Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στιγμιότυπα από την επιτυχημένη παρουσία του Jo Nesbo στο Θέατρο Ολύμπια

 

PRESS RELEASE -  ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ OΛΥΜΠΙΑ 

 Ακαδημίας 59, Αθήνα 106 79

Τ: 210 36 42 540

INFOS : https://oly.gr/

 Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο

Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα

και του Athens Culture Net Δήμου Αθηναίων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ

τον Jo Nesbo σε μία επιτυχημένη βραδιά

ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ»

Οργανισμός  Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

image

Η έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» έγινε με τον καλύτερο τρόπο: Πλήθος κόσμου περίμενε από νωρίς το απόγευμα να δει τον αγαπημένο σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, Jo Nesbo, ο οποίος έφτασε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για μία μοναδική εμφάνιση που αντάμειψε το αναγνωστικό του κοινό, το οποίο γέμισε το Θέατρο Ολύμπια.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης υποδέχτηκε τον διάσημο συγγραφέα, συνομίλησε μαζί του κι έπειτα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Ολύμπια, Olivier Descotes τον συνόδεψε στο κοινό του που αδημονούσε για την παρουσία του.

Χαλαρός, προσιτός και γεμάτος εκπλήξεις, ο Νορβηγός συγγραφέας μίλησε για όλα: για την αστυνομική λογοτεχνία, τη συγγραφή, τη ζωή, τη μοναξιά, την κλιματική κρίση, τα ταξίδια και… την Κάλυμνο!

Το κοινό, που περίμενε υπομονετικά από νωρίς στην ατέλειωτη ουρά της Ακαδημίας και της Ιπποκράτους για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο δελτίο εισόδου και κατέκλυσε τον χώρο του θεάτρου, υποδέχτηκε τον ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας με το θερμότερο χειροκρότημα. Στη σκηνή τον καλωσόρισαν ο συγγραφέας Δημήτρης Σίμος και η ποιήτρια και μεταφράστρια πολλών βιβλίων του, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Η κουβέντα ξεκίνησε με τον Δημήτρη Σίμο να ρωτά τι έχει αλλάξει στον Jo Nesbo ως συγγραφέα και ως άνθρωπο τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκείνος εκμυστηρεύτηκε ότι, αν και δεν διαβάζει προηγούμενα βιβλία του, διάβασε πρόσφατα το πρώτο του, τη Νυχτερίδα, και συνειδητοποίησε ότι δεν έχει αλλάξει και πολύ ούτε ο ίδιος ούτε ο ήρωάς του, ο Χάρι Χόλε.

Σε αυτό το φιλικό και ευχάριστο κλίμα ξετυλίχτηκε η κουβέντα και, μεταξύ άλλων, ο Νορβηγός συγγραφέας αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, λέγοντας ότι είναι ο δικός μας πρώτος ή δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Τόνισε ότι στις μέρες μας χρειαζόμαστε περισσότερη γνώση και απαντήσεις σε καίρια θέματα που αφορούν το μέλλον μας.

«Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο το non fiction από τη μυθοπλασία. Η πραγματικότητα είναι αρκετά τρομακτική από μόνη της».

Έκανε λόγο και για τα ταξίδια του, τα παλιότερα και τα τωρινά, και για την ανεξάντλητη περιέργειά του για το διαφορετικό· για το πώς αυτή η τάση του να ανακαλύπτει νέα μέρη, ανθρώπους, διαφορετικές ζωές συγκλίνει και με την αγάπη του για τη συγγραφή αλλά και τη μουσική. «Το να γράφεις ιστορίες είναι σαν να προσκαλείς τους ανθρώπους σε ένα ταξίδι» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ο Δημήτρης Σίμος ζήτησε τη συμβουλή του σχετικά με τη συγγραφή και την αστυνομική λογοτεχνία, ο Nesbo, με το γνωστό του χιούμορ και απευθυνόμενος στο κοινό, απάντησε:

«Όπως είχε πει και ο Ερρίκος Ίψεν, “κάτσε κάτω και μείνε εκεί”. Ξεκινήστε να γράφετε. Μην περιμένετε την έμπνευση. Απλώς αρχίστε να γράφετε. Να γράψετε πρώτα την κακή πρόζα για να φύγει από τη μέση».

«Μα πού μπορούμε να βρούμε τον Nesbo;» αναρωτιούνται συχνά πολλοί από τους θαυμαστές του. Ο ίδιος παραδέχτηκε στη χθεσινή εκδήλωση ότι προτιμά να μην έχει πολύ στενές επαφές με τους αναγνώστες, γιατί για τον ίδιο η ιστορία είναι το αφεντικό και, αν δώσει περισσότερη προσοχή σε εκείνους, θα είναι σαν να απατά τη «γυναίκα του», το αφεντικό του, δηλαδή την ιστορία.

Στη βαρύτητα που έχει η εκάστοτε ιστορία αναφέρθηκε και όταν τον ρώτησαν για τον Χάρι Χόλε, έναν από τους πλέον διάσημους λογοτεχνικούς ήρωες του αστυνομικού παγκοσμίως: «Η ιστορία είναι το αφεντικό. Ο Χάρι είναι ο χαρακτήρας που ακολουθεί τον ρυθμό της. Είναι σαν ένας ήρωας τραγωδίας. Η ιστορία έχει τη δική της βαρύτητα, τη δική της ροπή».

Σχολιάζοντας τον εμβληματικό επιθεωρητή του, πρόσθεσε ότι είναι ο αγαπημένος του χαρακτήρας και πως πάντα επιστρέφει σε εκείνον, αλλά είναι σαν τον φίλο που περνάς μαζί του ένα Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα δεν θες να του μιλήσεις στο τηλέφωνο! Όλοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε γέλια κατανοώντας πλήρως τι εννοούσε, αφού γνωρίζουν καλά τον Χάρι.

Η συζήτηση εμπλουτίστηκε και με τη συμμετοχή του κοινού και έγινε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αφού ο Nesbo έριξε τη βόμβα: Ετοιμάζει το Βασίλειο II! Δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

«Μήπως πιέζεται για να γράφει;» τον ρώτησε μια αναγνώστρια από το κοινό και ο Νορβηγός συγγραφέας έκλεισε την κουβέντα με την πιο προσωπική του απάντηση:

«Δεν πιέζομαι για να γράψω. Αντιθέτως, η γραφή είναι για μένα εσωτερικό κίνητρο».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Jo Nesbo συνάντησε έναν προς έναν τους παρευρισκόμενους για να τους υπογράψει το αγαπημένο τους βιβλίο, ώστε να έχουν μαζί τους πάντα κάτι που να τους θυμίζει αυτή τη βραδιά.

Η επιτυχημένη εκδήλωση ήταν των Εκδόσεων Μεταίχμιο, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα και του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.

20230927_056_JoNesbo_OMT_VangelisPatsialos_web.jpg
image
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

https://www.ticketservices.gr/el/theatro-olympia/

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567

e-mail: info@ticketservices.gr

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα

Ώρες λειτουργίας εκδοτηρίου: Δευ-Παρ: 9πμ-5μμ

Πώληση εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές πραγματοποιείται και στο θέατρο, Ακαδημίας 59, Αθήνα, δύο ώρες πριν την έναρξη των προγραμματισμένων παραστάσεων.

Press Office - Olympia :  press.olympia@oly.gr

Contacts : 

Μελπομένη Μαραγκίδου +30 6936966560

Christina Mavridis +30 6988633271  

Τ: 2103642540

Ακαδημίας 59, Αθήνα 106 79

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku