όχι. Οπότε στείλτε μου να τα πούμε. Όλοι οι τρόποι επικοινωνίας είναι στο evifrigana.gr


Της Αλεξίας Βλάρα, 24/10/2024

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λεωνίδας Βουρδονικόλας: "Όταν ο θάνατος γίνει συνομιλητής, η αφήγηση μπορεί να αποκτήσει ακόμη περισσότερη ζωή".

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γράμμα του πελάγους» του Άγγελου Λαμέρα από την Άνεμος εκδοτική

Είδαμε και προτείνουμε: LULE των Κατερίνα Μπιλιούρη & Βασιλή Τσιάκα στο μικρό Κεραμεικό

Είδαμε και προτείνουμε: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ στο Ρεκτιφιέ

Τίνα Σερβετά: "Η συμβίωση με έναν σκύλο μάς συμπληρώνει, μέσα από αυτή τη σχέση ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας".