2020 - 2021 | To Θέατρο Τέχνης περνάει στη νέα εποχή

 


ΘΕΑΤΡΟ
ΤΕΧΝΗΣ

2020 - 2021

 

 

«Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά»

 

Διονύσιος Σολωμός

Ύμνος εις την Ελευθερίαν

 

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, με αφορμή τις σημαντικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, ανακοινώνει το πέρασμά του στη νέα εποχή. Μια νέα εποχή για τις παραστατικές τέχνες, κατά την οποία, πέρα από το βασικό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, το Θέατρο Τέχνης επιχειρεί, όπως πολλοί διεθνείς καλλιτεχνικοί οργανισμοί, να αναπτύξει μια ευρύτερη, πολυδιάστατη δράση μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

·      το ψηφιακό ρεπερτόριο και την ψηφιακή εκπαίδευση

·      τη δια βίου μάθηση για επαγγελματίες του θεάτρου

·      τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις για όλους μέσα αλλά και έξω από τις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης                

Το Θέατρο Τέχνης δημιουργεί με αυτό τον τρόπο παραστάσεις και δράσεις που σχεδιάζονται εξαρχής για το διαδίκτυο σε πολυμεσική (web), ηχητική (audio) ή ζωντανή (live) μορφή, ανοίγοντας τον διάλογο μεταξύ θέατρου και ψηφιακής πραγματικότητας σε επίπεδο δημιουργίας και όχι μόνο μετάδοσης, ενώ διευρύνει τη σχέση του θεάτρου και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι επιχειρήσεις ή ο τουρισμός αλλά και επεκτείνει την εκπαιδευτική του δράση πέρα από την επαγγελματική εκπαίδευση ηθοποιών που παρέχει η Δραματική του Σχολή από το 1942 έως σήμερα. Ταυτόχρονα δε διστάζει να βγει έξω, για να συναντήσει το κοινό εκτός θεατρικών σκηνών.

Να σημειωθεί ότι όσα ανακοινώνουμε σήμερα, αποτελούν μόνο την έναρξη ενός παράλληλου με το ρεπερτόριο προγράμματος, που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν 2020-21.  

Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης, τονίζοντας ότι τίποτα δεν  υποκαθιστά τη μοναδική εμπειρία του ζωντανού θεάτρου, προετοιμάζεται για την έναρξη του ρεπερτορίου 2020-21, που πρόκειται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Το φετινό ρεπερτόριο χαρακτηρίζεται από σημαντικές συνεργασίες και συμπράξεις, δίνει έμφαση στο ελληνικό έργο και τους ελληνικούς μύθους αλλά και σε προτάσεις νέων σκηνοθετών, ενώ είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί φέτος με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να δώσει φωνή σε αξιόλογους καλλιτέχνες που θέλουν να εκφράσουν αυτή τη δύσκολη για όλους μας εποχή: «όσα αισθάνετο η καρδιά»…

 

Επισκεφτείτε για περισσότερες πληροφορίες το νέο site του     Θεάτρου Τέχνης https://www.theatro-technis.gr/

Video teaser 2020 -2021 https://www.youtube.com/watch?v=Ss62ZFROpF4&feature=youtu.be

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ψηφιακό Ρεπερτόριο και Ψηφιακή εκπαίδευση

ΨΗΦΙΑΚΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ

Έργα Audio/ Έργα Web

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, εγκαινίασε τον Μάρτιο 2020 την πλατφόρμα «Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι», μέσα από την οποία φίλοι του θέατρου απέκτησαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν -δωρεάν- κινηματογραφημένες παραστάσεις από το αρχείο του αλλά και -έναντι χαμηλού αντίτιμου- παραστάσεις της σεζόν 2019-20 που κινηματογραφήθηκαν για αυτό το σκοπό σε σκηνοθεσία Διαμαντή Καραναστάση, καθώς και παραστάσεις που παρουσιάστηκαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατευθείαν στο διαδίκτυο, όπως η ξένη παραγωγή When we went electronic.

Όμως μια θεατρική παράσταση, δημιουργείται για να παρακολουθηθεί από την πλατεία ζωντανά και όχι μέσω διαδικτύου. Για αυτό αποφασίσαμε φέτος να πειραματιστούμε με ένα νέο είδος πρωτότυπης θεατρικής-ψηφιακής δημιουργίας, που σχεδιάζεται εξαρχής και αποκλειστικά για διαδικτυακή χρήση.

Στόχοι μας είναι να παραμείνει το Θέατρο Τέχνης ζωντανό ακόμα και σε περίπτωση αναστολής ή περιορισμού λειτουργίας του, να διευρύνει το κοινό του τόσο ηλικιακά όσο και γεωγραφικά και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσει πρωτότυπο υλικό που δύναται να μεταφράζεται για να απευθύνεται ακόμα και σε διεθνές κοινό.

Πάνω απ΄όλα όμως, επιθυμία μας είναι το Θέατρο Τέχνης να διερευνήσει και να θεσπίσει ένα νέο είδος δραματουργίας: τα audio και web έργα, που αποτελούν τη βάση του ψηφιακού μας ρεπερτορίου.

·       Αudio  έργα αποκαλούμε τα θεατρικά κείμενα που προορίζονται για ψηφιακή παρουσίαση αποκλειστικά μέσω ήχου. Μπορεί να είναι πρωτότυπα ή διασκευασμένα  για το μέσο θεατρικά ή λογοτεχνικά έργα. Τα audio έργα στην πραγματικότητα δε διαφέρουν από τα ραδιοφωνικά έργα, που είναι εξαιρετικά διαδεδομένα σε άλλες χώρες και αποτελούν σημαντικό πεδίο ανάδειξης νέων θεατρικών κειμένων. Στα audio έργα, λόγος, ήχοι, μουσική καλούν τη φαντασία του ακροατή να δημιουργήσει μέσα του τις εικόνες της παράστασης.

·       Web  έργα αποκαλούμε ένα νέο στην ουσία είδος θεατρικού κειμένου, που προορίζεται ειδικά για ψηφιακή παρουσίαση με εικόνα και ήχο. Μπορεί να είναι πρωτότυπα ή διασκευασμένα ειδικά για το μέσο, θεατρικά ή λογοτεχνικά κείμενα. Στα web έργα αφηγούμαστε μια ιστορία κυρίως μέσα από το λόγο, όπως ακριβώς και στα θεατρικά έργα και όχι μέσα από την εικόνα, όπως στα κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά σενάρια.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ  ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2020-21

Πρόκειται καταρχάς, για ένα audio έργο (που θα ανέβει σε μορφή podcast) και ένα web έργο. Η συγγραφή των κειμένων ανατέθηκε σε δύο θεατρικούς συγγραφείς-συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης. Στο νέο web είδος που θα εγκαινιάσουμε,                η πρωτότυπη, ειδική για το μέσο κινηματογραφική σκηνοθεσία και η κινηματογράφηση θα γίνει από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση που υπέγραψε και την κινηματογράφηση των πρώτων παραστάσεων που ανέβηκαν στην πλατφόρμα μας "Θέατρο Τέχνης και στο Σπίτι" τον Μάρτιο 2020.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση υποβλήθηκε τον Μάιο 2020 ως πρόταση επιχορήγησης ψηφιακού πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 13.000 ευρώ.

Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης προκηρύσσει διαγωνισμό για νέα audio και web έργα που στοχεύουμε να ενταχθούν αργότερα στο ψηφιακό ρεπερτόριο. Αναλυτικά:

·       Audio έργο (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020)

       «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ»- Βασίλη Μαυρογεωργίου

 «Αυτοί που κοιτούν. Αυτοί που μας προσέχουν. Έχουν τα μάτια ορθάνοιχτα προς κάθε κατεύθυνση και δεν αφήνουν κανέναν να εισβάλει. Κανέναν να εισχωρήσει. Ένας πύργος στημένος στην μέση του πουθενά και δυο άντρες, «οι παρατηρητές» κάνουν το καθήκον τους φροντίζοντας για το καλό της πατρίδας. Για το καλό του έθνους αναχαιτίζουν τον εισβολέα. Ένοπλο ή άοπλο. Σημαδεύουν και σκοτώνουν, ποτέ δεν τραυματίζουν. Υπολογίζουν τις μερίδες του φαγητού, τις μερίδες του νερού, κοιμούνται σε βάρδιες, λένε ιστορίες, τσακώνονται, σκοτώνονται, συνυπάρχουν. Μέχρι την νύχτα που ένας τρίτος εισβάλει. Ένας εχθρός...»

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου                                           Ερμηνεύουν: Θανάσης Δόβρης, Μιχάλης Πανάδης, Σωτήρης Τσακομίδης,            Νίκος Στεργιώτης                                                                                    Ραδιοσκηνοθεσία-ηχητική επεξεργασία: Πάρης Μαντόπουλος                                                                                                                                          Μουσική: Γιώργος Φουντούκος                                                                   

·       Web έργο  (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020)

        «ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ»- Ανδρέα Φλουράκη

 «Οι Πυραμίδες είναι μικρές ιστορίες ζωής και θανάτου» σημειώνει ο Ανδρέας Φλουράκης. «Απαρτίζονται από μονολόγους ίδιας διάθεσης που γράφτηκαν κατ’ εξοχήν στους μήνες του εγκλεισμού. Τις ονόμασα έτσι γιατί η πυραμίδα είναι και ένα ταφικό σύμβολο που σχετίζεται άμεσα με τη μεταθανάτια ζωή, καθώς το  σχήμα της συμβολίζει μια σκάλα προς τον ουρανό. Οι χαρακτήρες του έργου είναι κι αυτοί μουδιασμένοι από την εποχή μας, μια εποχή για γερά νεύρα, που τους αποσυντονίζει, τους βγάζει από τον άξονά τους και συχνά τους οδηγεί σε δράσεις απόλυτες και ακραία λυτρωτικές.»

Κείμενο-Θεατρική Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης.                                               

Κινηματογραφική Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Διαμαντής Καραναστάσης.                                 

                                   

             ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Το Θέατρο Τέχνης προκηρύσσει διαγωνισμό για τη συγγραφή audio και web έργων που θα έχουν ως πηγή έμπνευσης το σύνθημα της σεζόν 2020-21:

«Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά»                                             από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού.

Διευκρινίζεται ότι ο στίχος μπορεί να ερμηνευτεί απολύτως ελεύθερα και ανεξαρτήτως ιστορικού πλαισίου.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους, νέους και δόκιμους συγγραφείς που καλούνται να δημιουργήσουν και να καταθέσουν την πρότασή τους με ψευδώνυμο  και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση production@theatro-technis.gr,      με την ένδειξη audio ή web έργο, έως  την Πέμπτη  25 Μαρτίου 2021. Το έργο μπορεί να είναι πρωτότυπο ή διασκευασμένο για τη συγκεκριμένη θεματική και για το μέσο στο οποίο απευθύνεται.

Τα audio έργα, δεν πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τη μία (1) ώρα και να είναι γραμμένα για 1 έως 8 ρόλους. Τα web έργα, δεν πρέπει να ξεπερνούν σε διάρκεια τη μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά (1.15΄) και να είναι γραμμένα για 1έως 6 ρόλους.

Τα ονόματα των μελών της επιτροπής που θα αξιολογήσει τα έργα, θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2021. Το «καλύτερο» audio και το «καλύτερο» web έργο θα ενταχθούν στο ψηφιακό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης. Κείμενα που θα ξεχωρίσουν -κατά τη γνώμη πάντα της επιτροπής- θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης.

Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης θα πραγματοποιήσει σχετικό σεμινάριο θεατρικής γραφής  (βλ. Θέατρο Τέχνης δια βίου/ Θεματικοί κύκλοι).

 

   ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με θέμα την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, το έργο του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας και πολλά άλλα.

Για μια εναλλακτική λειτουργία των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.

Τα πρώτα προγράμματα σχεδιάζονται και προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2020

          ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

Μετεκπαίδευση Επαγγελματιών 

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν εγκαινιάζει τη σεζόν 2020- 21, ένα νέο πρόγραμμα δια βίου άσκησης και μετεκπαίδευσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του θεάτρου: ηθοποιούς, συγγραφείς, σκηνοθέτες. Η νέα μας δράση θεσπίζει ως βάση της την άσκηση και την εκπαίδευση μεταξύ συναδέλφων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικασία, όπου επαγγελματίες θα μοιράζονται την εμπειρία και τη γνώση τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύκλους: το σταθερό (που απευθύνεται προς      το παρόν μόνο σε αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και σε καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης) και τους θεματικούς    (που απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες, επαγγελματίες ή σπουδαστές)

Α. Σταθερός κύκλος (Δεκέμβριος 2020- Ιούνιος 2021)

Μια φορά την εβδομάδα, πραγματοποιείται στο θέατρο ανοιχτό «μάθημα» κατά τη διάρκεια του οποίου επαγγελματίες ηθοποιοί, σκηνοθέτες και συγγραφείς, νεότεροι και έμπειροι, παρουσιάζουν σε συναδέρφους τους ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο ή μια performance (15 λεπτών max.). Το απόσπασμα «κρίνεται» και σχολιάζεται από έναν καλλιτέχνη που ηγείται ανά εβδομάδα του μαθήματος και το συντονίζει.  

Τα μέλη του σταθερού κύκλου θα έχουν τη δυνατότητα, απελευθερωμένα από το βάρος και την ευθύνη του επαγγελματικού αποτελέσματος μιας παράστασης, να επιμορφώνονται, να πειραματίζονται, αλλά και να ανταλλάσσουν ιδέες, προτάσεις συνεργασίας κ.τ.λ. Με λίγα λόγια, να δημιουργήσουν μια καλλιτεχνική «οικογένεια» που θα μοιράζεται τις ανησυχίες αλλά και τα σχέδιά της, καθώς τα μέλη της θα μπορούν να καταθέτουν (τέλη Φεβρουαρίου) προτάσεις συνεργασίας, με ορίζοντα παραστάσεις που θα πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε θεατρικής σεζόν. Κατά την περίοδο 2020-2021, θα επιλεγεί να παρουσιαστεί μια (1) πρόταση, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, λόγω πανδημίας.

Παράλληλα με τα σταθερά εβδομαδιαία μαθήματα, πραγματοποιούνται  οι θεματικοί κύκλοι: εξειδικευμένα εργαστήρια ή σεμινάρια που παραδίδονται από σημαντικής επαγγελματικής εμπειρίας και εγνωσμένου έργου καλλιτέχνες. Οι κύκλοι αυτοί είναι περιορισμένης διάρκειας και αφορούν σε όλους τους τομείς της θεατρικής πράξης.

Η δια βίου μάθηση και άσκηση, η συνάντηση και η συσπείρωση δυνάμεων, η γόνιμη αναζήτηση και ο ουσιαστικός πειραματισμός είναι οι στόχοι της νέας αυτής δράσης του Θεάτρου Τέχνης, που στοχεύει στην προσεχή δημιουργία μιας βασικής καλλιτεχνικής ομάδας με κοινή γλώσσα, ανάγκες, επιθυμίες και όραμα που θα αποτελέσει το μόνιμο ensemble του Θεάτρου Τέχνης και θα παράγει σε σταθερή βάση καλλιτεχνικό έργο στο ιστορικό θέατρο, επαναπροσδιορίζοντας το παρόν και χτίζοντας το δημιουργικό του μέλλον. Η σύσταση της βασικής καλλιτεχνικής ομάδας θα μπορεί να αλλάζει, να εμπλουτίζεται κ.τ.λ. ανά τρία χρόνια. 

Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

Β. Θεματικοί κύκλοι (Νοέμβριος 2020- Μάιος 2021)

Εξειδικευμένα εργαστήρια ή σεμινάρια που πραγματοποιούνται ανά τακτά αλλά όχι συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, από σημαντικής επαγγελματικής εμπειρίας αποφοίτους τους Θεάτρου Τέχνης ή εγνωσμένου έργου και κύρους καλλιτέχνες από διαφορετικές «σχολές». Οι κύκλοι σεμιναρίων είναι περιορισμένης διάρκειας και γίνονται πάνω σε διαφορετικά κάθε φορά θεατρικά πεδία: γραφή, σκηνοθεσία, υποκριτική (αρχαίο δράμα, νεοελληνικό έργο, ποιητικό θέατρο, σωματικό θέατρο κτλ.), τραγούδι, χορός. 

Τα εργαστήρια-σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και σπουδαστές από κάθε σχολή και ειδικότητα. Σημειώνεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους θα διαμορφώνονται και  θα ανακοινώνονται νέοι θεματικοί  κύκλοι.

·       Ο πρώτος θεματικός κύκλος είναι αφιερωμένος στη βάση της θεατρικής πράξης, τη θεατρική γραφή, και έχει τίτλο:

«Γράφοντας Θέατρο για τη σκηνή, το web και το ραδιόφωνο»

Το εργαστήριο βασίζεται στην μεθοδολογία του Royal Court Theatre και του Royal Central School of Speech and Drama του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πρακτική κατεύθυνση και διερευνά τις ιδιαιτερότητες των θεατρικών κειμένων που γράφονται για την σκηνή, το διαδίκτυο και το ραδιόφωνο ενώ εισάγει τρόπους δημιουργίας θεατρικών χαρακτήρων και ολοκληρωμένων έργων.

Διδάσκων: ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το θέατρο ως εργαλείο δια βίου μάθησης, εκπαίδευσης, εξέλιξης και καλλιέργειας δεξιοτήτων για μη επαγγελματίες κάθε ηλικίας

Το θέατρο, πέρα από την ανεπανάληπτη εμπειρία που μας προσφέρει μέσα από την παρακολούθηση μιας παράστασης, μπορεί να αξιοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο προσωπικής αλλά και επαγγελματικής εξέλιξης για όλες τις ηλικίες καθώς διδάσκει την ομαδικότητα, τη συνεργασία, μας βοηθά να επικοινωνούμε και να εκφραζόμαστε καλύτερα, μας ταξιδεύει σε διαφορετικά πεδία γνώσης, είναι εργαλείο αυτογνωσίας και ανάπτυξης: μέσα από το θέατρο εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, ασκούμε και καλλιεργούμε το σώμα, τη φωνή, τη φαντασία, τη δημιουργικότητά μας αλλά και διδασκόμαστε τεχνικές που μπορεί να μας προετοιμάσουν καλύτερα για συνεντεύξεις, ομιλίες σε κοινό, παρουσιάσεις κτλ.

Το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια σειρά πρωτότυπων εργαστηρίων, που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες και διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Στόχος είναι η μύηση στην πρακτική αλλά και τη χαρά του θεάτρου, καθώς και η καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων και η απόκτηση γνώσης μέσα από τη θεατρική διαδικασία. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, το Θέατρο Τέχνης προτείνει μια σειρά από παραστάσεις και εκπαιδευτικές-βιωματικές δράσεις με θέμα αρχαίους και σύγχρονους μύθους.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες. Να σημειωθεί ότι θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Α – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΦΥΤΩΡΙΟ»

 Εργαστήρια για εφήβους (11-17 ετών) 

Το εργαστήριο διδάσκει σε εφήβους τις βασικές αρχές του θεάτρου, την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της φαντασίας, της δημιουργικότητας. Τους μαθαίνει να χρησιμοποιούν το σώμα και τη φωνή τους ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους, ενώ παράλληλα τους παρέχει έναν ασφαλή χώρο δημιουργικής εκτόνωσης.

Πρόκειται για εργαστήριο με έμφαση στην κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό που αποτελούν τη δημιουργική βάση των παραστάσεων της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης. Από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΓΑΪΤΗ και την χορογράφο ΜΑΡΙΖΑ ΤΣΙΓΚΑ, σταθερούς συνεργάτες της Παιδικής Σκηνής και διδάσκοντες με πολυετή εμπειρία στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά θα δημιουργήσουν μια πρωτότυπη παράσταση με λίγο λόγο, πολλή φαντασία, μουσική, κίνηση και χορό. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο τέλος της χρονιάς στη σκηνή της Φρυνίχου.

Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

                              Β – ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ»

 Θεματικά εργαστήρια για ενήλικες  

Στόχος του εργαστηρίων είναι η χαρά της δημιουργίας, της επικοινωνίας, της συλλογικότητας και της έκφρασης μέσα από τη θεατρική διαδικασία. Έχουν ως αφορμή ένα θεατρικό κείμενο ή ένα λογοτεχνικό έργο και επικεντρώνονται πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα εργαστήρια θα διαμορφώνονται και θα εμπλουτίζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

·       Πρώτο εργαστήριο για ενήλικες (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020)

«Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες»: Μια αφορμή για να εξερευνήσουμε την "οδύσσεια" κάθε γυναίκας

Ένα πρωτότυπο εργαστήριο θεατρικής έκφρασης με θέμα τη γυναίκα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που απευθύνεται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, εκπαίδευσης και επαγγέλματος. Οι ενδιαφερόμενες δε χρειάζονται να έχουν καμία προηγούμενη θεατρική εμπειρία. Ζητούμενο εδώ δεν είναι οι ικανότητες ή το ταλέντο, αλλά η λαχτάρα για ουσιαστική επικοινωνία, γνώση και έκφραση μέσα από το θέατρο. Γιατί το θέατρο είναι παρηγοριά, εκτόνωση, απελευθέρωση ειδικά όταν θίγει ζητήματα που καθορίζουν την ύπαρξή μας. 

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο, η «Πηνελοπιάδα», το διήγημα της πολυβραβευμένης Μάργκαρετ Άτγουντ  («Η ιστορία της Θεραπαινίδας», «Διαθήκες» κ.ά.) που αφηγείται μια «άλλη» Οδύσσεια, αυτή της Πηνελόπης, γίνεται η αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε «οδύσσειες» γυναικών. Του χτες αλλά και του σήμερα. 

Η ομάδα διδάσκεται βασικές αρχές του θεάτρου, παίζει και μοιράζεται εμπειρίες και ιστορίες αληθινές ή επινοημένες, σύγχρονες ή μυθικές, που αφορούν στους ρόλους που αποδίδονται στις γυναίκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πρόβες της σχετικής με το θέμα παράστασης που σχεδιάζεται να ανέβει στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Διδάσκουσα : ΜΑΡΙΑΝΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ

Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

             Γ– ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-«ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» (πρόγραμμα business)

Εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες επαγγελματιών και επιχειρήσεων

Εργαστήρια που στοχεύουν στην καλλιέργεια της επικοινωνίας, του πνεύματος ομαδικότητας και των εκφραστικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων. Τα εργαστήρια θα διαμορφώνονται και θα εμπλουτίζονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

·       Πρώτο εργαστήριο (Νοέμβριος 2020/ διάρκεια: 3 ημέρες) 

«Βασικές αρχές επικοινωνίας»

Μέσα από τεχνικές, ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες/ουσες εξοικειώνονται καταρχάς με την έκθεσή τους σε κοινό. Μαθαίνουν τη γλώσσα του σώματος, τους κώδικες της πειθούς, τη στοχευμένη και ουσιαστική απεύθυνση στο κοινό. Ασκούνται στην σωστή  και «ζωντανή» ανάγνωση κειμένων, μαθαίνουν πώς να δώσουν μια «καλή» συνέντευξη διεκδικώντας μια θέση εργασίας, πώς να κάνουν ενδιαφέρουσα την παρουσίαση ενός θέματος, πώς να κεντρίσουν και να διατηρήσουν αμείωτη την προσοχή του ακροατή ή του κοινού τους. Με λίγα λόγια, μαθαίνουν πώς το θέατρο μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες.

 Διδάσκουσες: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΖΑ ΤΣΙΓΚΑ

·       Δεύτερο εργαστήριο(Δεκέμβριος 2020/ διάρκεια: 2 ημέρες)

 

«Κατασκευάζοντας εταιρική δημοσιότητα μέσα από τον Πολιτισμό.» 

 

Εργαστήριο που στοχεύει στην εκμάθηση σύγχρονων και επιδραστικών εργαλείων για τη δημιουργία δημοσιότητας μέσα από την επικοινωνιακή προβολή της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που βασίζεται σε δράσεις πολιτισμού.

 

Το εργαστήριο επιδιώκει να εξηγήσει με επάρκεια και μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους και παραδείγματα το πόσο συμφέρουσα και πολύτιμη είναι για την προβολή και την επικοινωνία μια εταιρείας η ισχυρή ένταξη των πολιτιστικών δράσεων στην ομπρέλα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της. 

 

Επικεντρώνοντας σε εργαλεία εργασίας, οπτικοακουστικές αναφορές και τεχνικές επικοινωνίας, το εργαστήριο προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τα κατάλληλα εμπειρικά και πρακτικά κλειδιά για να κατανοήσουν το πώς επιτυγχάνεται μια υψηλού μεγέθους - ποιότητας και ταυτόχρονα χαμηλού κόστους δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για την επιχείρησή τους, επενδύοντας σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχουν ως βάση τους τον πολιτισμό.

 

Διδάσκων: ΑΡΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΗΣ

 

Τα business εργαστήρια απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες και όσο και σε εταιρίες: μπορείτε να λάβετε μέρος στα προγραμματισμένα εργαστήρια ή να ζητήσετε να προγραμματιστεί ειδικά για μια εταιρία εργαστήριο σε χρόνο και τόπο επιλογής σας (στο θέατρο ή στην έδρα της εταιρίας σας).

Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις και για τα δύο εργαστήρια επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

Δ– ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ-« ΜΥΘΟΣ»

Βιωματικές δράσεις -παραστάσεις με θέμα αρχαίους και σύγχρονους ελληνικούς μύθους

Εκθέσεις, εκπαιδευτικά-πολιτιστικά προγράμματα, εργαστήρια, παραστάσεις, δρώμενα "ξεναγούν" τον θεατή στην ιστορία του Θεάτρου Τέχνης αλλά και στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Μπορεί να παρουσιάζονται τόσο στην ελληνική όσο    και στην αγγλική γλώσσα.

Κατά τη σεζόν 2020-21, οι δράσεις μας εμπνέονται από την Ελληνική Μυθολογία   και την Επανάσταση του 1821.

·       Πρώτη δράση (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020)

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ»

Μια παράσταση βασισμένη στην «Ελληνική μυθολογία» του Τσιφόρου, σε διασκευή-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν προτείνει μια πρωτότυπη παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για ανοιχτούς, θεατρικούς ή μη, χώρους. Τα ξεκαρδιστικά κείμενα του Τσιφόρου  από την «Ελληνική μυθολογία» ζωντανεύουν με πολλή ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική και τραγούδια από μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών.

Πρόκειται για μια παράσταση με πολύ χιούμορ που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και η οποία προτείνουμε να παρουσιάζεται σε ανοιχτούς χώρους, στο φως της ημέρας, όταν φυσικά το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Την ίδια εποχή του χρόνου και τις ίδιες ώρες της ημέρας όπου συνήθιζαν να παρουσιάζονται παραστάσεις κατά την αρχαιότητα.

oliielladapolitismosΝα σημειωθεί ότι το «Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο» πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Θεάτρου Τέχνης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και  της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους  "Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός" 

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Δράκουλας