Αθηνά Ασημάκη: "Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα της χειραγώγησης και της κακοποίησης με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα".

Η Μπέλλα είναι ένας χαρακτήρας που βιώνει έντονη ψυχολογική πίεση και χειραγώγηση. Πώς προσεγγίσατε την ερμηνεία της;

Καθ’ όλη τη διάρκεια των προβών προσπάθησα να κατανοήσω βαθιά τον ψυχισμό αυτής της γυναίκας, αλλά και όλο της το παρελθόν που την οδήγησε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω της. Με τη βοήθεια του σκηνοθέτη μου και μέσα από τεχνικές που χρησιμοποίησε φτιάξαμε το βιογραφικό της ηρωίδας που υποδύομαι. Κάναμε έρευνα για γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ψυχολογικά ή σωματικά, κάτι το οποίο με βοήθησε ιδιαίτερα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ που λέγεται Μπέλλα.

Υπάρχουν στοιχεία της προσωπικότητάς σας που σας βοήθησαν να συνδεθείτε με τη Μπέλλα;

Στο ψάξιμο του ρόλου εντόπισα αρκετά κοινά στοιχεία μου με τη Μπέλλα, όπως η ευθραυστότητα, η ευαισθησία της, η εσωστρέφειά και ο ρομαντισμός της. Ένα άλλο κοινό μας κομμάτι είναι το γεγονός ότι συναισθηματικά και οι δυο μας βιώνουμε τα γεγονότα πάρα πολύ έντονα, όπως και η επιθυμία μας να συνάπτουμε σχέσεις που να βασίζονται στο συναίσθημα και την εμπιστοσύνη.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην ενσάρκωση αυτού του ρόλου;

Το γεγονός ότι έρχομαι αντιμέτωπη με πολύ οριακές καταστάσεις, η ποικιλία συναισθημάτων, οι γρήγορες και απότομες εναλλαγές στον ψυχισμό αυτής της γυναίκας, καθώς και οι έντονες σωματικές απαιτήσεις του ρόλου. Η αλήθεια είναι ότι περνάω από σαράντα κύματα…

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης επιστρέφει με ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ. Πώς ήταν η συνεργασία σας μαζί του;

Μετά από την συνεργασία μας στην παράσταση «Οι Αρουραίοι» που παίζαμε για δύο χρόνια, είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργαζόμαστε και πάλι. Έχουμε μια πολύ ωραία επικοινωνία και έναν κοινό τρόπο σκέψης και προσέγγισης του θεάτρου. Επίσης, είναι ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος και ευφάνταστος σκηνοθέτης όπου σε αφήνει να ξεδιπλώσεις στοιχεία του χαρακτήρα σου και να τα εντάξεις στον ρόλο αφήνοντάς σε να μπορείς να εκφραστείς ελευθέρα μέσα από τον ρόλο σου, ενώ παράλληλα νιώθεις απόλυτη ασφάλεια. Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι αναλύουμε πολύ τους ρόλους μας μαζί του όλοι οι ηθοποιοί και που πάντα με χιούμορ και ευγένεια συντονίζει τις πρόβες μας. Παράλληλα είναι ένας πολύ δοτικός ηθοποιός πάνω στη σκηνή και πάντα χαίρομαι να παίζω μαζί του και να με σκηνοθετεί.   

 

Η ατμόσφαιρα του έργου είναι σκοτεινή και γεμάτη ένταση. Πώς αυτή η σκηνοθετική προσέγγιση επηρεάζει την απόδοσή σας στη σκηνή;

Γίνομαι και εγώ μέρος - κομμάτι αυτής της ατμόσφαιρας και ζω πραγματικά μέσα σε αυτό το υπόφως. Αυτό με βοηθάει να γίνομαι ένα με τον ρόλο και να βιώνω επί σκηνής και εγώ, όπως και όλοι οι ηθοποιοί, όλα αυτά τα έντονα και ακραία γεγονότα. Μέσα από αυτόν τον τρόπο, στόχος είναι να είναι όλα πιο ρεαλιστικά, σαν να συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια του θεατή, ώστε να μπορέσει να «εισέλθει» και ο ίδιος σε αυτό το σπίτι που διαδραματίζεται το έργο μας.

Υπήρξαν στιγμές στις πρόβες που νιώσατε το ψυχολογικό βάρος της ιστορίας να σας επηρεάζει και εκτός σκηνής;

Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα της χειραγώγησης και της κακοποίησης με τα οποία καταπιάνεται ο συγγραφέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται και μετά τις πρόβες, γιατί ποτέ η διαδικασία περισυλλογής πάνω στο έργο δεν σταματάει μόλις τελειώσει η πρόβα, πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο δύσκολο και επίπονο είναι αυτό και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε όλη τους τη ζωή. Ευτυχώς βλέπω ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι δομές υποστήριξης κακοποιημένων ατόμων. 

Το Gaslight επηρέασε την ψυχολογία τόσο πολύ που γέννησε έναν ολόκληρο όρο. Πιστεύετε ότι το κοινό σήμερα μπορεί να δει αναλογίες με καταστάσεις της καθημερινής ζωής;

Δυστυχώς μπορούμε να εντοπίσουμε περιπτώσεις «gaslighting» στην κοινωνία του σήμερα. Καθημερινά ακούμε για πολλές τέτοιες συμπεριφορές ύπουλης χειραγώγησης σε πολλούς τομείς της ζωής. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν συμπεριφορές εκμετάλλευσης και επιβολής στους συνανθρώπους μας με απώτερο σκοπό να επιβληθούν απέναντι στον άλλον χρησιμοποιώντας απεχθείς τρόπους και μέσα.

Τι ελπίζετε να αποκομίσει το κοινό από την παράσταση;

Ελπίζουμε να ταυτιστεί με τους ρόλους και να μπορεί να αναγνωρίσει στοιχεία «gaslighting» στη ζωή του σε περίπτωση που του συμβεί κάτι παρόμοιο ώστε να είναι σε θέση να το αποτρέψει. Στόχος μας επίσης είναι να δει το κοινό πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος και έτσι να μπορέσουμε όλοι μας να μη χάσουμε την πίστη μας στον άνθρωπο, αλλά και την εμπιστοσύνη μας απέναντι στους άλλους.

Αν έπρεπε να περιγράψετε το έργο με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Ευφυές, συναρπαστικό και έντονο.

Έχετε παίξει σε διάφορα είδη θεάτρου. Τι κάνει το ψυχολογικό θρίλερ ξεχωριστό για εσάς;

Το γεγονός ότι στο ψυχολογικό θρίλερ έχω πολύ έντονα στο μυαλό μου να κρατάω ζωντανό το σασπένς στον θεατή, ενώ παράλληλα προσπαθώ να τον βάλω στη διαδικασία να αναλογιστεί και να αισθανθεί βαθιά ψυχολογικά θέματα.

Πώς προετοιμάζεστε ψυχολογικά για μια τόσο απαιτητική παράσταση;

Η προετοιμασία για μένα γίνεται κάθε μέρα από τότε που διαβάζω για πρώτη φορά το έργο. Αρχίζω να σκέφτομαι όλο το παρελθόν της ηρωίδας μου και την καθημερινότητά της. Έτσι περνάω πολύ χρόνο μαζί της και δεν σταματάω να αναλογίζομαι τις σκέψεις, τις ανάγκες, τα θέλω και τα συναισθήματά της, μέχρι να νιώσω ότι γίνομαι ένα με αυτήν την γυναίκα και ότι αποτελεί κομμάτι μου. Ακόμα και τότε δεν σταματάω γιατί κάθε φορά ανακαλύπτω και άλλες πτυχές της. Είναι σαν να είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έτσι, με την συγκέντρωσή μου πριν την παράσταση πάνω στην ψυχολογική της διαδρομή και στις σκέψεις που την απασχολούν προετοιμάζομαι για να την υποδυθώ.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε πολύ να ερμηνεύσετε στο μέλλον;

Θα ήθελα πολύ να παίξω κάποια από τις ηρωίδες του Τενεσί Ουίλιαμς που είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, καθώς οι ηρωίδες του έχουν πολύ βάθος και έντονο συναισθηματικό κόσμο, όπως η Άλμα από το «Καλοκαίρι και Καταχνιά», η Λόρα από τον «Γυάλινο Κόσμο», η Μάγκι από τη «Λυσσασμένη Γάτα». Επίσης, θα ήθελα πολύ να παίξω την Οφηλία από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. Όνειρο ζωής θα ήταν να παίξω αρχαία τραγωδία όπου ένας από τους αγαπημένους μου ρόλους είναι η Αντιγόνη του Σοφοκλή.


Της Αλεξίας Βλάρα, 11/2/2025

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: «Ελένη ή Ο Κανένας»

Είδαμε και προτείνουμε: Φaretra Crystalina στο THEATRE OF THE NO

Είδαμε και προτείνουμε: Μην περάσεις το ποτάμι

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".