ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ | Η ΑΘΕΪΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ | | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ |  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Η ΑΘΕΪΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


 

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Παπαζήση διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Σακελλαρίου με τίτλο «Η αθεΐα
στην Ελληνική κοινωνία
».
Από την Ορθόδοξη θρησκευτική μνήμη στην άθεη θρησκευτική συνείδηση.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πολύκαρπος Καραμούζης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας, ΕΚΠΑ

Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αντώνης Παπαρίζος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Συντονίζει η Ντίνα Δασκαλοπούλου, Δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3PYjMcr

Link βιβλίου: https://bit.ly/3zA2gWW

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών οι λέξεις άθεος και αθεΐα έχουν χρησιμοποιηθεί ως στίγμα και κατηγορία οδηγώντας αρκετούς ανθρώπους ακόμα και στον θάνατο. Στα νεότερα χρόνια τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις για τους άθεους δεν έλειψαν, με αποτέλεσμα ο άθεος συχνά να θεωρείται ανήθικος, ψυχικά άρρωστος και κοινωνικά απόβλητος. Τα τελευταία

 

χρόνια, όμως, παρατηρείται μια σημαντική άνοδος του αριθμού εκείνων που είτε δηλώνουν άθεοι και αγνωστικιστές είτε θρησκευτικά αδιάφοροι, γεγονός που παρατηρείται και στην ελληνική κοινωνία. Αποφεύγοντας τις μη επιστημονικές προσεγγίσεις και με σκοπό την κατάρριψή τους τα κύρια ερωτήματα τα οποία θέτει το παρόν βιβλίο είναι τα εξής: Υπάρχουν άθεοι στην ελληνική κοινωνία; Ποιοι λόγοι τους οδήγησαν να αμφιβάλλουν ή να αρνούνται το θείο σε οποιαδήποτε εκδοχή του; Ποια είναι η κοσμοθεωρία και οι πεποιθήσεις τους; Πώς νοηματοδοτούν τη ζωή τους αν όχι με βάση την πίστη στον Θεό και την ένταξή τους σε μια θρησκεία; Ποιες μορφές αθεΐας διαπιστώνονται στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία; Με επίκεντρο τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με ανθρώπους που αυτοχαρακτηρίζονται ως άθεοι το παρόν εγχείρημα έχει ως βασικό στόχο να αναδείξει τις βασικές διαστάσεις ενός αντικειμένου, το οποίο αν και μελετάται συστηματικά στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα είτε περνάει απαρατήρητο είτε αποτελεί θέμα-ταμπού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ιωάννα Καράνταλη: "Ο τίτλος «Είμαι ό,τι θυμάμαι» υπογραμμίζει την κεντρική σημασία της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, καθώς οι αναμνήσεις σχηματίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".