ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ IANOS

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ IANOS

 

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS διοργανώνει παρουσίαση του δίγλωσσου φωτογραφικού λευκώματος του Δημήτριου Τσακίρη, με τίτλο «Στιγμές δρόμου στον κόσμο - Street moments from around the world», τα έργα του οποίου έχει φιλοτεχνήσει ο Χρήστος Αλαβέρας.

 

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι:

Δημήτριος Τσακίρης, ph.d. (glasgow), νεφρολόγος, τ. διευθυντής νεφρολογικής κλινικής Γ.Ν. «Παπαγεωργίου»

Χρήστος Αλαβέρας, εικαστικός εκπαιδευτικός, τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, Α.Π.Θ. και Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών ΑΚΙ, Enschede Ολλανδίας

Τάσος Σχίζας, φωτογράφος

Χριστίνα Καραντώνη, φιλόλογος, εικαστικός και ποιήτρια

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

 

Link εκδήλωσης: https://bitly.ws/W23R

Link βιβλίου: https://bitly.ws/W244

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 Το παρόν λεύκωμα είναι το πρώτο που εκδίδει ο Δημήτριος Τσακίρης, γιατρός στο επάγγελμα, και περιλαμβάνει στιγμιότυπα και πορτραίτα δρόμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το στοιχείο, όμως, που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα του είδους είναι η ενότητα «Ζωγραφική με κάρβουνο», στην οποία παρουσιάζονται έργα τα οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Χρήστος Αλαβέρας, χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες του λευκώματος. Ο καλλιτέχνης είχε, μάλιστα, την έμπνευση να τα ενώσει σε μια αλληλουχία, σε χαρτί-ρολό δεκαπέντε μέτρων, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα road movie. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε μια σύνδεση της ζωγραφικής με τη φωτογραφία, δίνοντας, παράλληλα, αυτήν τη διαφορετική οπτική της φωτογραφικής διαδρομής στις εικόνες του Δημητρίου Τσακίρη.

 

 Λίγα λόγια για τον Δημήτριο Τσακίρη

Ο Δημήτριος Τσακίρης είναι γιατρός νεφρολόγος. Κατοικεί στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος κι έχει έναν γιο. Γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1946. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και πήρε πτυχίο το 1972. Υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίατρος στο Στρατό Ξηράς και απέκτησε τους τίτλους ειδικότητας Παθολογίας (1980) και Νεφρολογίας (1981). Εργάστηκε αποκλειστικά στο ΕΣΥ (1978-2015), στο ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, στη Βέροια, και στη Γλασκώβη Σκωτίας (1980-1987). Το 1991 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα (Ph.D.). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (2000-2002), και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιμοκάθαρσης και Μεταμόσχευσης (ERA-EDTA, 2002-05). Συμμετείχε σε 350 συνέδρια και δημοσίευσε 130 εργασίες σε περιοδικά (74 σε διεθνή) με πάνω από 4.900 βιβλιογραφικές αναφορές και h-index 24. Με τη φωτογραφία ασχολείται ερασιτεχνικά πάνω από 40 χρόνια. Ταξίδεψε σε 44 χώρες στον κόσμο και αποτύπωσε πάνω από 45.000 στιγμιότυπα, ενώ έκανε δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας.

 

Λίγα λόγια για τον Χρήστο Αλαβέρα

Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε το 1965 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην AKI Academie voor Beeldende Kunst του Enschede της Ολλανδίας. Διορίστηκε ως καθηγητής Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή του και σε ομαδικές εκθέσεις. Έργα του, ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εικονογράφησε λογοτεχνικά βιβλία και περιοδικά πολιτιστικού και λογοτεχνικού περιεχομένου. Έχει οργανώσει και παρουσιάσει εργαστήρια και workshops και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ως εισηγητής. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και περφόρμανς σε διάφορες πόλεις τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς