Εκπομπή "Ελλήνων Δρώμενα". Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στην ΕΡΤ3: "Η σκάλα του Βραδέτου"

 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στις 18.00,
στην ΕΡΤ3


Τίτλος επεισοδίου: 
"Η σκάλα του Βραδέτου"

Δείτε το trailer της εκπομπής

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα ταξιδεύει στην Ήπειρο και παρουσιάζει την περίφημη «Σκάλα του Βραδέτου», ένα σύγχρονο μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης του υλικού πολιτισμού της Ηπείρου. 

Η σκάλα του Βραδέτου είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές πέτρινες κατασκευές, όχι μόνο στο Ζαγόρι αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Είναι ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό έργο, δημιουργία των κατοίκων του Ζαγορίου, που αποτυπώνει τη σχέση τους με το δομημένο περιβάλλον και τη φύση, συνδυαστικά με την ανεπτυγμένη ευρέως στη Ήπειρο και ξακουστή στην Ελλάδα, τέχνη της λιθοδομής.

Μέχρι το 1973 η σκάλα του Βραδέτου ήταν ο μοναδικός δρόμος που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και ουσιαστικά με όλο τον κόσμο... Το εντυπωσιακά μελετημένο έργο, που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί από ντόπιους μαστόρους της πέτρας, αποτελείτε από τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με λευκή πέτρα. ¨Έχει μετρημένο και υπολογισμένο πλάτος, ακριβώς ώστε τα ζώα που την περνούσαν νυχθημερόν, να μπορούν άνετα να στρίβουν στις στροφές της μεταφέροντας το ογκώδες φορτίο τους. 

Η σκάλα αποτελείται από  περισσότερα από 1100 σκαλοπάτια και 39 «καγκέλια» (στροφές), αναπτυγμένα σε χαράδρα μήκους 1500 μέτρων, ανάμεσα στα δύο χωριά!  

Η μοναδική αυτή αρχιτεκτονική κατασκευή, είναι αναμφίβολα ταυτισμένη με την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και με την καθημερινότητα των ανθρώπων του Ζαγορίου, σαν μάρτυρας του τρόπου επιβίωσής τους, αφού την διέσχιζαν πεζοπορώντας σε καθημερινή βάση για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και οι ανάγκες αυτές ήταν ταυτισμένες με την ίδια τους την ύπαρξη! 

Ήταν τόσο δεμένη και εξαρτώμενη η ζωή των κατοίκων από το πέρασμα της σκάλας, που στην πορεία των χρόνων αναπτύχθηκαν διάφοροι μύθοι και θρύλοι πλεγμένοι από την λαϊκή σοφία των Ζαγορίσιων. Προ πάντων όμως, τραγουδήθηκε από τους Βραδετινούς και Καπεσοβίτες κατοίκους σαν φόρος τιμής και μνήμης για τα πάθη τους στα μετρημένα βήματά τους, στο κάθε πέρασμά τους, από την ιστορική πλέον σκάλα του Βραδέτου. 

«Πάρε γιατρέ τα γιατρικά και σύρε γιέ μου στο Βραδέτο
Τον πόνο πού ’χω στην καρδιά, δεν τον γιατρεύεις γιέ μου φέτο»… 
  


Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσαφάκης
Μοντάζ: Μιχάλης Παπαδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Παραγωγή: filmellon

Ακολουθήστε το "Ελλήνων Δρώμενα"
Facebook
YouTube
Instagram
Twitter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς