ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ| ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ| ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

 

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Απόστολου Παπατόλια, με τίτλο «Τεχνοκρατία και Δημοκρατία στη Σύγχρονη Διακυβέρνηση».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Ευάγγελος Βενιζέλος ,Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης .

Λούκα Κατσέλη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ , πρώην Υπουργός

Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Σεφερτζής , Πολιτικός Αναλυτής.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/Xm8j

Link εκδήλωσης: https://bitly.ws/Xm8g

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η αξιόπιστη τεκμηρίωση των δημόσιων πολιτικών και η τόνωση της δημοκρατικής ταυτότητας των αποφάσεων αποτελούν συστατικά στοιχεία του σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης. Όσο όμως η «διακυβέρνηση» εξομοιώνεται με μια κυβερνητική «τεχνολογία», που κατέχουν μόνον οι ειδικοί του «κυβερνάν», τόσο μεγαλώνει η απόσταση από τη δημοκρατική εκδοχή της, που αποδίδει έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών στον δημόσιο βίο και τη συναινετική διαμόρφωση των πολιτικών. Αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο ισοζύγιο ανάμεσα στο «δημοκρατικό-συμμετοχικό» και το «αριστοκρατικό-τεχνοκρατικό» παράδειγμα διαπερνά όλες τις σύγχρονες εκδοχές διακυβέρνησης.

Η διαλεκτική ένταση ανάμεσα στη δημοκρατική συμπαραγωγή πολιτικών και την τεχνοκρατική κυριαρχία των «ειδικών» προκαλεί, εν τέλει, την ανάγκη για μια νέα, πιο λειτουργική, σύνθεση των δύο παραδειγμάτων. Αυτή θα συνδυάζει με επιλεκτικό τρόπο –στο αξιακό και το οργανωτικό πεδίο– στοιχεία του «ύστερου Επιτελικού Κράτους», του αφηγήματος περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» και του ρεύματος της «τεκμηριωμένης διακυβέρνησης». Στο «πολυαρχικό» αυτό πρότυπο συναντώνται και συνδυάζονται διαφορετικές αρχές, παραδοχές και τεχνικές, προκειμένου να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερα οι δημόσιοι στόχοι της ίσης ευημερίας.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

Ο Απόστολος Παπατόλιας είναι Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, Ειδικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕPLO). Διαθέτει μεταπτυχιακά διπλώματα στο Δημόσιο Δίκαιο (Paris ΙΙ) και τη Θεωρία του Δικαίου (Paris Χ), ενώ έχει διατελέσει Eρευνητής του Γαλλικού Υπουργείου Έρευνας (1992-1995). Το διδακτορικό του με τίτλο “Conception mecaniste et conception normative de la Constitution” δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Σειρά Μελετών Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου “Bibliothèque Europeenne” (Sakkoulas / Bruylant 2000). Έχει διατελέσει Νομάρχης Μαγνησίας (2006- 2010), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (2011-2014), Σύμβουλος του ΑΣΕΠ (2016-2022) και Πρόεδρος του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο (2017-2019). Έχει διδάξει «Θεωρία του Κράτους» στο Πανεπιστήμιο της Nanterre (1992-1995), ενώ από το 2016 διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο και Διοικητική Επιστήμη στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Άλλα έργα του στα ελληνικά: «Πολιτική και Διοίκηση» (Παπαζήση 2010), «Η αξιοκρατία ως αρχή και ως δικαίωμα» (Παπαζήση 2019), «Η “επόμενη μέρα” του εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού» (Παπαζήση 2020) και «Θεωρία και Πράξη του Επιτελικού Κράτους» (Σάκκουλας 2021).

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".