Είδαμε την παράσταση: "Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα"



 "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ" στο Εργοτάξιον συνεχίζεται για 6,13,20 & 27 Μαρτίου

Το εργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.
Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.
Τα θέματα που καταπιάνεται η παράσταση πολλά.
·        Η τραγική μοίρα - Η Αδέλα επαναστατεί ενάντια στην τυραννία της μητέρας της και τελικά το πληρώνει με την ίδια της τη ζωή.
·        Καταπίεση των γυναικών
·        Συντηρητική κοινωνία - Εμμονή με την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία, την παρθενία κλπ.
·        Aπολυταρχισμός - Η Μπερνάρντα επιβάλλεται με αυταρχικό, σκληρό κι άδικο τρόπο στο σπίτι. Η εξουσία της συμβολίζεται από το μπαστούνι της, με το οποίο επιβάλλει το σεβασμό και την υποταγή όλων στο σπίτι.
Μπαίνοντας στην αίθουσα αρχικά σε καθηλώνει το υποβλητικό και συνάμα ευφυέστατο σκηνικό. Το εσωτερικό του σπιτιού και εκεί όλη η οικογένεια με απόλυτα ταιριαστές με την εποχή αμφιέσεις.
Αυστηρό, επιβλητικό, βαρύ σκηνικό όπως του πρέπει για να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής και του σπιτιού και να μας δημιουργήσει την αίσθηση φυλακής. Η ψυχολογική πίεση και κατάπτωση των χαρακτήρων έκδηλη και χαρακτηριστική. Σε έβαζε στο κλίμα από τη πρώτη στιγμή. Οι ηρωίδες όλες μια προς μια για τον ρόλο μιλάνε απευθείας στη ψυχή σου. Η ζωντανή δράση επί σκηνής, με την κουζίνα, την ραπτομηχανή προσδίδει φυσικότητα και αμεσότητα, σε εντάσσει μέσα στο σπίτι πλήρως. Η δε μουσικές επιλογές απόλυτα ταιριαστές.
Ήταν μια καλή προσπάθεια και μας χάρισε ένα ευχάριστο βράδυ Παρασκευής. Γιατί όχι και σε εσάς;


Τεχνοχώρος «Εργοτάξιον»
Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος (δίπλα στο μετρό της Δάφνης)
Πληροφορίες: 6983930220



του Federico Garcia Lorca

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

από την ομάδα Mariposa

Πρεμιέρα 04 Οκτωβρίου


2ος χρόνος παραστάσεων


Τα μέλη της θεατρικής ομάδας "Πρόζα", ενώθηκαν με τους απόφοιτους της σχολής 92 Artschool και δημιούργησαν την θεατρική ομάδα ''Mariposa''.

 Με την έναρξη της ομάδας, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το θεατρικό έργο του Federico Garcia Lorca''Το σπίτι της Mπερνάρντα Άλμπα''. Ήταν για εμάς μια πρόκληση καθώς το έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή είναι το τελευταίο έργο που έγραψε, το 1936, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1945. Μαζί με τη "Γέρμα" και το "Ματωμένο Γάμο" αποτελούν την τριλογία της "ισπανικής υπαίθρου" του συγγραφέα.

Το έργο περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα κατέχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στις κόρες της: Αγκούστιας, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα. Στο σπίτι ζουν επίσης η Πόνθια, η οικονόμος, κι η Μαρία Χοσέφα, μητέρα της Μπερνάρντα. Στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ.

  Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

 Όλα τα μέλη της ομάδας, με μεράκι και αγάπη για το θέατρο, δούλεψαν αρκετούς μήνες με την σκηνοθέτιδά τους, Έφη Μεράβογλου.


Λίγα λόγια για το έργο
Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να "ανακατεύονται" με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της.

Είδος: Κοινωνικό

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια : Έφη Μεράβογλου

Σχέδιο - κατασκευή σπιτιού : Ευγένιος Αρβανιτάκης

Κοστούμια- σκηνικά : Η ομάδα

Φωτογράφιση : Νικολέττα Γιαννούλη

Παραγωγή: 92 Artschool

Δημόσιες σχέσεις: Κωνσταντίνος Πλατής

Προσαρμογή σχεδίου αφίσας: Λυδία Σταυριδοπούλου

Παίζουν: Μυγδαλιά Ανδρέου (Μπερνάρντα), Κωνσταντίνα Βάρδα (Μαρτίριο), Αριστέα Ανύση (Δούλα), Χριστίνα Μούζη (Μαγκνταλένα), Σωτηρία Χρυσικοπούλου (Ανγκούστιας), Έφη Μεράβογλου (Πόνθια), Σόνια Πούλη (Μαρία Χοσέφα), Αναστασία Ραβάνη (Αμέλια), Ανδριάνα Σταυριδοπούλου (Αδέλα).

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: 04 Οκτωβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις  21:15

Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο & ομαδικό για γκρουπ άνω των 8 ατόμων).

Photos:   https://1drv.ms/u/s!AgeykqFrAqJjgZFxPwcNCJUNAEW9Xg?e=nUZ9L9



Της Ξανθής Πέτρου, 23/10/2019



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς