Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Παγκόσμια Ελλάδα: Μια ιστορία» με ομιλητή τον Δρ. Peter Frankopan || Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα || 7 Οκτωβρίου 2021

 Ο PETER FRANKOPAN επελέγη ως πρώτος ομιλητής 

στην ετήσια σειρά διαλέξεων "Θάλεια Ποταμιάνου"

gennadios 0008 copy.jpg

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

 

Η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, και ο Ανδρέας Ζομπανάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι ο Δρ. Peter Frankopan θα είναι ο πρώτος ομιλητής στην Ετήσια Σειρά Διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου, διαλέξεις που επικεντρώνονται στην επιρροή του ελληνικού πολιτισμού. 

Ο Δρ. Frankopan είναι Καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου είναι, επίσης, Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινής Έρευνας «Σταύρος Νιάρχος». Είναι παγκοσμίου φήμης ιστορικός και βραβευμένος συγγραφέας και θα παρουσιάσει το θέμα «Παγκόσμια Ελλάδα: Μια ιστορία». Θα εξετάζει το ρόλο που διαδραμάτισαν η Ελλάδα, ο ελληνικός πολιτισμός, η λογοτεχνία και η γλώσσα κατά τη διάρκεια περισσότερων από δυόμισι χιλιετιών. Αντί να διερευνήσει τα επιμέρους αυτά ζητήματα στο οικείο και περιορισμένο πλαίσιο της Μεσογείου, θα τα εξετάσει από μια παγκόσμια προοπτική, επιτρέποντας έτσι όχι μόνο μια καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά και της ίδιας της Ελλάδας.

 

Ο Δρ. Frankopan είπε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που προσκλήθηκα να κάνω την πρώτη από τις διαλέξεις «Θάλεια Ποταμιάνου». Η Αμερικανική Σχολή και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη χαίρουν μεγάλης αναγνώρισης ανά τον κόσμο και έτσι είναι για μένα τιμή και προνόμιο. Είμαι ενθουσιασμένος που θα δώσω την πρώτη ομιλία στην Αθήνα τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και, στη συνέχεια, στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2022».

 

Το πρόγραμμα θα καταστεί εφικτό χάρις στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση δεκαετούς διάρκειας του Φωκίωνα Ποταμιάνου, Επιτρόπου της Βιβλιοθήκης. Ο κος Ποταμιάνος αφιερώνει αυτή τη σειρά διαλέξεων στη μνήμη της γιαγιάς του, μιας διακεκριμένης Ελληνίδας γιατρού, ακαδημαϊκού και φιλανθρώπου. Ο κος Ποταμιάνος επεσήμανε τα εξής: «Είναι μεγάλη μου χαρά που εγκαινιάζεται η σειρά διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου» με παρουσιάσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από τον Δρ. Frankopan. Το έργο του, που τοποθετεί το ρόλο της Ελλάδας στο χώρο του πολιτισμού σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, βρίσκεται στο επίκεντρο του σκοπού των διαλέξεων αυτών και σχετίζεται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη Ελλάδα που συνδέεται, για μία ακόμη φορά, με το σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού».

 

Η Δρ. Γεωργόπουλου δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που για την πρώτη από τις διαλέξεις μας «Θάλεια Ποταμιάνου» η τολμηρή σκέψη του Δρ. Frankopan θα εξερευνήσει ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα: την ιστορία της Ελλάδας από μια παγκόσμια προοπτική».

 

Ο κος Ζομπανάκης, με τη σειρά του, είπε: «Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης ξεκινά, καθώς συνεχίζουμε -με γοργούς ρυθμούς- να επεκτείνουμε το πρόγραμμα μας διαλέξεων, εκθέσεων και διαδικτυακών σεμιναρίων πέρα από τα σύνορα  της Αθήνας. Ο Δρ. Frankopan είναι ο πιο ταιριαστός για να εγκαινιάσει τη νέα ετήσια σειρά διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου».

 

Λίγα Λόγια για την Ετήσια Σειρά Διαλέξεων «Θάλεια Ποταμιάνου»

 

H Ετήσια Σειρά Διαλέξεων προς τιμήν της Θάλειας Ποταμιάνου, με κεντρικό άξονα την επιρροή που ασκεί ο ελληνικός πολιτισμός, καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 2020 και επιδιώκει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον που θα προσελκύσει τόσο την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό στους κόλπους της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

 

Κάθε χρόνο θα επιλέγεται ένας διακεκριμένος, παγκοσμίου φήμης ερευνητής, προκειμένου να διεξάγει έρευνα και να αναπτύσσει προγράμματα πάνω σε κάποιο θέμα σχετικό με τις συλλογές της Γενναδείου. Η έρευνα θα κορυφώνεται με την πραγματοποίηση, τουλάχιστον, τριών ετήσιων δημόσιων διαλέξεων. Αυτές θα λαμβάνουν χώρα στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall στην Αθήνα και στις ΗΠΑ,  σε ημερομηνίες και τοποθεσίες που θα ανακοινώνονται σε εύλογο χρόνο. Οι ομιλίες αυτές θα συνοδεύονται από δημοσιεύσεις, podcasts και άλλο επικοινωνιακό υλικό με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η διάδοσή τους.

 

Λίγα λόγια για τον Δρ. Peter Frankopan


Peter Frankopan - Photo Courtesy of Johnny Ring.jpg

Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του Peter Frankopan σχετίζονται με την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Μεσογείου, της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας. Το βιβλίο του The First CrusadeThe Call from the East (Η Α΄ Σταυροφορία: Το Κάλεσμα από την Ανατολή) εξετάζει τις Σταυροφορίες όχι από την οπτική της λατινικής Δύσης, αλλά της Κωνσταντινούπολης και του Βυζαντίου. Το TLS χαρακτήρισε το βιβλίο αυτό «ως τη σημαντικότερη συνεισφορά στην επανεξέταση της προέλευσης και της πορείας της Α΄ Σταυροφορίας για μια ολόκληρη γενιά». Στη συνέχεια, ο Peter Frankopan μετέφρασε την Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής (Penguin Classics, 2009), έργο που αποτελεί πιθανότατα τη διασημότερη βυζαντινή ιστορία.

Το βιβλίο του The Silk RoadsA New History of the World (Οι Δρόμοι του Μεταξιού: Μία Νέα Ιστορία του Κόσμου) χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικό» από τους Sunday Times και “όχι μόνο ως το σημαντικότερο βιβλίο ιστορίας εδώ και χρόνια, αλλά ως το σημαντικότερο εδώ και δεκαετίες» από την Berliner Zeitung. Ως ευπώλητο των New York Timesέχει κατακτήσει τα charts που αφορούν σε βιβλία ιστορίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας και της Κίνας. Του απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Βιβλίο Ιστορίας της Χρονιάς’ από το Daily Telegraph και θεωρήθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της δεκαετίας 2010–2019 από τους Sunday Times.

Το πρόσφατο βιβλίο του The New Silk RoadsThe Present and Future of the World, (Οι Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού: Το Παρόν και το Μέλλον του Κόσμου) είναι μια «αριστοτεχνική χαρτογράφηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης» (Evening Standard). Το 2019 απονεμήθηκε στον Δρ. Frankopan το Βραβείο Carical για τις Κοινωνικές Επιστήμες στην Ιταλία, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το διεθνούς κύρους βραβείο Calliope στη Γερμανία.

Ο Δρ. Frankopan εργάζεται ως σύμβουλος κυβερνήσεων και διαφόρων οργανισμών σε θέματα που αφορούν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των UNIDO, UNESCO, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Γράφει τακτικά στον τοπικό και διεθνή τύπο για την ιστορία και τη σημασία της για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας. 

Το 2019, το περιοδικό Prospect τον ανακήρυξε έναν «από τους 50 κορυφαίους στοχαστές στον κόσμο». Είναι μέλος της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας, της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας, της Βασιλικής Ασιατικής Εταιρείας, της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας, του Βασιλικού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου και της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών. Είναι Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Ασιατικών Υποθέσεων από το 2020.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα