Alexia's secrets:Η Σοφία Μουλακάκη μιλάει στο Open Mind


Η Σοφία Μουλακάκη μιλάει στο Open Mind για την νέα παράσταση: "Η Περίπτωση του Δέϊμων Λαπλάς", τα μελλοντικά της σχέδια, την αγάπη της για την μουσική και διάφορα ακόμα...



Νέα παράσταση, τι πραγματεύεται η παράστασή σας;

«Η περίπτωση του Δέϊμων Λαπλάς» πραγματεύεται την εναντίωση του ανθρώπου στο φόβο, τα όρια μεταξύ λογικής και τρέλας, το ζήτημα της δράσης του ατόμου που υπόκειται σε περιορισμούς και στις κοινωνικές συμβάσεις. Ποιος καθορίζει το τι είμαστε και περιορίζει τις επιλογές μας; Σε ποιο βαθμό μπορούμε να επιβάλλουμε στους άλλους το δικό μας τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναδεικνύονται στο έργο, το οποίο μέσα από μια συναρπαστική και αγωνιώδη πλοκή ξεδιπλώνει κρίσιμα ερωτήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος σε σχέση με την τοποθέτησή του στην κοινωνική διαδικασία. Είναι το πρώτο προσωπικό έργο του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου και αποτελεί το πρώτο ελληνικό θρίλερ (αστυνομικό-ψυχολογικό) στο θέατρο.

 Τι ρόλο έχετε στην παράσταση;

Διπλό! Είμαι η συνθέτης και η μουσικός-ερμηνευτής της παράστασης. Έχω γράψει τη μουσική για το έργο και παίζω ζωντανά μπαγιάν κατά τη διάρκεια της παράστασης. Πρόκειται για πρόταση που μου έκανε ο σκηνοθέτης και δημιουργός του έργου, ο κ. Παπαδόπουλος, από την αρχή κιόλας της γνωριμίας μας, όταν ανακάλυψε ότι παίζω μπαγιάν, ένα μουσικό όργανο, όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, με τεράστιες εκφραστικές και ηχητικές δυνατότητες. Παρόλη τη διαφορετικότητα στις αισθητικές μας εμπειρίες, εκδηλώθηκε από την αρχή μία καλλιτεχνική συγγένεια, κοινές ανάγκες και στόχοι. Ήταν πρόκληση για μένα να γράψω τη μουσική για το έργο, καθώς δεν έχω ξαναγράψει μουσική για το θέατρο και επιπλέον δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου θρίλερ. Μία γόνιμη συνεργασία λοιπόν δε θα μπορούσε παρά να ήταν αναμενόμενη.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της μουσικής της παράστασης;

Η μουσική της παράστασης διακυμαίνεται πάνω σε δύο διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις αναφορικά και με τα δίπολα πραγματικό-φαντασιακό, απόκοσμο-εγκόσμιο, κ.ά. Το ένα μέρος της μουσικής σύνθεσης έχει επιρροές από τη μουσική γλώσσα που κυριαρχεί στη σύγχρονη δημιουργία και από την τεχνοτροπία κυρίως του μοντέρνου ρεπερτορίου του μπαγιάν. Είναι ατονική η μουσική, δεν παραπέμπει σε κάποια αναφορικότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση του μυστηρίου και του αλλόκοτου. Από την άλλη μεριά, θέλοντας να υπογραμμίσω το ανθρώπινο στοιχείο, όπως για παράδειγμα τη συναισθηματική κατάσταση της ηρωίδας μας, μέρος της μουσικής σύνθεσης έχει επιρροές και από τη λαϊκή μουσική παράδοση, η οποία, φέροντας γνωρίσματα που μας είναι οικεία και απλά, δημιουργώντας το αίσθημα της νοσταλγίας κ.ά., προκαλεί βαθύτατη συγκίνηση. Βασίστηκα επίσης σε στοιχεία από το στυλ και την τεχνική του ακορντεόν, όπως το βαλς, που είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα στο κοινό. Το main theme της μουσικής της παράστασης χαρακτηριστικά, συναπαρτίζεται από το ρυθμικό στοιχείο του βαλς και μιας μελωδικής γραμμής η οποία παρεκκλίνει από το καθορισμένο τονικό κέντρο.

 Τι σημαίνει για εσάς η παράδοση και η παραδοσιακή μουσική;

Σίγουρα είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Η παράδοση είναι ένα ευρύ πεδίο και έχει να κάνει με στοιχεία του παρελθόντος ενός πολιτισμού που διασώζονται προφορικά και μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, δηλαδή τα ήθη, τα έθιμα, οι καθιερωμένες αρχές, οι ηθικές αντιλήψεις, οι αξίες και οι συμπεριφορές. Είναι οι ρίζες του ανθρώπου που τον συνδέουν με τον τόπο του, με έναν τρόπο ζωής. Συνιστά έτσι ένα σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης ταυτότητας που καθορίζει και μια στάση ζωής. Αντιστέκεται συχνά ο άνθρωπος μέσω αυτής στην παγκοσμιοποίηση. Η παραδοσιακή μουσική είναι ένα μέσο μετάδοσης όλων αυτών των στοιχείων της παράδοσης ενός πολιτισμού. Επιβεβαιώνει μια συνέχεια από το παρελθόν στο παρόν, είναι ζωντανή και γι’ αυτό προσαρμόζεται και διαμορφώνεται κάθε φορά στις αλλαγές των συνθηκών. Η τεχνολογία για παράδειγμα έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Αποκτά έτσι η μουσική ιδιαίτερη δύναμη. Επίσης, συνδέει τον άνθρωπο με τον τόπο του και εκφράζει μέσω αυτής τα συναισθήματά του, ανασύρει μνήμες και ζει την αλήθεια του. Είναι μουσική που βασίζεται στην καλλιτεχνικότητα του λαού που δίνει νόημα στην καθημερινότητα. Η χώρα μας έχει τεράστια μουσική παράδοση κι εγώ προσωπικά προέρχομαι από δύο μεγάλες παραδόσεις, Κρήτη από τη μία μεριά και Πόντος από την άλλη, οι οποίες έχουν συμβάλλει σημαντικά στη μουσική μου ταυτότητα και προσωπικότητα.

Έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία από τις πολύ πετυχημένες συνεργασίες που έχετε κάνει, όπως αυτή στο θέατρο Badminton «Αναζητώντας τον Αττικ»;

Ναι. Θα μπορούσα να αναφέρω τη συνεργασία μου με την «Andre Maia Band». Μία μπάντα η οποία πρότεινε ένα καινούριο τρόπο προσέγγισης του μουσικού είδους του fado (λαϊκή μουσική από την Πορτογαλία), όταν ο πορτογάλος τραγουδιστής Andre Maia ενδιαφέρθηκε για μια συνεργασία με έλληνες μουσικούς.  Μία από τις πολλές εμφανίσεις μας ήταν επίσης στο θέατρο Badminton, στην Τεχνόπολη στο Φεστιβάλ «Μεσόγειος η γειτονιά μας», κ.α.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Να συνεχίσω να κάνω μουσική, να μεταδίδω μέσω της τέχνης μου τις αρετές της μουσικής στη χώρα μου.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.
Open mind! Θετική σκέψη και να στηρίζετε τα εγχειρήματα των νέων καλλιτεχνών.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό:
Η Σοφία Μουλακάκη σπούδασε ακορντεόν στο Ελληνικό Ωδείο, εθνομουσικολογία στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (λαμβάνοντας υποτροφία από το ΙΚΥ) και ακορντεόν κονσέρτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως σολίστ και ως μέλος μουσικών συνόλων, έχει παρουσιάσει ποικίλα μουσικά ιδιώματα από τη λαϊκή ως τη σύγχρονη δημιουργία. Έχει τιμηθεί με έπαινο σε διαγωνισμό ερμηνείας Μουσική Δωματίου για την εκτέλεση μεταγραφής για μπαγιάν και κανονάκι. Συμμετείχε στις θεατρικές παραστάσεις «Από της Άρνης το Νερό στο Αμάρτημα της Μητρός μου» στο θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και «Αναζητώντας τον Αττικ» στο θέατρο Badminton. Έκανε τη μουσική επιμέλεια στην παράσταση «Μπερτολτ Μπρεχτ: τον Καιρό της Φρίκης θα Τραγουδάμε Ακόμα;» σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Ανήσυχοι Θεατρίνοι. Η συνεργασία της με το Σταύρο Σιόλα υπήρξε μακροχρόνια. Διδάσκει ακορντεόν από το 2008  σε μουσικά σχολεία και στο ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες.

Της Αλεξίας Βλάρα, 1/5/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".