Εγκαίνια για την έκθεση ζωγραφικής της Ισμήνης Μίχα «Η Τεθλασμένη του Κόσμου»

 

 


Την περασμένη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Ισμήνης Μίχα «Η Τεθλασμένη του Κόσμου».


Συνάδελφοι, συνεργάτες, φίλοι και κοινό βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν με την παρουσία τους τη ζωγράφο, αλλά και για να δουν την ολοκαίνουρια δουλειά της, η οποία σηματοδοτεί τη μεγάλη της επιστροφή.

Στην πιο ανθρωποκεντρική της έκθεση, η Ισμήνη Μίχα μέσα από τους πίνακές της υμνεί τη γυναίκα. «Με ενέπνευσε η πολλαπλότητα της γυναικείας φύσης, καθώς και οι διαφορετικοί ρόλοι που καλείται να ενσαρκώσει ταυτόχρονα. Θέλησα ν’ αποτυπώσω την πολυμορφία της γυναικείας φιγούρας, η οποία ξεπερνά τα στερεότυπα της ηλικίας», σημειώνει η εικαστικός. Τα πρόσωπα των γυναικών της, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν φαίνονται. Είναι η γλώσσα του σώματος και το περιβάλλον, στο οποίο τις τοποθετεί η δημιουργός, που μαρτυρούν πολλά.


Ανάμεσα στους πίνακές της και ένας άνδρας, αλλά και-επιλεκτικά-έργα που συμβολίζουν την ελευθερία, τη δύναμη της φύσης και την αφθονία. Μαύρο και κόκκινο επικρατούν. Χρώματα που παραπέμπουν στο πάθος, αποπνέοντας παράλληλα μυστήριο. Και πολλαπλά μηνύματα -ίσως και προτεινόμενες λύσεις-προς όλους τους αποδέκτες που στάθηκαν κι αναλογίστηκαν για τη θέση της γυναίκας σήμερα, για το ταλανιζόμενο περιβάλλον, για αξίες που δοκιμάζονται.. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".