Book review: Φως μέσα στη θύελλα- Κώστας Κρομμύδας


Φως μέσα στη θύελλα
Κώστας Κρομμύδας

Ο Κώστας Κρομμύδας έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, μέσα από τις εμφανίσεις του, στην τηλεόραση, στο θέατρο και στο σινεμά, μιας που είναι ηθοποιός. Σε πολλές από αυτές τις εμφανίσεις του, ήταν ο κακός της υπόθεσης, παρόλα αυτά έγινε ιδιαίτερα αγαπητός. Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Κρομμύδας, συγκεκριμένα από το 2012, ασχολείται και με τη συγγραφή ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα υποκριτικής, διατηρεί καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο Love Radio 97,5 αλλά και αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά.

Συνολικά έχει γράψει και εκδώσει έξι βιβλία, τα πέντε από αυτά εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μπαμπά, Mεγάλωσέ με» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μινωας. Το «Φως μέσα στη θύελλα» είναι το πέμπτο βιβλίο του συγγραφέα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Κώστας Κρομμύδας 
β) Τίτλος: Φως μέσα στη θύελλα
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ:  Προσωπικά, το «Φως μέσα στη θύελλα» είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα που πέφτει στα χέρια μου. Με τα προηγούμενα βιβλία του, ο συγγραφέας δε με κέρδισε. Μόνο με το «Μη με λησμόνει» μπορώ να πω ότι κάτι πήγε να γίνει.  Δε θα κρυφτώ πίσω από τις λέξεις...Για καιρό θεωρούσα τον κ. Κρομμύδα, υπερεκτιμημένο και πολυδιαφημισμένο. Παρόλα αυτά το «Φως μέσα στη θύελλα», με κέρδισε, άλλωστε είναι ένα διαφορετικό βιβλίο απ΄όσα μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας, και θα αφήσει τον αναγνώστη, ικανοποιημένο. 

Από το εξώφυλλο αλλά και από την περίληψη στο οπισθόφυλλο, το 
«Φως μέσα στη θύελλα», μαγνητίζει τον αναγνώστη και του κεντρίζει το ενδιαφέρον, από την αρχή. Μάλιστα από τις πρώτες σελίδες καταφέρνει να συνεπάρει τον αναγνώστη και να τον κάνει να μην αφήσει το βιβλίο από τα χέρια, έως ότου το τελειώσει. Ένα βιβλίο με μια πρωτότυπη, εξαιρετική και ενδιαφέρουσα πλοκή, με αγωνία, μυστήριο και ανατροπές, που σου κόβουν την ανάσα. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με το αστυνομικό στοιχείο αλλά και τις λεπτομερείς ρεαλιστικές περιγραφές των καιρικών φαινομένων, κάνουν τον αναγνώστη να ταξιδέψει στο νησί της Άθωρα και να ζήσει την αγωνία των κατοίκων αυτού του νησιού και να ανακαλύψει το δολοφόνο. 

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, με το συγγραφέα να μας παρουσιάζει την ιστορία μέσα από τη ματιά της Φωτεινής Μέλιου, που είναι και το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης. Η Φωτεινή Μέλιου, είναι μια καταξιωμένη καθηγήτρια και Παλαιοντολόγος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Άθωρας αλλά ζει πλέον στην Αμερική, όπου σύντομα θα αναλάβει την έδρα στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Στην τελευταία επίσκεψη της, ένας άνθρωπος, ο Λουκάς, κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του. Χάρη όμως στην παρέμβαση της Φωτεινής αλλά και της Σοφί, μιας μυστηριώδης γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, ο Λουκάς, κέρδισε τη μάχη με τη ζωή. Λίγο καιρό μετά, η Φωτεινή, επιστρέφει στο νησί της, την Άθωρα. Μια μέρα πριν, ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Παρόμοιοι φόνοι έχουν σημειωθεί και σε άλλα σημεία του κόσμου. Και δυο μέρες μετά ξεσπά μια θύελλα, που απειλεί τις ζωές όλων, ακόμα και του δολοφόνου, που έχει εγκλωβιστεί στο νησί. Άγρια καιρικά φαινόμενα πλήττουν το νησί ενώ παράλληλα ακόμα μια δολοφονία διαπράττεται. Στο νησί εκτός από τους κατοίκους, βρίσκονται πρόσφυγες, που ήρθαν λαθραία αλλά και επιβάτες του τελευταίου πλοίου από Ικαρία, που άραξε στο νησί... Μέσα σε αυτό επιβάτες του ήταν κι η Φωτεινή, ο Γκάμπριελ, ένας καθηγητής Ανθρωπολογίας και ο Κάρλο Λορέτο, που δηλώνει επενδυτής ανεμογεννητριών. Η Φωτεινή είναι το μόνο φως στη θύελλα αφού στην προσπάθεια της να επιβιώσει, και να μάθει ποιος είναι ο δολοφόνος, θα ερωτευτεί τον καθηγητή. Ποιος είναι ο δολοφόνος; Κάποιος από τους κατοίκους, κάποιος από τους πρόσφυγες που ναυάγησαν στο νησί, ή κάποιος που ξένος που έφτασε πρόσφατα στο νησί; Ποιος ο ρόλος της Σοφί και πως συνδέεται με τις δολοφονίες; 

Το 
«Φως μέσα στη θύελλα» είναι ένα βιβλίο που όσο κι αν διαβάζει ο αναγνώστης δεν μπορεί να ανακαλύψει την αλήθεια. Και εκεί που νομίζεις ότι έχεις ανακαλύψει τον δολοφόνο, έρχεται η ανατροπή....που μέχρι να τελειώσεις την ανάγνωση, η μία διαδέχεται την άλλη. Κάτω από αυτή τη θύελλα, ο συγγραφέας περνάει αρκετά αληθινά μηνύματα που αφορούν είτε το σύμπαν είτε το ανθρώπινο είδος και κυρίως πως λειτουργεί αυτό σε συνθήκες κινδύνου, εμπλέκοντας, τον ρατσισμό και την καχυποψία. Ωραίο και εξειδικευμένο λεξιλόγιο, μιας που η ιστορία εστιάζει στο χώρο της Παλαιοντολογίας, της Ανθρωπολογίας και της Μετεωρολογίας. Ωραίοι και παραστατικοί διάλογοι κι ένα κείμενο που δεν κουράζει σε κανένα σημείο, τον αναγνώστη.

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα, συνδυάζοντας παράλληλα, αγωνία, μυστήριο, καιρικά φαινόμενα και ανατροπές. Ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή, που διαβάζεται εύκολα και θα συναρπάσει και θα ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Ένα βιβλίο δυνατό και σαφώς καλύτερο από τα προηγούμενα του συγγραφέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η θύελλα θα σας παρασύρει!!!....Κι όλα αυτά έχοντας στη διαπασών το 
Nevermind του Leonard Cohen...τραγούδι το οποίο γίνεται λόγος αρκετές φορές μέσα στο βιβλίο.


Πλοκή: Λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, η παλαιοντολόγος Φωτεινή Μέλιου κάνει ένα ταξίδι στην Ελλάδα, στο νησί όπου μεγάλωσε, την Άθωρα. Η γνωριμία της, όμως, με τον Γκάμπριελ αλλάζει τα δεδομένα της ζωής της και η επιβλητική παρουσία του την παρασύρει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μια απότομη και χωρίς προηγούμενο καταιγίδα ξεσπά στο νησί, εγκλωβίζοντας κατοίκους και επισκέπτες. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού αποκόπτει κάθε επικοινωνία και η Φωτεινή καλείται να βοηθήσει τις Αρχές όταν ένας ιερέας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Η αποκάλυψη ότι παρόμοιες δολοφονίες έχουν γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου περιπλέκει την κατάσταση. Στην Άθωρα δεν παγιδεύονται μόνο οι κάτοικοι, αλλά και ο δολοφόνος. Ποιος ο ρόλος της Σοφί, της μυστηριώδους γυναίκας που χρόνια ζει σε μια σπηλιά του νησιού, απομονωμένη και αμίλητη; Όταν η καταιγίδα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και τα στοιχεία της φύσης ενωθούν με τη μανία του δολοφόνου, η επιμονή της Φωτεινής θα γίνει το μόνο Φως μέσα στη θύελλα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Rockshots Records: ILLUSORY Release Music Video For Heroic Rhapsody "Ashes To Dust" + New Album Out!

Είδαμε την παράσταση: "Ο Αμπιγιέρ" στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας