Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

🎼 IKMD 2022 // The Underground Youth Orchestra & Christoph Eschenbach

 



The Underground Youth Orchestra & Christoph Eschenbach

στις 6ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας


 Ο μεγάλος μαέστρος για πρώτη φορά στην Καλαμάτα

Παρασκευή, 29.07.2022, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Η Underground Youth Orchestra θα ερμηνεύσει, υπό την μπαγκέτα του ζωντανού θρύλου Christoph Eschenbach, την 5η συμφωνία και το Τριπλό Κονσέρτο του Ludwig van Beethoven με σολίστ τους Κατερίνα Χατζηνικολάου (βιολί), Johannes Przygodda (βιολοντσέλο) και Τριαντάφυλλο Λιώτη (πιάνο).

Christoph Eschenbach

Ο Christoph Eschenbach είναι ένα φαινόμενο που συγκαταλέγεται στην κορυφαία κατηγορία των διεθνών μαέστρων. Καθολικά αναγνωρισμένος τόσο ως μαέστρος, όσο και ως πιανίστας, ανήκει  στη παραδοσιακή γενιά της γερμανικής διανόησης, την οποία, ωστόσο, συνδυάζει με μία σπάνια συναισθηματική ένταση, δημιουργώντας παραστάσεις που ενθουσιάζουν το κοινό παγκοσμίως. Φημισμένος για το εύρος του ρεπερτορίου του και το βάθος των ερμηνειών του, έχει διατελέσει διευθυντής σε πολλές κορυφαίες ορχήστρες και έχει κερδίσει τις υψηλότερες μουσικές διακρίσεις.

Διερευνώντας τις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάδειξη ενός τόσο χαρισματικού ταλέντου, μπορούμε να ανατρέξουμε στα πρώτα του χρόνια: γεννημένος στην καρδιά μιας θυελλώδους, εμπόλεμης Ευρώπης το 1940, η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από μια σειρά προσωπικών τραγωδιών. Η μουσική υπήρξε σωτήρια για αυτόν και η ζωή του άρχισε να αλλάζει όταν έμαθε πιάνο. Σήμερα, σε ηλικία 80 ετών, η έντονη καλλιτεχνική του περιέργεια δεν έχει μειωθεί και εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις καλύτερες διεθνείς ορχήστρες. Είναι, επίσης, γνωστός ως ακούραστος υποστηρικτής των νέων ταλέντων, αυτό είναι το μεγαλύτερο πάθος του. Συγκινημένος από την ενέργεια και την ορμή των νέων ανθρώπων, «αυτών 100% καλλιτεχνών» όπως τους αποκαλεί, έχει ως προσωπική του αποστολή να μεταδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Κατερίνα Χατζηνικολάου
Η βιολίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου έχει επαινεθεί ως η μουσικός με τη «σπινθηροβόλο ζωντάνια και δεξιοτεχνία» από την γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Στις συναυλίες της μαγεύει το κοινό με τις αυθόρμητες ερμηνείες και τη συναρπαστική ακτινοβολία της. Η ποικιλία του ήχου της αποδεικνύει μια εντατική απασχόληση με στιλ διάφορων εποχών από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη κλασική μουσική. Η γερμανική εφημερίδα Leverkusener Stadtanzeiger την επαινεί με τα εξής λόγια: «Με έναν απολύτως αυτονόητο τρόπο, όπως φαίνεται, η Κατερίνα αφοσιώνεται με τον ίδιο βαθμό και στη παλαιά κλασική όπως και στη σύγχρονη κλασική μουσική.». Έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον γερμανικό διαγωνισμό «Jugend musiziert» σε ηλικία επτά ετών. Το 2007 έλαβε στον ίδιο διαγωνισμό το πρώτο βραβείο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έλαβε πρώτα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Golden Classical Music Awards (2020) και στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό βιολιού Thöne, καθώς και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για ανατεθέν κομμάτι (2015). To 2016 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό Alois Kottmann στη Φρανκφούρτη. Επίσης, κέρδισε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού eMuse, ο οποίος την κάλεσε να παίξει μια συναυλία στο Μουσείο Ακρόπολης (2017). Ως σολίστ, έδωσε συναυλίες, μεταξύ άλλων, σε φημισμένες αίθουσες όπως τη Φιλαρμονική Κολωνίας, στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκητην Αίθουσα του Ραδιοφώνου του Βερολίνου (rbb Sendesaal), τη Tonhalle Ντίσσελντορφ, το Beethoven-Haus στη Βόννη κ.α. Έκανε τα πρώτα της μαθήματα στο βιολί σε ηλικία τεσσάρων ετών, στην Ελλάδα, στο κρατικά αναγνωρισμένο ωδείο Ορφέας (Αξιούπολη, νομός Κιλκίς). Το 1997, συνέχισε τη μουσική της εκπαίδευση, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με την Αμερικανίδα σολίστ Monique Mead και από το 2001 με τον καθηγητή Alexander Kramarov. Σε ηλικία δώδεκα ετών έγινε νεαρή φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Robert Schumann στο Ντίσελντορφ. Από το 2012 συνέχισε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας, στο Τμήμα της κας Αριάδνης Δασκαλάκη. Η Κατερίνα έπαιζε ένα βιολί του Giovanni Paolo Maggini, του 1629, το οποίο της δόθηκε προσωρινά από το 2014-2018, κατόπιν επιτυχούς εξέτασης, από την Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας. www.katerinachatzi.de
Johannes Przygodda
«Ο Johannes Przygodda με άγγιξε πραγματικά. Είναι ένας εξαιρετικός τσελίστας - κάθε φράση που παίζει είναι εξαιρετικά μουσική και βαθιά συναισθηματική. Είναι σπάνιο να ακούς έναν τόσο ευαίσθητο καλλιτέχνη!» - Christoph Eschenbach.

Ο Johannes Przygodda, γεννημένος το 1993 στο Βερολίνο, έκανε το ντεμπούτο του με ορχήστρα σε ηλικία οκτώ ετών στη Φιλαρμονική του Βερολίνου και έκτοτε έχει παίξει με ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα, η Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου η Κρατική Ορχήστρα του Βρανδεμβούργου και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Baden- Baden,  υπό τη διεύθυνση των Michael Sanderling, Heribert Beissel, Evan Christ και Pavel Baleff, μεταξύ άλλων. Ο Johannes Przygodda κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Η μουσική δωματίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάθη του. Ο Johannes έχει προσκληθεί να παίξει σε διάφορα φεστιβάλ: το πρόγραμμα AkoesticumTalent Programme στην Ολλανδία το 2016 (με παγκόσμια μετάδοση στο τηλεοπτικό κανάλι Brava), στην Ακαδημία Μουσικής Δωματίου Hohenstaufen το 2018 και το Podium Festival Esslingen και το Ravel Music Festival (Γαλλία) το 2019. Επιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος του Quantum Clarinet Trio με τους οποίους εμφανίζεται συχνά σε συναυλίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Ο Johannes Przygodda παίζει ένα τσέλο του Ragnar Hayn, κατασκευασμένο το 2010. Λόγω του ενδιαφέροντός του για την πολιτική, ο Johannes σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου μεταξύ 2015 και 2016, παράλληλα με τις κύριες σπουδές του στη μουσική.
https://www.johannesprzygodda.com/ 
Τριαντάφυλλος Λιώτης
Ο διάσημος Έλληνας πιανίστας Φιλ (Τριαντάφυλλος) Λιώτης έχει εμφανιστεί ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Στουτγάρδης, η Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Baden Baden, οι Κρατικές Συμφωνικές Ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών κ.ά., υπό καταξιωμένους μαέστρους όπως οι Christoph Eschenbach, Justus Franz, Gerardo Estrada Martinez και Ελένη Παπακυριακού. Ο Φιλ Λιώτης δίνει πολυάριθμα ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, ενώ οι ερμηνείες του μεταδίδονται τακτικά από το διεθνές ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε σταθμούς όπως Medicitv, DRadioKultur, SWR, TVR και ERT3. Eίναι βραβευμένος στον 39o Διεθνή Διαγωνισμό Grand Prix Maria Callas & στον 61o Διεθνή Διαγωνισμό Maria Canals της Βαρκελώνης και έχει τιμηθεί με το βραβείο "ECHO Klassik" καθώς και με το περίφημο "Albéniz Medal". Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Ν. Τασόπουλος), αργότερα στο Κολέγιο Μουσικής του Detmold (Prof. Alfredo Perl) και, τέλος, στην Καρλσρούη (Prof. Dr. h. c. Kalle Randalu) αποκτώντας το πτυχίο Solistenexamen με άριστη βαθμολογία και διάκριση. Σήμερα, διδάσκει τη δική του τάξη πιάνου στο Μουσικό Κολέγιο του Detmold. 
https://www.triantafyllosliotis.com/ 
-Πρόγραμμα-
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827): 
Τριπλό κονσέρτο, Op.56 (1804)
  1. Allegro 
  2. Largo 
  3. Rondo alla Polacca 
Katerina Chatzinikolau, βιολί
Johannes Przygodda, violoncello
Triantafyllos Liotis, piano
 
Συμφωνία No.5, Op.67 (1807–1808)
  1. Allegro con brio 
  2. Andante con moto 
  3. Scherzo. Allegro - Trio 
  4. Allegro (C major)
ΠΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (Κεντρική Σκηνή) 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21.00
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 8€ κανονικό, 5€ μειωμένο (Το εισιτήριο είναι γενικής εισόδου χωρίς αρίθμηση θέσης)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (από 25/7), Ο.Τ. 574, Αρτέμιδος, Καλαμάτα
Ώρες λειτουργίας προπώλησης:
Καθημερινά: 10:00-13:00 και 18:00-21:00
e-mail: info@kalamatamusicdays.com
  • Για online αγορά εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/kalamata-music-days/
Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7234567
 
e-mail: info@ticketservices.gr
  • Σημείο προπώλησης στην Αθήνα:
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
Ώρες λειτουργίας εκδοτηρίου: Δευ.-Παρ.: 9:00-17:00


Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.
Aναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα