«ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»



Η Biennale ΣΦΙΓΓΑ που ιδρύθηκε το 2015, αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση «κοινωνικής γλυπτικής» με κοινωνικά δρώμενα σε διάφορα πεδία του επιστητού που αλλάζουν την ηθική και αισθητική διάσταση της ζωής, προτείνοντας μια νέα οντολογία. Σπουδαίες έννοιες που επεξεργαζόμαστε, είναι η έννοια της «ολιστικής τέχνης», της «κοινωνικής γλυπτικής», της «οικολογίας της άρνησης». Τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου και η ανθρώπινη δυστυχία, είναι αναγκαιότητες που επιβάλλουν τον αναπροσανατολισμό της τέχνης σε μια ηθική υπέρ μιας «ανθρώπινης οικολογίας», που εμπιστεύεται τη δημιουργική ικανότητα όλων των ανθρώπινων όντων, και που εναποθέτει το μέλλον του πλανήτη σε αυτούς.

Θέμα: Η σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία της πληροφορίας, οδηγήθηκε στο να μολύνει το σύνολο του κοινωνικού σώματος με την αντίληψή της για ναι συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα που αποσπάται και αποστρέφεται όλο και περισσότερο την ίδια τη διαδικασία της ζωής, μετατρεπόμενη σε μια καθαρή, μηχανική και κτηνώδη δύναμη αυτοκαταστροφής. Οι ημιαυτόματοι σήμερα μηχανισμοί της παραγωγής της κοινωνικής διαστροφής, προσαρμοσμένοι μέσα στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, μέσα στα κωδικοποιημένα και τεχνικά της υποσύνολα, αφορούν όχι μόνο τα συστήματα γνώσης, πληροφόρησης και επικοινωνίας, αλλά και τα συστήματα κατασκευής της εσωτερικής μας επιθυμίας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα κοινωνικοποιημένο όσο και ατομοποιημένο, βαθύ προγραμματισμό της εργασίας.

Μέσα σε αυτή την ξεκάθαρη για εμάς εικόνα, επιχειρούμε να ανακαλύψουμε την εγγενή πάλη της ανθρώπινης δημιουργικότητας, στο βαθμό που απελευθερώνει το δυναμικό της, τις ροές και τις ενέργειές της, από τα κανάλια της κοινωνικής πειθαρχίας, διαμορφώνοντας νέους οργανισμούς και εκφράσεις, ψηλαφώντας νέες κοινωνικές σχέσεις, αναζητώντας νέες επικράτειες πλασμάτων και νέα σύμπαντα της ζωής και της επιθυμίας , επινοώντας νέες δυνατότητες αυτονομίας και νέα μονοπάτια σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, φανερώνοντας νέες «αρχαιολογικές» επικράτειες από χαμένους μελλοντικούς κόσμους, θαμμένους ήδη στην προϊστορική ανθρώπινη αυθεντικότητα που μέλλει να αποδεσμευθεί ξανά.



Όπως ήμασταν εξαιρετικά αυστηροί στην επιλογή μας, επιλέξαμε, πέρα από τις αρχικές μας προθέσεις, δύο εξαιρετικές καλλιτέχνιδες για τις οποίες είμαστε περήφανοι να τις παρουσιάσουμε. Οι επιλεγμένες καλλιτέχνιδες, δημιούργησαν ακριβώς, πάνω σε εκείνο το πλαίσιο της σύνδεσης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που είναι ένας από τους κύριους σκοπούς της κοινωνικής γλυπτικής.

Το έργο – έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης ως παράρτημα στη Διεθνή Biennale SPHINX 2021.

Πληροφορίες έκθεσης:

Έργα: “7 Happenings”, Sarah Choo Jing

            “Zackie: a PIA for reporters”, Κατερίνα Αντωνοπούλου (aka peqpez)

Διάρκεια: 21/12/2020 έως 21-1-2021

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αγγέλου, οργάνωση: η ομάδα προγράμματος της Σφίγγας.

Τοποθεσία: https://www.sphinx2015gr.com/

Είσοδος Ελεύθερη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: «Άνθρωπος του Θεού» – Όταν η πίστη συγκρούεται με την απελπισία

Είδαμε και προτείνουμε: Η Σκύλα του Georges de la Fouchardière, σε απόδοση και σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά

Είδαμε και προτείνουμε: «ΜΕΤΑΝΑΑΑΑΣΤΕΣ» ή «Είμαστε πάρα πολλοί πάνω σ’ αυτήν τη βάρκα» του Ματέι Βιζνιέκ

Είδαμε και προτείνουμε: «Συγγνώμη κύριε Μπέκετ»