Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ολοκληρώθηκαν οι φετινές πολιτιστικές δράσεις της πλατφόρμας Restart στα ελληνικά νησιά.



Μεγάλη επισκεψιμότητα σημείωσαν και τη φετινή θερινή σαιζόν οι δράσεις πολιτιστικού τουρισμού της πλατφόρμας RESTART σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί γλυπτικής και ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα Artists in Residence ήταν στον φετινό προγραμματισμό του επίσημου φορέα Πολιτιστικού Τουρισμού της χώρας.

Περισσότεροι από 280 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που εξελίχθηκαν στα πολυτελή ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την πλατφόρμα καθώς και σε άλλους χώρους Τέχνης και πολιτισμού που συγκεντρώνουν έντονη τουριστική κινητικότητα.
 Εκτός από το προγραμματισμένο κλείσιμο της εκθεσιακής περιόδου της Aqua Gallery στο ξενοδοχείο Art Hotel στον Πύργο Σαντορίνης, όπου παρουσιάστηκαν συνολικά οι δουλειές 95 καλλιτεχνών σε όλη τη φετινή σαιζόν,  η ολοκλήρωση των δράσεων έγινε με δύο σημαντικά event.
 Στη Μύκονο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που ανέπτυξε η RESTART για το ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort στον Καλαφάτη, διοργανώθηκε ένας διαγωνισμός γλυπτικής που έτρεχε όλο το καλοκαίρι στο θεματικό εστιατόριο Blue Fusion Art Restaurant. Οι επισκέπτες του εστιατορίου, απολάμβαναν το δείπνο τους μέσα σε ένα περιβάλλον τέχνης. Ο «Κήπος των Γλυπτών» ήταν η ιδιαίτερη εμπειρία για τους πελάτες του Blue, καθώς είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στις εντυπωσιακές γλυπτικές εγκαταστάσεις και να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους γλυπτό.
Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο εστιατόριο παρουσία των καλλιτεχνών που προσκλήθηκαν από το ξενοδοχείο, έγινε η καταμέτρηση των ψήφων και ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών από την ψηφοφορία του κοινού.
Τα πιο δημοφιλή γλυπτά αναδείχθηκαν αυτά του γλύπτη Σπύρου Κοντούλη, ο οποίος βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ. Ακολούθησαν τα έργα της Helen Mudie η οποία απέσπασε το έπαθλο των 1.000 ευρώ και τρίτος αγαπημένος του κοινού ήταν ο γλύπτης Γιώργος Μπαρδάκας στον οποίο απονεμήθηκε το έπαθλο των 500 ευρώ.
Στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της πλατφόρμας RESTART με το «Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ.Νομικός» στη Βλυχάδα, ξεκίνησε από φέτος το διαδραστικό διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών “Artists in Residence”.
Οι πρώτοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα που θα λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, ήταν τα μέλη του διεθνούς μετα-σύγχρονου εικαστικού ρεύματος “Barbares dEsprit”. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2016 στην Ολλανδία από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Ad Arma και Bert Van Santen οι οποίοι οραματίστηκαν τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής συλλογικότητας που θα εξέλισσέ το παρόν κυρίαρχο ρεύμα του εξπρεσιονισμού για μια μετάβαση στην εποχή του post- contemporary. Οι δύο καλλιτέχνες, ιδιαίτερα γνωστοί και δημοφιλείς στη χώρα τους, ξεκίνησαν να προσκαλούν συναδέλφους οι οποίοι ασπάζονταν το ίδιο μανιφέστο. Ο Ιρακινός καλλιτέχνης Mohammed Quraiseh που μένει στο Τορόντο του Καναδά μπήκε στην ομάδα νωρίς ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 μέλος των «Βαρβάρων» είναι και η ελληνίδα γλύπτρια Kelly.
Το διάστημα 9-23 Σεπτέμβρη, σύσσωμη η ομάδα των πρωτοποριακών καλλιτεχνών ταξίδεψε στη Σαντορίνη και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του μουσείου. Οι “Barbares dEsprit” είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν στο ευρύχωρο ατελιέ που δημιούργησε ειδικά για αυτούς το μουσείο παρέχοντας τους όλες τις απαραίτητες ύλες και εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων εμπνευσμένων από τον ηφαιστειακό χαρακτήρα του τόπου που θα παρουσιαστεί το χειμώνα στην Αθήνα καθώς και μια εντυπωσιακή χωροπλαστική εγκατάσταση 156 τετραγωνικών μέτρων – που οι «Βάρβαροι» έστησαν στον προαύλιο χώρο του μουσείου. Η συμπαντική Σπέιρα που δημιουργήθηκε από 180 ξύλινα καλάθια - που από το 1945 χρησίμευαν στη μεταφορά ντομάτας- έβαζε τους επισκέπτες σε μια πνευματική διαδρομή μέχρι το κέντρο της.
Και φέτος λοιπόν η Restart - ο κεντρικός συντονιστικός φορέας που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, διοργάνωσε τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές συναντήσεις σύγχρονων δημιουργών και πρόβαλλε τη δυναμική της χώρας στον μεγάλο όγκο διεθνών επισκεπτών που έκαναν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά.
Η πλατφόρμα ανανεώνει το ραντεβού της με το πολυάριθμο κοινό που επισκέφθηκε τις δράσεις της για τη θερινή σαιζόν του 2020 και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν (καλλιτέχνες ή ξενοδοχεία) να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της www.restartplatform.com   



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι