Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρωγμές | Μια παράσταση στα Παλιά Γραφεία του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου | Πρεμιέρα 2.11

ΡΩΓΜΕΣ
[ή αλληλουχικά στάδια συστημικού εντροπισμού]

από την ομάδα «Γιαξεμπόρε»

Στα Παλιά Γραφεία
του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου
Λεωφόρος Συγγρού 143, Έβδομος Όροφος
Ενσωματωμένη εικόνα
 
Πρεμιέρα 2 Νοεμβρίου 2018
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο 21.00 & Κυριακή στις 20.00  έως 27 Ιανουαρίου 2019
Ελεύθερη είσοδος με προαιρετική συνεισφορά | Απαραίτητη κράτηση θέσεων στο 6947629055.

Η παράσταση βασίζεται σε έρευνα και πραγματικές συνεντεύξεις


«Ζητείται γυναίκα ή άνδρας έως τριάντα πέντε ετών με ισχυρή προσωπικότητα, ευκολία στη σύλληψη καινοτόμων ιδεών, εχεμύθεια και πλήρη διαθεσιμότητα, χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Προσόντα που θα εκτιμηθούν είναι η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, η δημιουργικότητα, η απόδοση υπό συνθήκες πίεσης, η τήρηση αυστηρών προθεσμιών, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Μεταπτυχιακές σπουδές και ξένες γλώσσες θα λειτουργήσουν ενισχυτικά. Εναλλακτικά ζητούνται άτομα εύπλαστα, χωρίς προηγούμενη εμπειρία με όρεξη να μάθουν και θέληση να αγκαλιάσουν τις αξίες της εταιρίας μας.  Αμοιβή σκανδαλωδώς ικανοποιητική
 Ενσωματωμένη εικόνα
Ζητείται άνθρωπος να μας διαθέσει το χρόνο του. Χρόνο συμπυκνωμένο, ουσιαστικό, γεμάτο στιγμές. Χρόνο συνεχόμενο που καλπάζει ασταμάτητα προς τα μπρος. Χρόνο που πάγωσε γεμίζοντας το χώρο έντονη δυσφορία ή απύθμενη συγκίνηση. Χρόνο που έφυγε, σπαταλήθηκε και δε θα ξανάρθει. Χρόνο ελεύθερο, ξέγνοιαστο, δίπλα σε κάποια παραλία. Χρόνο ασφυκτικό κάτω από το βάρος αυστηρών προθεσμιών. Χρόνο γραμμικό, χρόνο κυκλικό, έσχατο χρόνο. Χρόνο που γεννά και χρόνο που γεννιέται. Ζητείται άνθρωπος να μας διαθέσει αυτό το τόσο σχετικό αλλά και τόσο συγκεκριμένο που είναι η ίδια του η ύπαρξη.

Ένας πρώην ιδεολόγος, μια πρώην αθλήτρια του στίβου, μια πρώην φοιτήτρια αρχιτεκτονικής, ένας πρώην στατιστικός αναλυτής και μια πρώην μποέμ, σε αναζήτηση του μέλλοντα εαυτού τους, αποφασίζουν να απαντήσουν σε μία αγγελία εύρεσης εργασίας. Μια αγγελία που μπορεί να περιλαμβάνει όλα, κάποια ή κανένα από τα παραπάνω στοιχεία, αλλά που όμως προσφέρει μια μοναδική θέση με αμοιβή σκανδαλωδώς ικανοποιητική. Τα «χρόνια» που θα μοιραστούν οι 5 υποψήφιοι στην αίθουσα αναμονής για την επικείμενη συνέντευξη θα είναι καθοριστικά.

Η ομάδα «Γιαξεμπόρε», μετά την παράσταση «Πέρασε ένας χρόνος», επιστρέφει με τη νέα της δουλειά «Ρωγμές ή αλληλουχικά στάδια συστημικού εντροπισμού». Ακολουθώντας το γνώριμο πια τρόπο της προσωπικής έρευνας και των συνεντεύξεων, η ομάδα δημιουργεί ένα κείμενο και μια παράσταση (devised theatreπου έρχονται αντιμέτωπα με την έννοια του χρόνου, τόσο του προσωπικού/υποκειμενικού όσο και του συλλογικού/αντικειμενικού. Σε μια κοινωνία που ο χρόνος λογίζεται κυρίως ως χρήμα και που ποτέ δεν είναι αρκετός, οι ήρωες βιώνουν στιγμές-ρωγμές που τους οδηγούν να αναρωτηθούν τι, τελικά, έχει πραγματικά αξία.

Η παράσταση πραγματοποιείται στα παλιά γραφεία του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, στον 7ο όροφο του κτηρίου της Συγγρού 143, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος.

Ενσωματωμένη εικόνα
Σκηνοθεσία – Δραματουργική ΣύνθεσηΝαταλία Στυλιανού
Φωτισμοί, σκηνικά, κοστούμια: Ομάδα Γιαξεμπόρε
Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Καλλιβωκάς
Φωτογραφίες: Γιώργος Πανηγυρόπουλος
Γραφιστικά: Blackspace
Κοινωνικά Δίκτυα: Δημήτρης Κακαβούλας
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Άρης Ασπρούλης
Οργάνωση παραγωγήςΛία Κίκερη

Ανιχνεύουν και ερμηνεύουν οι
Δήμητρα Δρακοπούλου          [Δανάη]
Τρύφωνας Ζάχαρης                 [Τάσος]
Ιάκωβος Μηνδρινός                [Ιάσονας]
Σεμίνα Πανηγυροπούλου       [Σοφία]
Λυγερή Ταμπακοπούλου        [Λουκία]

Ενσωματωμένη εικόνα
Αντί – σημείωμα σκηνοθέτη
Ρολόι.
Τοίχου, χειρός και πιο παλαιά τσέπης.
Ρολόι γραφείου, κουζίνας, και κομμωτηρίου.
Ηλεκτρονικό, και πιο παλαιά κουρδιστό.
Το πρώτο ρολόι ένα ξύλο στη μέση μιας στρογγυλής επιφάνειας.
Σήμερα μπορείς να το φορέσεις πάνω σου, να το κρεμάσεις στο σπίτι σου, να το είχες δίπλα στο κομοδίνο σου. Μπορείς να το κρατάς στο χέρι σου και να το περιφέρεις μαζί σου στο λάπτοπ σου, στο αι φον σου, στο τάμπλετ σου.
Εμπεριέχεται στις περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές. Στα πλυντήρια ρούχων, στα πλυντήρια πιάτων, στις μηχανές του καφέ, στους φούρνους μικροκυμάτων, στα χαρτάκια με τα νούμερα στις τράπεζες, στις τηλεοράσεις, και πιο παλαιά στα βίντεο, σε κάθε λογής κοντρόλ (control), Τηλέ - κοντρόλ, ντιβιντί – κοντρόλ,  σιντί – κοντρόλ, ερ κοντίσιον- κοντρόλ, πασπαρτού- κοντρόλ.
Μπορείς να το προγραμματίσεις, να το σταματήσεις, να το προχωρήσεις ή να το πας πίσω ανάλογα με τα κέφια ή τις ανάγκες σου.
Βγαίνει σε διάφορα μεγέθη και μοντέλα. Επιτραπέζιο, επιτοίχιο,
επιδαπέδιο, μικρό, μεσαίο, μεγάλο, μεγαλύτερο, μικρότερο, πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο.
Παρασκευάζετε από όλα ή σχεδόν όλα τα υλικά. Πλαστικό, αλουμίνιο, ύφασμα, χαρτί, και πιο παλαιά ξύλο, μέταλλο ακριβό ή φτηνό, ανάλογα με τα κέφια και τις ανάγκες σου, σκοινί, δέρμα, τσόχα – όχι απαραίτητα πράσινη –  γυαλί ή καθρέφτη.
Έχει σχήμα κατεξοχήν στρόγγυλο.
Μετράει τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα, τις μέρες, τους μήνες τα χρόνια, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά και επίσης ανάλογα με τα κέφια και τις ανάγκες σου.
Προσδιορίζει, την ανατολή και τη δύση του ηλίου, καθώς και άλλες ενδιάμεσες στιγμές του εικοσιτετραώρου όπως: πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ, μεσάνυχτα – λίγο πριν, λίγο μετά – βαθιά μεσάνυχτα – λίγο μετά – άγρια μεσάνυχτα – σίγουρα μετά -
Είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργεία της καθημερινότητας καθώς μας καθορίζει, την ώρα που θα σηκωθούμε από το κρεβάτι μας, την ώρα που θα φύγουμε από το σπίτι μας, την ώρα που θα πάμε στον τόπο εργασίας μας, την ώρα που θα δώσουμε κάποιο σημαντικό ή όχι και τόσο σημαντικό ραντεβού, την ώρα που θα βγούμε για να διασκεδάσουμε, την ώρα που θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας, την ώρα που θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας, την ώρα που κοιμηθούμε.
Εκφράσεις που το χαρακτηρίζουν: «μήπως έχετε ώρα;», «τι ώρα είναι;», «σε πόση ώρα είπε;», «τα λέμε σε πέντε», «και μισή θα είμαι εκεί» , «σε ένα τέταρτο θα το έχω τελειώσει», «δώσε μου δυο ώρες», «πότε πήγε δώδεκα, ούτε που το κατάλαβα», «παρά τέταρτο ξεκινάμε», «πόση ώρα κρατάει;», «αφιέρωσε λίγα λεπτά στον αγαπημένο σου σταθμό», «πάρε 10 λεπτά για τον εαυτό σου», «κουνουπιδόσουπα: τη βράζετε ανακατεύοντας συνεχώς για 13 λεπτά», «τα πιο εύκολα 8 λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα»,  «σας βάζω στην αναμονή για 5 λεπτά», «όλα κρίνονται στο τελευταίο λεπτό»...
«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι 11 και 59 και 58 δευτερόλεπτα, στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι 11 και 59 και 59 δευτερόλεπτα, στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι 12 ακριβώς…»
Οκτώβριος 2018,  Ναταλία Στυλιανού
 Ενσωματωμένη εικόνα
Λίγα λόγια για την ομάδα Γιαξεμπόρε
Γιαξεμπόρε: Η φράση αυτή, ήταν ένας χαιρετισμός-παραφθορά του «Γεια σου αμόρε» που φώναζαν οι Ιταλοί θεατρίνοι και τραγουδιστές – πρώτοι δάσκαλοι του βαριετέ στην Ελλάδα – προς τους θαμώνες των καφέ-σαντάν. Με αυτοσχέδιους στίχους και σχεδόν πάντα την ίδια μουσική, το «Γιαξεμπόρε» πέρασε στα ελληνικά μπουλούκια ως κάλεσμα, δηλαδή ως επιθεωρησιακός πρόλογος για την προσέλκυση θεατών πριν από κάθε παράσταση.
Μπουλούκι: Από το τούρκικο bölük που σημαίνει στρατιωτικό τμήμα, άγημα - όχι απαραίτητα ατάκτων. Η λέξη έχει ενσωματωθεί στα Ελληνικά προ αιώνων και έχει προσλάβει πολλές σημασίες. Μια από αυτές είναι «περιοδεύων θεατρικός θίασοςπου παίζει από κλασικό ρεπερτόριο έως βαριετέ και τσίρκο».

Το πρώτο στάδιο…
Εν αρχή το Θέμα.
Στη συνέχεια η έρευνα και οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν.
Κατόπιν ο αυτοσχεδιασμός.
Και τελικά η σύνθεση της παράστασης.
Το δεύτερο στάδιο…
Η ανάγκη όλων μας, να δημιουργήσουμε παραστάσεις «βαλίτσα», δηλαδή εύκολες σε μετακίνηση και με αυτόν τον τρόπο να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Η ανάγκη να μπορούμε να παίζουμε αυτές τις παραστάσεις σε οποιονδήποτε χώρο κλειστό ή ανοιχτό και όχι απαραίτητα σε κάποιο θέατρο.
Και τέλος, η ανάγκη ενός τρόπου αφήγησης που καταργεί την διαχωριστική γραμμή σκηνή – πλατεία και στηρίζεται κυρίως στο ζωντανό σώμα του ηθοποιού και σε ό,τι αυτό μπορεί να παράγει, μας οδήγησαν στην σύνθεση αυτής της ομάδας.
Το όνομα, ήρθε μετά…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι