Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ψηφιακό Ανθολόγιο για τα Μέλη του ΚΠΙΣΝ | Ιούλιος 2023 🍅

 

To Ψηφιακό Ανθολόγιο του ΚΠΙΣΝ, αποκλειστικά για τα Μέλη μας
Το φυτό του Ιουλίου: Ντομάτα 🍅 | Solanum lycopersicum

Η Ντομάτα πρωταγωνιστεί στο καλοκαιρινό μποστάνι του Λαχανόκηπου στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Τον Ιούλιο, η παραδοσιακή ποικιλία της Χονδροκατσαρής ντομάτας που φύεται στα παρτέρια ωριμάζει, αποκτώντας έντονο κόκκινο χρώμα. Ο ήλιος και η ζέστη του μεσογειακού κλίματος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού και την παραγωγή γευστικότερων και θρεπτικότερων καρπών.

Η Ντομάτα είναι κύρια διατροφική πηγή πρόσληψης σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και βιταμίνη CΤα κλαδιά και τα φύλλα της Ντομάτας καλύπτονται από μικρά λεπτά τριχίδια και έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Το φυτό, σε υπαίθριες καλλιέργειες, ανθοφορεί τον Μάιο και τα άνθη του είναι μικρά, κίτρινα με πέντε πέταλα, τα οποία παράγουν καρπούς όταν επικονιαστούν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Ντομάτα από βοτανολογικής άποψης είναι φρούτο, παρόλο που κοινώς αναφέρεται ως λαχανικό. Πίσω στο 1893, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την αναγνώρισε ως λαχανικό για φορολογικούς σκοπούς.
 
Σήμερα, η Ντομάτα είναι παγκοσμίως αγαπητή και βασικό στοιχείο αναρίθμητων συνταγών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, η προέλευση και η εισαγωγή των φυτών Ντομάτας στην Ευρώπη είναι μια μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία - χρειάστηκε να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να χαρακτηριστούν από "δηλητηριώδη", δημοφιλή! Η Ντομάτα κατάγεται από τη Νότια Αμερική, καθώς είναι ιθαγενής στο Περού και εισήχθη στην Ευρώπη από τους Ισπανούς αποίκους τον 16ο αιώνα, στο πλαίσιο μιας ευρέως διαδεδομένης μεταφοράς φυτών, γνωστής ως η Κολομβιανή ανταλλαγή. Το φυτό αρχικά, δεν έτυχε ευμενούς υποδοχής στις χώρες εισαγωγής.
 

Για περισσότερο από 200 χρόνια το φρούτο θεωρούταν δηλητηριώδες, δεδομένου ότι ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών (Solanaceae) μαζί με το φυτό Μπελαντόνα (Atropa belladonna) - γνωστό για τις τοξικές και παραισθησιογόνες ιδιότητές του, ήδη από την αρχαιότητα. Για πολλά χρόνια η Ντομάτα καλλιεργούταν για καλλωπιστικούς σκοπούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη γραπτή αναφορά του φυτού εντοπίζεται στην Ιταλία το 1544 μ.Χ., ενώ η πρώτη γραπτή συνταγή που την περιέχει μόλις το 1692 μ.Χ.

Φυτολόγιο με την παλαιότερη διατηρημένη ντομάτα της Ευρώπης. Ιταλική συλλογή, 1542-1544.


Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Η Ντομάτα πέραν από τα πιο αγαπητά πιάτα, πρωταγωνιστεί με ποικίλους τρόπους και στον πολιτισμό. Το βαθύ κόκκινο του καρπού της έχει απεικονιστεί σε πίνακες νεκρής φύσης και αποτελεί έμπνευση για κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα.  Ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που περιλαμβάνει ντοματοπόλεμο μεταξύ των συμμετεχόντων είναι το La Tomatina που φιλοξενείται στην πόλη Buñol της Ισπανίας. Στη γειτονική Ιταλία, το μουσείο ντομάτας στην Πάρμα είναι αφιερωμένο στο πιο αγαπημένο φρούτο παρέχοντας ψηφιακή περιήγηση στους χώρους του. Κομμάτι διατήρησης του πολιτισμού μας όμως, είναι ακόμη και η ανταλλαγή και καλλιέργεια παλιών σπόρων Ντομάτας.

Paul Gauguin (1883) Tomates et pot d'étain sur une table

Φωτογραφία: Wikimedia Commons

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ AMBER ALERT ΤΟΥ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ODISE PLAKU

  AMBER ALERT του Odise Plaku   ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ   AMBER ALERT του Odise Plaku