ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

 ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ


Μια ιδιαίτερη βραδιά διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, την Προναία Αθηνά και τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Μαροσούλη την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 στο καλοκαιρινό θέατρο ΑΘΗΝΑ, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας.

Η εσπερίδα φέρει τον τίτλο «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΔΕΣ» και φιλοξενεί δύο θεματικές ενότητες: 

Α’ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ  &

Β’ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Έγκριτοι εκπρόσωποι του επιστημονικού και δημοσιογραφικού χώρου θα μας οδηγήσουν σε ένα γοητευτικό ιστορικό ταξίδι και θα αναπτύξουν σημαντικά θέματα που αφορούν την Φιλική Εταιρεία και τους συντελεστές της, το πως οι Φιλικοί προετοίμασαν τον αγώνα για την Απελευθέρωση  του Γένους.

Μετά την εσπερίδα, θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΑΛΥΤΟΣ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου (με τιμή εισόδου ειδικά διαμορφωμένη για το κοινό στα 10 Ε).

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών είναι μια επιστημονική Εταιρεία που ασχολείται με την ανάδειξη της Ευεργεσίας και των Εθνικών Ευεργετών. Μελετά, ερευνά και προβάλει τον θεσμό της Ευεργεσίας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ΕΕΕ ιδρύθηκε το 2007 και Πρόεδρος της είναι ο κ. Ανάστος Δημητρόπουλος.

Η Προναία Αθηνά είναι πολιτιστικός και ανθρωπιστικός σύλλογος που δημιουργήθηκε με στόχο την ανάδειξη, διαφύλαξη και προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ανά τους αιώνες. Επίσης επιτελεί ανθρωπιστικό και φιλανθρωπικό έργο.  Στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο κοινό καλό μέσω του Ελληνικού Πολιτισμού. Πρόεδρος είναι η κ. Σοφία Μιχαλοπούλου

Η Marossoulis Productions παρουσιάζει το νέο έργο των Γιώργου Κοζυράκη – Νεκτάριου Παλαιολόγου αφιερωμένο στην Ελληνική επανάσταση του 1821, από την Δευτέρα 28 ΙΟΥΝΙΟΥ και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θερινό Θέατρο ΑΘΗΝΑ.

 

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Φιλίας Ελληνικός Δεσμός Άλυτος

 

Οδησσός, 1814.  Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος  προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό.

Αποφασίζουν να ιδρύσουν την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Καταφύγιο τους γίνεται η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.

Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι λίγα μόνο  από αυτά που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.

Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ τα χείλη όλων, όσων μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειες τους να βρούν ηγέτη, ξεκινώντας απο τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.

Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα  Υψηλάντη, η λεγόμενη και ΄΄ μάνα της Επανάστασης ΄΄ , τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων;

 

Η Ζωή, γυναικά του Γρηγορίου Μαρασλή , πόσο και πως βοήθησε στην επανάσταση, μέσα απ την αγάπη της για την Τέχνη, φιλοξενώντας θιάσους στο αρχοντικό της και προωθώντας τις πρώτες καλλιτεχνικές συντεχνίες αφυπνίζοντας την σκέψη των Ελλήνων, στα χρόνια που προετοιμαζόταν η επανάσταση;

Και η επιστροφή των Φιλικών στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι έξι αυτοί άνθρωποι,  θέτουν τους κομβικούς άξωνες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Ένα έργο, για όλες τις ηλικίες, που μας μαθαίνει τις λεπτομέρειες της σπουδαίας ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  και της σημαντικής συνεισφοράς της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων, ξεκινώντας απ την πρώτη συνάντηση των 3 Φιλικών, φτάνοντας μέχρι και  το 1820, ένα βήμα πριν την Ελληνική Επανάσταση, που θα φωτίσει όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε για την προσφορά αυτών των ανθρώπων στον αγώνα για την λευτεριά του γένους.

 

 

Το έργο παρουσιάζεται από την Marossoulis Productions , το καλοκαίρι το 2021

Σκηνοθεσία : Άλεξ Λιακόπουλος

Σκηνικό Γιάννης Αρβανίτης

Κοστούμια : Γιάννης Παυλίδης

Φωτισμοί Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Μουσική επένδυση Γιώργης Κοντοπόδης

Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρσώ Φίλη

Φωτογραφίες Γιάννης Παυλίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί : Γιώργης Κοντοπόδης , Νικόλας Μπράβος, Δημήτρης Τοπαλίδης, Κωνσταντίνος Πεσλής, Γωγώ Φάκου, Μαρσώ Φίλη,  Klaidi Kagia

 

 

ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 28 Ιουνίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21 : 30 στο Θέατρο ΑΘΗΝΑ

Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )

Τιμές εισιτηρίων : 15, 12 Ε

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".