Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Fistiki Festival Αίγινας

 

Αίγινα, Ιούλιος 2023

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων

Η Περιφέρεια Αττικής

Ο Δήμος Αίγινας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας


 

Διοργανώνουν το καλοκαίρι του 2023, Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου:

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, με τίτλο Πορευόμενοι στην Ιερότητα

και στο ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - πρώην Φυλακές Αίγινας, με τίτλο

Η Ελευθερία του Εγκλεισμού.

 

Με πολυετή εμπειρία εκθέσεων σε αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία της χώρας, από το Επιγραφικό και το Εθνικό Αρχαιολογικό, ως το Μουσείο Δελφών, το Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης και το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, για να αναφέρουμε τα κυριότερα, ο Γιώργος Ξένος προσέρχεται για μία ακόμη φορά σε διάλογο με τα αρχαία έργα, σε συνύπαρξη διακριτική και δημιουργική, με τον σεβασμό που επιβάλλεται σε τέτοιες συζεύξεις. Η  συνάφεια εδώ είναι ουσιαστική και όχι επιφανειακή, περιορισμένη στη μεταφορά εξωτερικών χαρακτηριστικών.

 

Στην είσοδο και στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας υψώνονται οι εμβληματικές ανθρώπινες μορφές από σίδηρο, σε αμφίσημο ρόλο ξένου και Ξένιου μαζί.

 

Στην α’ αίθουσα σε ζωγραφική απόδοση, ο Χάρτης του Αργοσαρωνικού δηλώνει τον γεωγραφικό τόπο.

Ο Απόλλωνας και ο Θρόνος του Απόλλωνα στις τελευταίες αίθουσες, νοηματοδοτούν την ιερότητα του χώρου. Απέναντι από τον Απόλλωνα, μια επιτοίχια πολυπρόσωπη σύνθεση δημιουργεί διαδραστική σχέση έργου και επισκεπτών, στην οποία ο θεατής θα μπορούσε να αναγνωρίσει και τον εαυτό του στο εικαστικό πλήθος.

 

Ενδιάμεσα, αρχαία αγγεία και ειδώλια συναντούν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, ενώ ένα σύνολο πήλινων φιδιών στο δάπεδο στέλνει το δικό του μήνυμα στο χθόνιο αρχετυπικό σύμβολο, κοινό στους αρχαίους πολιτισμούς.

 

Στον χώρο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών, η σύγχρονη τέχνη έχει τον αποκλειστικό λόγο. Έναν εικαστικό λόγο, έντονο και εύγλωττο, για έγκλειστους πάσης φύσεως.

Οι Φωνασκούντες, τα υψωμένα Χέρια, τα  αγωνιώδη βλέμματα, τα Μάτια - μάρτυρες, βαριά φορτισμένα, προβληματίζουν με τα μηνύματά τους και σε παρασύρουν σε μια στοχαστική περισυλλογή δημιουργώντας έναν Ιερό Τρόμο καθώς αναζητούν το αόρατο πίσω από το ορατό. Άλλωστε, το εννοιολογικό και το εικαστικό στοιχείο συνδέονται άρρηκτα στο έργο του Γιώργου Ξένου.

 

“Στο σύνολο των έργων, η έκφραση, αυτόματη και πηγαία, εδράζεται στα ίχνη της γραφής ενός συλλογικού, όσο και προσωπικού αρχείου και συνθέτει μια επική προσωπογραφία εκείνων που δια-δηλώνουν σε πολλαπλά επίπεδα και ζητούν απαντήσεις διερωτώμενοι”, σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ Βιβή Βασιλοπούλου.

Και συνεχίζει: “Μέσα από τα σημειολογικά έργα που περιέχει αυτή η θεματική, ο Γιώργος Ξένος επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τον εγκλεισμό σε κάθε φυλακή και μας καλεί να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στη βία, στο φόβο, σε οτιδήποτε μας στερεί την ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης, της επιλογής”.

 

Μικρά προσωπικά αντικείμενα των τότε κρατουμένων εκτίθενται σε ειδικές προθήκες.


 

 

Διάρκεια εκθέσεων: 27/7/2023 - 30/09/2023

 

Ώρες λειτουργίας:


Αρχαιολογικό Μουσείο Κολώνας 

Καθημερινά 10:30 - 17:30

Τρίτη κλειστά


Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας

Καθημερινά 11:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00

Τρίτη κλειστά 

Είσοδος Ελεύθερη

 

Πληροφορίες: 22970 22248 & 2297022067

 

 

Οι εκθέσεις του Γιώργου Ξένου συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του

14ου Aegina Fistiki Fest

  

 

 


 

Βιογραφικό

 

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα.

Από το 1976 έως το 1982 σπούδασε στην École nationale supérieure des Beaux-Arts – Section des arts plastiques (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Τμήμα Εικαστικών Τεχνών) στο Παρίσι.

Από το 1988 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Έχοντας τα εργαστήριά του στο Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο, βίωσε τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Έργα της περιόδου αυτής εκτέθηκαν στο

Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος – Οκτώβριος 1991 & 2002)

και στο Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 1992).

Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Ατομικές εκθέσεις (επιλογή)

 

1986   Galerie Jean Bernier, Αθήνα

1990   Goethe Institut, Αθήνα

1992   Galerie “M”, Βερολίνο, Γερμανία

1993   Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων 

1997   Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων

           Κτήριο Κωστή Παλαμά

2001   Πινακοθήκη Πιερίδη, Αθήνα

2002   Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Βερολίνο

2006   Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

2007   Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

2009   Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς, Αθήνα

2012   Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα

2016   Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη, Σύρος

2016   Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Λέσβος

2016   Κάστρο Μυτιλήνης, Λέσβος

2016   Οθωμανικό Λουτρό Μυτιλήνης, Τσαρσί Χαμάμ, Λέσβος

2017   Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού, Δελφοί

90 χρόνια από τη διοργάνωση των Α’ Δελφικών Εορτών

2021   Πνευματικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΠΚΙΣΝ), Αθήνα

Για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

2023   Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

 

 

www.georgiosxenos.gr


Συνοπτική παρουσίαση του 14ου Aegina Fistiki Fest

27 Ιουλίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2023

Εμπορική Έκθεση 14 -17 Σεπτεμβρίου

 

 

Μια εικόνα από τη θρυλική ταινία  “Διακοπές στην Αίγινα" είναι η φετινή αφίσα του Fistiki Fest: Το πλοίο φτάνει στο νησί, το μακρινό 1958, κι αρχίζουν οι διακοπές. Κάπως έτσι αρχίζουν πάντα οι διακοπές στην Αίγινα. Και πάντα έχουν φως, χρώμα, χαρά, ξεγνοιασιά, ρομαντισμό, φλερτ, χορό, όμορφα τοπία και φιστικιές ολόγυρα.

Το 14ο Aegina Fistiki Fest φιλοδοξεί να μας μεταφέρει σε αυτό το νοσταλγικό κλίμα, να ξαναθυμηθούμε κάποιες παλαιότερες διακοπές μας αλλά και να φροντίσουμε οι νεόφερτοι στο νησί μας να δημιουργήσουν τις δικές τους αξέχαστες αναμνήσεις.

Ευχαριστούμε τον κ. Βαγγέλη Περγαντή, που μας παραχώρησε τα δικαιώματα της ταινίας, τον κ. Άγγελο Αργυρούλη για τη διευκόλυνση με την παραχώρηση της ψηφιοποιημένης μορφής της και την γραφίστρια μας κ. Φωτεινή Κάτσα, για την δημιουργία της αφίσας.

Μαριλένα Γιαννούλη,

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Aegina Fistiki Fest

 

Το Aegina Fistiki Fest, η μεγάλη αυτή γιορτή του Σαρωνικού, μπαίνει φέτος στον 14ο χρόνο της ζωής του και έχει ετοιμάσει ένα  πλούσιο πρόγραμμα  εικαστικών, μουσικών και γαστρονομικών γεγονότων αλλά και σεμιναρίων και ομιλιών, μια μεγάλη Αγροτική - Εμπορική Έκθεση, καθώς και ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς του φίλους. Θα επιχειρήσουμε μία ενδεικτική αναφορά μερικών από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο νησί.

Εικαστική κορωνίδα είναι η διπλή έκθεση του σπουδαίου  Γιώργου Ξένου. Το ένα μέρος της θα πραγματοποιηθεί  στις αίθουσες του ανακαινισμένου Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου - πρώην Φυλακών Αίγινας, που για πρώτη φορά θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό, στις 27 Ιουλίου. Γεγονός  που είναι  σημαντικό αφ’ εαυτού και που γίνεται ακόμα σημαντικότερο γιατί εγκαινιάζεται η νέα χρήση του ιστορικού αυτού κτηρίου με την έκθεση  Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ. Η δεύτερη έκθεση του Γιώργου Ξένου θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας-Κολώνας με τον τίτλο ΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ.

 

Το πρόγραμμα των συναυλιών ανοίγει την 1η Αυγούστου, η συναυλία- έκπληξη των  Gadjo Dilo και του Πάνου Μουζουράκη στο πλοίο «Αντιγόνη» εν πλω από Πειραιά προς Αίγινα. Μετά την αποβίβαση των επιβατών στο νησί, η συναυλία θα συνεχιστεί από τον Πάνο Μουζουράκη και την μπάντα του, στο λιμάνι, στο χώρο του ‘Αη Νικόλα του Θαλασσινού. Η συναυλία αυτή ξεκινάει την  μουσική φεστιβαλική περίοδο σε πλήρη αρμονία με το θέμα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο είναι «Διακοπές στην Αίγινα» και εμπνέεται από την ασπρόμαυρη θρυλική ταινία του 1958, που κι αυτή ξεκινάει μέσα σε ένα καράβι.

 

Στα εικαστικά επίσης περιλαμβάνονται: η έκθεση με λαϊκά ελληνικά παιχνίδια, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού και Μαίρης Βέργου, μια πρωτότυπη έκθεση εμπνευσμένη από τις καταγραφές του εικαστικού και παρατηρητή πουλιών Paul Walker, σε επιμέλεια Μαρίνας Κοριολάνο-Λυκουρέζου, εκθέσεις δύο σημαντικών κεραμιστών, της Θεοδώρας Χωραφά και του Νίκου Σκλαβενίτη.Στην οικία  Μόραλη  θα παρουσιαστεί η ποιητική  performance «Συχνά οι δεσποινίδες της Αβινιόν άκουγαν την Τραβιάτα» σε μια ιδέα του Άγγελου Σκούρτη με συνοδεία κιθάρας από τον Δημήτρη Παππά.Επίσης στον ίδιο χώρο το Dimitris Kalantzis quartet θα παρουσιάσει το έργο «Mano’s», μια jazz ματιά πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι  που διασκευάζει με βαθιά ευαισθησία και σεβασμό στο έργο του μεγάλου δημιουργού, αφήνοντας  ακέραια την αισθητική ποιότητα και την ουσία της της μουσικής του.
Στο πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συναυλίες των : Δημήτρη Μπάση, Γιάννας Βασιλείου, Γ. Καραδήμου, Encardia, Lunatics, Swinging Cats, βραδιά ροκ με τοπικές μπάντες. Ο μουσικός τόνος της Γιορτής θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του νησιού.

Όπως είναι φυσικό η γαστρονομία δεν θα μπορούσε να λείπει από το Aegina Fistiki Fest: ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Αιγινήτης σεφ  Σπύρος Κατρίδης θα μαγειρέψει με ομάδα Αιγινητών μαγείρων με θέμα την αστική κουζίνα των δεκαετιών ‘50 - ‘60.

 Επίσης ομάδα γυναικών από την Μεσσηνιακή Μάνη θα μυήσει το κοινό στα μυστικά της δίπλας που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μεσσηνιακής κουζίνας.

Το φεστιβάλ δεν ξεχνάει και τους προβληματισμούς του νησιού και του καιρού μας: οργανώσει ημερίδα μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού για το «Τοπίο της Φιστικιάς», θεωρώντας πρωταρχικό συμφέρον του νησιού την διατήρηση της καλλιέργειας, καθώς και αγροτικό σεμινάριο μαζί με το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Μπενάκη με θέμα  την βελτίωση της καλλιέργειας  της φιστικιάς.

Οι μικροί φίλοι μας θα έχουν και φέτος  το δικό τους φεστιβάλ: Στην παιδική Ψυχαγωγία η καλλιτεχνική ομάδα του περιοδικού «Σχεδία»  θα κάνει εργαστήριο παπιέ μασέ για μικρά και μεγάλα παιδιά. Εργαστήρια για παιδιά θα γίνουν επίσης σε όλες τις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν  στην αίθουσα του Λαογραφικού και του Πύργου Μαρκέλλου. Ο περιβάλλων χώρος του Πύργου του Μαρκέλλου, που αποτελεί το μόνιμη στέκι της παιδικής ψυχαγωγίας, όπου οι μικροί μάγειρες υπό την καθοδήγηση του σεφ Ιάκωβου Απέργη θα δημιουργήσουν λιχουδιές με το Π.Ο.Π. φιστίκι Αιγίνης, ενώ για τους επίδοξους μικρούς αθλητές θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα αθλοπαιδιών.

 

Υπεύθυνη Προβολής και Δημοσιότητας για το Φεστιβάλ

Δέσποινα Κραουνακη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku