"Ρέπλικα" Δύο τελευταίες παραστάσεις 5 και 12 Μαϊου


«Ρέπλικα»
Η επιτυχημένη ερωτική ιστορία της Στέλλας Μαρή
κλείνει με δύο έκτακτες παραστάσεις 5 & 12 Μαΐου 2017 στο Studio Κυψέλης
Η τεχνητή νοημοσύνη, ο ερευνητής, η ρέπλικά του, το Κανάλι, και μια ερωτική ιστορία
Ο ερευνητής καλείται να ελέγξει το ανθρώπινο συναίσθημα εκπαιδεύοντας τη ρέπλικά του,
που δεν είναι προγραμματισμένη για την αγάπη. Εκείνη όμως επιλέγει διαφορετικά.

-------------------------------------------------------------------------

Η ερωτική ιστορία «Ρέπλικα» της Στέλλας Μαρή ξεκίνησε το θεατρικό της ταξίδι τον περασμένο Μάιο (2016), συνέχισε την φετινή χειμερινή σεζόν τον Οκτώβριο για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και τελικά ‘κατέλαβε’ με επιτυχία ολόκληρο το χειμώνα.  Μετά από συνεχόμενα sold out, κλείνει τον κύκλο της με δύο έκτακτες παραστάσεις, Παρασκευή 5 και 12 Μαΐου 2017, πάντα στο Studio Κυψέλης.
Στο ρόλο του ερευνητή-κατασκευαστή ρομπότ ο Μανώλης Βαζαίος, ενώ την ρέπλικα υποδύεται η Στέλλα Μαρή.

Το έργο
Ένας ερευνητής και κατασκευαστής ρομπότ, ο Μάνος Ανδρέου, καλείται με την υποστήριξη όλων των προηγμένων χωρών, να επενδύσει στην έρευνα των ορίων της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου τα συμπεράσματα να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους που θα θελήσουν να απαλλαγούν από όποια τάση τούς οδηγεί σε λάθος επιλογές ανθρώπων και όχι μόνο.  Προς αυτή την κατεύθυνση έχει εκπαιδεύσει το κατασκεύασμά του, την Ευδοκία, να δίνει τις σωστές απαντήσεις στο παιχνίδι «Δώσε κι εσύ πόνο …μπορείς».
Το κανάλι προσφέρει τα στούντιο για την πλατφόρμα εργασίας στην οποία θα μετάσχει ο ερευνητής με τη ρέπλικά του.  Θέμα του παιχνιδιού: πώς η Ευδοκία θα καταφέρει να πληγώσει τον σύντροφό της που την είχε προδώσει στο παρελθόν. Και ενώ η Ευδοκία δεν είχε εκπαιδευτεί για να αγαπήσει, τελικά αδυνατεί να διακρίνει τα όρια μεταξύ παιχνιδιού και αγάπης, κατασκευής και έρωτα… οι συγκρούσεις αυτές λειτουργούν τελικά σαν αφορμή να αναδυθούν και οι συγκρούσεις του ερευνητή, που τελικά αναδεικνύεται ως το πάσχον πρόσωπο, θύτης και θύμα, «προϊόν» της κοινωνίας και του πολιτισμού της.

Αντί σκηνοθετικού σημειώματος
Το «θέατρο της κατασκευής», το «θέατρο της ψευδαίσθησης»
και το «ψέμα» που λέγεται θέατρο».
«Στο πρώτο μου έργο «Forever Yours ή π2», που ανέβηκε επιτυχώς σε δύο διαφορετικές παραγωγές στο «θέατρο Ράγες» και στο «Studio Κυψέλης» (2010 και 2011), ήταν εμφανής στη σκηνοθετική του γλώσσα, μεταξύ άλλων, ένας διάλογος των τεσσάρων ηθοποιών με εναλλασσόμενες πλατφόρμες που οριοθετούνταν από τη χρήση multimedia (videoart και graphic design).  Στη «Ρέπλικα» το στοίχημα είναι ακριβώς το αντίθετο: σε ένα έργο που η υπόθεσή του εντάσσεται στο φουτουριστικό, η πρόθεση είναι αμιγώς «θεατρική» και οι ηθοποιοί μέσω του λόγου και της κίνησής τους καλούνται να μάς οδηγήσουν στην πραγματικότητα των ρόλων τους.  Επίσης, ο προσανατολισμός προς την κινητική φόρμα είναι διακριτικά εμφανής…  Εξακολουθεί και με αφορά ένα «θέατρο της κατασκευής» που τολμά και συναντά το «θέατρο της ψευδαίσθησης», που σου επιτρέπει να συγκινηθείς και να πάρεις πολύ στα σοβαρά το ευγενές αυτό το «ψέμα» που λέγεται θέατρο».  [Στέλλα Μαρή].

Η «Ρέπλικα» κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις «Κουίντα» και διατίθεται και στο Studio Κυψέλης.

Ταυτότητα της παράστασης
«Ρέπλικα»
κείμενο και σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή
σκηνογράφος: Γιώργος Σταματάκης
ενδυματολόγος: Χαρά Κονταξάκη
σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
φωτογράφιση: Κώστας Βολιώτης
Ηθοποιοί: Μανώλης Βαζαίος, Στέλλα Μαρή
Παραγωγή: Minus [two] (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)

INFO
Χώρος: Studio Κυψέλης
Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη
Κρατήσεις θέσεων: 210-8819.571, 6934-05.10.93
Παραστάσεις: Παρασκευή 5 & 12 Μαΐου 2017 στις 9:00 μ.μ.
Διάρκεια: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ,  5 ευρώ (μειωμένο)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".