Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αρκούδα || το απόλυτο talk of the town επιστρέφει στο «Αμφιθέατρο» από 13 Οκτωβρίου

 Άντον Τσέχωφ

Η Αρκούδα

 

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ TALK OF THE TOWN ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΛΟΓΩ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ




Από 13 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2023

 

Αμφιθέατρο

Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού

Κρατήσεις:  210-3314088 (11-3.30) και 6985864104

 

«Κι όμως, η Αρκούδα που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καρδώνης,

δεν είναι απλώς μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς, αλλά μία που δεν πρέπει να χάσει».

Γιώργος Βουδικλάρης, elculture.gr

 

 

Ένα από πιο νεανικά και διασκεδαστικά talk of the town της περσινής σεζόν, το κλασικό αριστούργημα του Τσέχωφ «Η Αρκούδα», με την ανατρεπτική ματιά του έμπειρου ηθοποιού Νίκου Καρδώνη στην πρώτη του σκηνοθεσία, επιστρέφει, μετά τις sold out παραστάσεις, στο «Αμφιθέατρο» από τις 13 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης και Γιάννης Δενδρινός.

 

 

Το έργο:

Η υπόθεση εξελίσσεται σ' ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της.

Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών.

Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι μοιραία και αναπόφευκτη.

Η μονομαχία είναι μονόδρομος.

Το πένθος, το χρέος και τέλος ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον Τσεχωφ με αθωότητα και αυτοσαρκασμό .

 

Σε μια επιστολή του στις 8 Φλεβάρη 1888, ο Τσέχωφ γράφει:

«Απλά για να σκοτώσω την ώρα μου έγραψα ένα ασήμαντο, μικρό βοντβίλ, σε ύφος γαλλικό , που ονομάζεται Αρκούδα. Εάν αντιληφθούν προς ''Μοντέρνους Καιρούς'' ότι γράφω βοντβίλ θα με εξοστρακίσουν! Τι να κάνω , σχεδιάζω κάτι βαρυσήμαντο και προκύπτει τρα-λα-λα. Παρά προς απόπειρες μου για σοβαρότητα , αποτέλεσμα μηδέν. Με εμένα καθετί σημαντικό μεταμορφώνεται σε ασήμαντο».

«Η ζωή είναι μια πορεία προς τη φυλακή , η αληθινή λογοτεχνία οφείλει να διδάσκει πως να διαφεύγεις ή να υπόσχεται την ελευθερία».

Δια χειρός Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Ένα θέατρο που χωράει σε μια βαλίτσα ή σε ένα ασανσέρ, ακόμα και σε μια μπαμπούσκα, μα και σε μια σάλα χορού.

Εξωστρεφές βοντβίλ, οριακά ακραίο,γεμάτο ανατροπες .

Ο μάγος Τσέχωφ κυνηγώντας το μεγάλο όνειρο, κάνει το πένθος ζωή και το σκοτάδι φως,ταξιδεύοντας μας σε μια όαση γέλιου και συγκίνησης.

Έτσι κι εμείς αναμετριόμαστε με όλη μας τη δύναμη με το μεγαλείο του συγγραφέα και με εργαλεία τη μουσική, την ποίηση και τα ίδια μας τα σώματα, κυνηγούμε μια πατρίδα στην ατέλειωτη και θλιβερή στέπα της πραγματικότητας.

Νίκος Καρδώνης

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νίκος Καρδώνης

Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε

Επιμέλεια κίνησης: Υβόννη Τζάθα

Μουσική: Μιχάλης και Γιάννης Λατουσάκης

Διασκευή και επιμέλεια στίχων: Βασίλης Ανδρέου

Κοστούμια - σκηνικά: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη, Νίκος Καρδώνης

Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου

Teaser: Αλέξης Ορφανίδης

 

Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα,Γιάννης Λατουσάκης,Γιάννης Δενδρινός

Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

 

 

Έγραψαν για την παράσταση:

 

«Η παράσταση -αυτό είναι το σημαντικό της επίτευγμα δεν κηρύσσει Τσέχωφ, ερωτοτροπεί θαρρείς με μπρίο, τσαλίμια και καλαισθησία με το κείμενό του, το αναπλάθει και το μετασχηματίζει κρατώντας στο ακέραιο το μεδούλι του ύφους του».

Κώστας Β. Ζήσης, fragilemag.gr

 

«Ομολογώ ότι είχα μεγάλη ανάγκη να γελάσω τόσο πολύ . Και τελικά αυτό το καταλαβαίνεις αφού τελειώσει η παράσταση. Εβδομήντα λεπτά παράστασης προσφέρουν χαμόγελο για πολλές ώρες μετά».

Γιάννης Καφάτος, viewtag.gr

 

«Η παράσταση "Αρκούδα", είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο θεατής μπορεί να γελάσει αβίαστα, να μην τον απασχολήσει κάποια κοινωνική κριτική ή πολιτική επερώτηση, αλλά να αφεθεί σε μια ψυχαγωγική εμπειρία. Η παράσταση του Νίκου Καρδώνη, των ηθοποιών Κατερίνα Λάττα, Γιάννη Λατουσάκη, Γιάννη Δενδρινού και του ταλαντούχου επί σκηνής μουσικού Μιχάλη Λατουσάκη, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να γελάσετε και να απολαύσετε εξαίρετους καλλιτέχνες.»

Νάγια Παπαπάνου, Boem Radio

 

«Σας προτείνω να δείτε άμεσα αυτή την μοναδική παράσταση που θα σας καθηλώσει γλυκά.»

Μαίρη Ζαρακωβίτη, keysmash.gr

 

«Ήταν μια μικρή θεατρική έκπληξη και αξίζει να συνεχίσει πέρα από τις ημερομηνίες που έχουν προβλεφθεί. Πανέξυπνο, γρήγορο, χορταστικό»

Άρης Γαβριελάτος, a8inea.com

 

 

Παραστάσεις

Από 13 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2023

 

Παρασκευή: 23.30

Σάββατο: 21.00

Κυριακή: 20.00

 

(*) Σάββατο 11/11: 20:00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Προπώληση

https://www.ticketservices.gr/event/i-arkouda-amfi-theatro-2/?lang=el

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku