Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Φεστιβάλ "Ανοιχτά Πανιά 2-23" συνεχίζεται στα Χανιά, έως το τέλος Δεκεμβρίου

 


Το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά 2023» του Δήμου Χανίων
συνεχίζεται έως το τέλος Δεκεμβρίου

Το Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά» που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων δίνει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δυναμικό «παρών». Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου συνεχίζει να «τρέχει», με ξεχωριστές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που εμπνέονται από τα Χανιά και φέρουν σε πρώτο πλάνο την πόλη, την ιστορία της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθιστώντας έτσι τα  «Ανοιχτά Πανιά» ένα φεστιβάλ με ξεχωριστό καλλιτεχνικό στίγμα και διακριτή ταυτότητα.

Όλες οι δράσεις στηρίζονται σε πρωτότυπη, επιτόπια καλλιτεχνική έρευνα, που φέτος ξεκίνησε από τα τέλη Ιουλίου, ενώ εγκαινιάστηκε και η θεματική «Φυγόκεντρος», που περιλαμβάνει δράσεις εκτός του αστικού πυρήνα των Χανίων. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό οι 7 από τις 12 εκδηλώσεις: Η εικαστική εγκατάσταση Σελασφόρος (30 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ), στη δημοτική ενότητα  Ακρωτηρίου και με έμπνευση από την ιστορία του Αρκουδόσπηλιου, από τις Μαρίνα Βελησιώτη και Μαλβίνα Παναγιωτίδη, η μουσική περιπατιτική περφόρμανς Αηδόνι στη στράτα (23-24 Σεπτεμβρίου, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ) της Γεωργίας Καρύδη με αναφορά τα ριζίτικα τραγούδια, στο χωριό Δρακώνα στη δημοτική ενότητα Κεραμιών, η  χορογραφική-ηχητική εγκατάσταση/περιήγηση Moving the archive στον Φιλολογικό Σύλλογο Χρυσόστομο από την ομάδα undercurrent (Χριστίνα Καραγιάννη, Έλενα Νοβάκοβιτς, Νάσια Φουρτούνη, 28 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου) που βασίστηκε σε έρευνα σε τοπικά αρχεία, η θεατρική περφόρμανς Black & white / color ή The touristic polaroids της Ομάδας Ντουθ (Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη, Δημήτρης Τάσαινας, 20-22 Σεπτεμβρίου) στην Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου Χαλέπα προβληματίστηκε πάνω στην τουριστικότητα των Χανίων, οι ηχητικές εγκαταστάσεις ichorous (23-27 Οκτωβρίου, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ) της Φωτεινής Κόκκαλη και του Δημήτρη Μπαρνιά στην υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας στα Χανιά και στην Κρήνη της Περβολίτσας στην περιοχή του Ακρωτηρίου, και το ακουστικό και χορογραφικό έργο Συνομιλίες / Χανιά (1-3 Νοεμβρίου), της Ίρις Καραγιάν, στο Εθνικό Στάδιο Χανιών και με αναφορές στην αθλητική δραστηριότητα των κατοίκων των Χανίων. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και η μουσική performance Crossroad, μία συνομιλία ανάμεσα στην κρητική μουσική παράδοση και τη jazz από τους Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη και Γιώργη Μανωλάκη.

Μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένονται άλλες 5 εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:

Νοέμβριος

·        Στις 9 – 12 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης, οι Κωνσταντίνα Βούλγαρη και Κυριακή Φωτιάδου παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Χανίων, το Ιτζεδίν ή Φυλακές Καλαμίου, Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν - Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή.

 

 

 

 

 

 

·        Στις 16 – 26 Νοεμβρίου, στο 1o Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, οι Ελεάννα Ποντικάκη, Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Θάλεια Ραυτοπούλο & Scope Architects παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση-καλλιτεχνική δράση Πες το αθέατο / Tell the unseen, μία βιωματική δράση όπου η αθέατη ιστορία της πόλης αναδεικνύεται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων της.

·        Στις 18 – 19 Νοεμβρίου, στο Γιαλί Τζαμί, η Χριστίνα Σκουτέλα παρουσιάζει το Desire is a place, μία solo performance installation για τον τρόπο σύνδεσης της έννοιας της επιθυμίας με το αστικό τοπίο, με υλικά από τον δημόσιο χώρο, βίντεο και φωτογραφίες, σε συνδυασμό με κείμενο, λόγο, σώμα και κίνηση.

Δεκέμβριος

·        Στις 3 – 12 Δεκεμβρίου στον Εκθεσιακό χώρο του Ισογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι οι Ανθούλα Μαρινάκη και Θοδωρής Προδρομίδης παρουσιάζουν το συμμετοχικό έργο Αυτές τις ημέρες, που εξερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπων, πόλης και ταυτοτήτων, κάνοντας μία παραστατική χρήση του αστικού ιστού των Χανίων.

·        Στις 14 – 16 Δεκεμβρίου, η Κωνστάντζα Καψάλη στο έργο Ex ante facto: Νέα Χώρα, αντλώντας έμπνευση από τις παραδόσεις των ντοκιμαντέρ παρατήρησης, αποπειράται να συνθέσει ένα πορτραίτο της ομώνυμης συνοικίας των Χανίων, μέσα από στιγμές καθημερινότητας.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραγωγές, τους χώρους διεξαγωγής, τις παράλληλες δράσεις, τους συντελεστές, την Επιτροπή Αξιολόγησης, όπως και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τις παραγωγές: anoixtapania.gr.

 

Δείτε τα video από όλες τις δράσεις της διετίας στα «Ανοιχτά Πανιά» εδώ - YouTube

Facebook και Instagram: @anoixtapania
Website:
www.anoixtapania.gr

#anoixtapania

               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku