Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Δήμητρα Μπάσιου μιλάει στο Open Mind

  


ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ…. 

ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ  ΝΙΚΟ ΚΡΙΚΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ… ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟ;


 Με την Καίτη γράψαμε μαζί πέρσι ένα θεατρικό έργο για τη << Δίκη των έξι>>. Μιλώντας μ' έναν θεατή, μια μέρα,  που είχε έρθει να δει την παράστασή μας θυμηθήκαμε τη Γαλάτεια Καζαντζάκη και πόσο επίκαιρη είναι η πένα της. Έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε έργα της, για να ανεβάσουμε την επόμενη σεζόν. Ξαφνικά έπεσε στα χέρια μου η συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη << ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται>>. Το είπα στον Νίκο και την Καίτη και αποφασίσαμε πως θα το ανεβάσουμε. Στην πορεία διαβάζοντας το πρώτο διήγημα πρότεινα να στηριχτούμε σε αυτό και να δημιουργήσουμε τη δική μας ιστορία. Έτσι κι έγινε. Ο Νίκος κι η Καίτη συμφώνησαν και δημιουργήσαμε το << Ψυχών Λύτρωσις>>. Γιατί το επιλέξαμε; Γιατί βλέπαμε ότι παρότι γράφτηκε αρκετές δεκαετίες πριν τα θέματα που θίγει, όπως το ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων, της κακοποίησης, των κοινωνικών στερεοτύπων που πολλές φορές εγκλωβίζουν το κοινωνικό σύνολο, είναι τόσο επίκαιρα θέματα. Σαφώς το εμπλουτίσαμε κι εμείς με τις δικές μας ανησυχίες. Ίσως τελικά η δεκαετία του 1960, να μη διαφέρει και τόσο από τη δική μας, τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα που ταλάνιζαν την τότε κοινωνία. 

 


 ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;


Στις αρχές του 1960 και πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα του 1963, ο Αλέκος ( Αντώνης Σανιάνος) ένας άντρας με παρωχημένες αντιλήψεις για τη ζωή και το γάμο, μεγαλωμένος σε μια λαϊκή οικογένεια  ερωτεύεται την Κλειώ ( Δήμητρα Μπάσιου) που είναι φοιτήτρια φιλολογίας, με αριστερές ιδέες, που μεγάλωσε σε αστική οικογένεια και έχει έναν εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο αντίληψης για τη ζωή και την κοινωνία. Βλέπουμε, λοιπόν τη ζωή των δύο νέων, γνωρίζουμε τις οικογένειες τους. Η καθεμία κουβαλά τα δικά της φορτία. Ο Αλέκος έχει μια αδερφή την Αργυρούλα ( Κωνσταντίνα Αργυροπούλου), που κακοποιείται από το σύζυγό της και όλοι προσπαθούν να αποσιωπήσουν αυτό το γεγονός. Ενώ η οικογένεια της Κλειούς, έχει μια μάνα τη Μέλπω, χήρα που έκανε έναν γάμο για να έχει μια καλύτερη ζωή οικονομικά αλλά  στερήθηκε την συντροφικότητα και τον έρωτα. Έναν ρόλο που ερμηνεύει εξαιρετικά η Φαίδρα Παπανικολάου. Κάθε ήρωας κουβαλά τη δική του ιστορία και παλεύει με τους δικούς του δαίμονες αναζητώντας τη λύτρωση. Πιστεύω ότι κάθε θεατής θα βρει δικά του κομμάτια και θα ταυτιστεί. 

 

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΣΙΟΥ …. ΣΠΟΥΔΕΣ – ΧΟΜΠΥ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


 Αμέσως μετά την αποφοίτηση μου από τη δραματική σχολή , είχα την τύχη να παίξω στο έργο της Γαλάτειας Καζαντζάκη << Γυναίκες>>. Η πρόταση έγινε από το δάσκαλο μου και σκηνοθέτη της παράστασης, Πέρη Μιχαηλίδη. Δάσκαλος, μέντορας και εξαίρετος άνθρωπος. Πάντα θα τον ευχαριστώ για την ευκαιρία αυτή που μου έδωσε.  Κι έτσι άρχισε η πορεία μου στο χώρο. Αυτήν την περίοδο της ζωής μου δουλεύω πολύ και δεν έχω χρόνο για χόμπυ, όμως για είκοσι χρόνια ασχολήθηκα με το χορό ξεκινώντας από το κλασσικό μπαλέτο και συνεχίζοντας και με άλλα  είδη χορού. Φροντίζω, όταν έχω χρόνο, να κάνω πράγματα που μ' ευχαριστούν. Περπατάω, διαβάζω, μαγειρεύω, βλέπω ταινίες που μ' αρέσουν. Ανακάλυψα πρόσφατα ότι μ' αρέσουν πολύ τα έργα του Ιρανικού κινηματογράφου. 

 

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ…. ΠΟΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ, ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ Η ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ;


 Δεν είχα σκεφτεί να περάσω στο χώρο της παραγωγής. Η ιδέα προέκυψε μετά από ένα podcast, που έκανα με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη  Μικρασιατική Καταστροφή. Αποφασίσαμε να γράψουμε και να ανεβάσουμε ένα έργο με θέμα τη δίκη των έξι, που έγινε, για να <<τιμωρηθούν>> οι υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στην πορεία αυτής της παράστασης αποφασίσαμε, να περάσουμε και σε δεύτερη παραγωγή ,στο << Ψυχών Λύτρωσις>>. Απολαμβάνω τη δουλειά, σε όλους τους ρόλους μου, που είναι  απαιτητικοί γιατί ασχολούμαι με πολλά διαφορετικά πράγματα και συνέχεια μαθαίνω. Αντιμετωπίζω καθημερινά δυσκολίες και φροντίζω να βρίσκω τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Σημασία έχει να υπάρχει οργάνωση, κατανόηση και καλή συνεργασία. 

 


 

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ  

 Φέτος η παράσταση << Η δίκη των έξι, μια ιστορία - δύο πλευρές>>, θα παρουσιάζεται ,πρωινές ώρες, για σχολεία στο θέατρο Αλκμήνη. Παράλληλα, περιμένουμε να δούμε, άν εγκριθεί η πρόταση μας για μια παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Μαζί με τη συνεργάτιδα μου, Φαίδρα Παπανικολάου, στήσαμε το καλοκαίρι ένα summer camp με τέχνες για παιδιά, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις περιόδους διακοπών των σχολείων. Είδη οργανώνουμε το camp των Χριστουγέννων. Επίσης δουλεύουμε με τη Φαίδρα, ένα παραμύθι που θα παρουσιάσουμε για παιδιά. Τέλος, θα ξεκινήσουμε, με τη νέα χρονιά την προετοιμασία για την επόμενη παράσταση που θ' ανεβάσουμε. 


Σας ευχαριστώ πολύ

 


«ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ»

Ένα έργο εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη 

«Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται»

Σε σκηνοθεσία Νίκου Κρίκα

Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

Από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

 

Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση  «Ψυχών Λύτρωσις» από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023  και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη  «Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται».

Η θεατρική παράσταση «Ψυχών Λύτρωσις», μέσα από μια ιστορία αγάπης, πραγματεύεται τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα πάσης φύσης κοινωνικά στερεότυπα.

Προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία της Ελλάδας και όχι μόνο στη δεκαετία του 1960 και τα οποία εξακολουθούν να είναι τόσο επίκαιρα.  

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1963. Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται με τον αρραβώνα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και «νταής», έχουν ερωτευθεί κι ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Μαζί με το ζευγάρι,  βλέπουμε και τη ζωή των μελών των οικογενειών τους. Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα των ηρώων, που διαδραματίζονται άλλοτε με χιούμορ και κωμική διάθεση, άλλοτε με διαφωνίες, συγκρούσεις, θυμό. Ο φουριόζος έρωτας, η φιλοδοξία, η κοινωνική αλληλεγγύη εναλλάσσονται με τις αντιθέσεις,  την απογοήτευση, κάποτε και τον αλληλοσπαραγμό. Καθένας ψάχνει τη λύτρωσή του. Κάποιοι θυσιάζονται, άλλοι εξελίσσονται. Θα τα καταφέρουν οι ήρωές μας; Και με ποιο τίμημα;

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο διαδραματίζεται στις αρχές των 60s στην Αθήνα. Ο έρωτας δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις παλεύει να σταθεί όρθιος απέναντι σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και οπισθοδρομικές ιδέες. Ο στόχος μου σκηνοθετικά είναι να αναδείξω όσο μπορώ τους χαρακτήρες του έργου, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματα τους. Είναι άνθρωποι και πάσχουν. Πότε υπερισχύει το πάθος, άλλοτε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αγάπη. Στο έργο θίγονται σημαντικά ζητήματα της τότε αλλά και της σημερινής κοινωνίας όπως η ομοφυλοφιλία, η κακοποίηση. Κι εδώ έρχεται το διαχρονικό κομμάτι του έργου. Αν καταφέρεις να διεισδύσεις στις ψυχές αυτών των ηρώων, δε θα δεις και τρομακτικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Πάντα παλεύουμε με τα δαιμόνια μας. Γιατί όπως λέει σοφά και ο λαός, έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Στο έργο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και μη. Όλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Τέλος, όπως προσπαθώ σε κάθε σκηνοθετική δουλειά μου, θέλω ο θεατής να φεύγει με ερωτήματα και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να συνεχίζει μ’ έναν τρόπο ο ίδιος την ιστορία.

 

Διανομή:

Περικλής Λιανός ( Παναγής), Ελένη Φίλιππα (Έλλη), Φαίδρα Παπανικολάου ( Μέλπω), Δήμητρα Μπάσιου ( Κλειώ), Αντώνης Σανιάνος ( Αλέκος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου  (Αργυρούλα), Χρήστος Ζαχάρωφ ( Παύλος).

Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου, Νίκος Κρίκας, Καίτη Αναστασίου

Μουσική: Θανάσης Οικονομίδης

Σκηνικά: Λίλιαν Χατζηγεωργίου

Κοστούμια – αξεσουάρ: Το σπίτι του ηθοποιού

Επιλογή κοστουμιών: Φαίδρα Παπανικολάου

Φωτισμός: Μανώλης Μπράτσης

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Καρακώστα

Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ Production ( ΑΜΚΕ)

 

«ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ»

 

Πληροφορίες χώρου: 

 

Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα

Μετρό: Στάση Κεραμεικός,

Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ, 

ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ

Το Θέατρο είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ

 

Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 ώρα 21:00

 

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 

Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 

 

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Εισιτήρια: 

Γενική είσοδος15 €. Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 €, ατέλειες: 6 ευρώ.

 

Προπώληση εισιτηρίων: 

Ταμείο του θεάτρου "Αλκμήνη", Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650

Ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr - https://www.ticketservices.gr/event/psychon-lytrosis/

 

 

Ευχαριστούμε το Σπίτι του Ηθοποιού για την ευγενική τους χορηγία σε κοστούμια και αξεσουάρ

Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.