Alexia's secrets: Η Μαρία Λεβαντή μιλάει στο Open Mind


H Mαρία Λεβαντή μιλάει στο Open Mind για την νέα παράσταση: "Μοτέλ Θήβα", την αγάπη της για το θέατρο, την ομάδα σου_real(*) και διάφορα ακόμα...


Νέα παράσταση: «Μοτέλ Θήβα», τι πραγματεύεται η παράστασή σας;

Το Μοτέλ Θήβα του Λουίς-Μιγκέλ Γκονθάλεθ-Κρουθ είναι ένα έργο που στηρίζεται στον μύθο των Λαβδακιδών ,πιο συγκεκριμένα  στην πρώτη τραγωδία που έγραψε ο αρχαίος τραγικός  ποιητής μας, Σοφοκλής, η οποία   πραγματεύεται το συγκεκριμένο  θηβαϊκό μυθολογικό κύκλο , τον Οιδίποδα Τύραννο . Ο ήρωας του έργου είναι   ένας σύγχρονος Οιδίποδας ο οποίος πληρώνει για τις  παλιές αμαρτίες του γένους του. Ο συγγραφέας του έργου καταφέρνει με εξαιρετική μαεστρία να μεταφέρει τον τραγικό χαραχτήρα αυτόν, στην σημερινή εποχή.

 Πώς προέκυψε η παράστασή αυτή;

Η παράσταση αυτή προέκυψε τυχαία, αλλά και τα τυχαία είναι αυτά που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Μόλις είχαμε τελειώσει τις παραστάσεις  για το « Και δε θα χωρίσουμε ποτέ» του Γιον Φόσσε  και  τότε προέκυψε η γνωριμία μας, με τον σημαντικό  σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ, ο οποίος παρακολούθησε τη δουλειά μας , πίστεψε σε εμάς και θέλησε να μας σκηνοθετήσει.  Το  ίδιο διάστημα που έγινε η γνωριμία αυτή , μόλις είχαμε ανακαλύψει και το θεατρικό έργο  Μοτέλ Θήβα του Λουίς-Μιγκέλ Γκονθάλεθ-Κρουθ, το οποίο είναι ένα πραγματικό διαμάντι και όμως μέχρι τώρα δεν είχε παιχτεί ποτέ στη Ελλάδα. Κάπως έτσι  μαγικά ξεκίνησαν όλα.

Μιλήστε μου λίγο για την ομάδα σας και την δημιουργία της;

Η ομάδα δημιουργήθηκε  τέτοια εποχή περίπου πριν 2 χρόνια, από εμένα και ένα συνάδελφο, τον Σίμο Σταυρόπουλο, στον  οποίο  ανήκει  και η Ιδέα για  το όνομα και το λογότυπο της θεατρικής  ομάδας σου_real(*). Στόχος μας ήταν να κάνουμε παραστάσεις προσεγμένες  από κάθε άποψη, οι οποίες να σέβονται τον θεατή και έχουν κάτι να πουν στην ψυχή του.

 Τι μηνύματα θέλετε να πάρει ο κάθε θεατής από αυτήν την παράσταση;

Ο Οιδίποδας Τύραννος είναι η αγαπημένη μου τραγωδία  και όπως και όλες δίνει μεγάλα μηνύματα και ηθικά διδάγματα. Ο  Ισπανός συγγραφέας Λουίς-Μιγκέλ Γκονθάλεθ-Κρουθ μεταφέρει αυτά τα μηνύματα με μία σύγχρονη ματιά. Ο ήρωας του έργου είναι ένας νέος άντρας , ευφυής , γεμάτος δύναμη και πάθος  για τη ζωή,  όμως είναι ατίθασος , υπερεκτιμάει τις δυνάμεις του και τον θολώνει ο εγωισμός του, για αυτό και στο τέλος  τιμωρείται  σκληρά. Καταλαβαίνει όμως  το λάθος του και υπομένει με καρτερία τις δοκιμασίες που εμφανίζονται μπροστά του.
Το Μοτέλ Θήβα  είναι ένα έργο  διαχρονικό και είναι εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό  πολιτισμό  , σε μια εποχή που η χώρα μας περνά  δύσκολες στιγμές, πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε  και να σηκώσουμε κεφάλι , να αντιδράσουμε επιτέλους σε όλα όσα συμβαίνουν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το Μοτέλ Θήβα, μετά από τις προγραμματισμένες   παραστάσεις , οι οποίες θα γίνουν στις   10, 17 24, 31 Μαΐου  θα συνεχιστεί στο θέατρο 104 ξανά από Σεπτέμβρη. Θα  ετοιμάσουμε και κάτι  άλλο  για το χειμώνα αλλά ακόμα είναι νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να μη σταματάνε να ονειρεύονται , η ζωή μας είναι γεμάτη δυσκολίες , ένας συνέχισης αγώνας, όμως όσα ποθούμε με όλη μας την ψυχή θα έρθουν, θα τα ζήσουμε. Δεν πρέπει να χάνουμε ποτέ την πίστη μας ,στον εαυτό μας.


 Πιστεύετε ότι η κρίση έχει αλλάξει τα θεατρικά δεδομένα;

Να σου πω κάτι, η κρίση έχει αλλάξει τα πάντα, όμως καλές, αξιόλογες  δουλειές γίνονται και ο κόσμος ανταποκρίνεται  όταν κάτι αξίζει. Ένα θετικό που έκανε η κρίση είναι πως έγινε ένα γερό ξεσκαρτάρισμα στο χώρο του θεάτρου, τα τελευταία χρόνια οι παραστάσεις που ανεβαίνουν έχουν ένα υψηλό επίπεδο , πραγματοποιούνται ακριβές παραγωγές  με μεγάλους θιάσους , στους οποίους συμμετέχουν σημαντικοί ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου.  

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και τους συντελεστές ακολουθούν στο παρακάτω σύνδεσμο: σου_real(*)https://theatromusicbooks.blogspot.gr/2017/05/104.html

Της Αλεξίας Βλάρα, 9/5/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".