Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου . | Οι εκδηλώσεις στην Πειραιώς 260 συνεχίζονται με τις παραστάσεις Furia της Lia Rodrigues και Youthquake της Γιώτας Αργυροπούλου.

 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022


 

Γιώτα Αργυροπούλου - blindspot theatre group

YOUTHQUAKE

 

Πειραιώς 260 - Χώρος E
19-21 Ιουλίου
Ώρα: 21,00

 

Δεκατέσσερις έφηβοι ανεβαίνουν στη σκηνή και μας οδηγούν στο μέλλον!

 

Από τον «Δεκέμβρη του 2008», τις οικολογικές πορείες σε όλο τον κόσμο και τις «Παρασκευές για το Μέλλον», το #Blacklivesmatter και το Occupy Wall Street, οι νέοι δημιουργούν πλέον νέα μοτίβα συμμετοχής και πολιτικοποίησης.

Οι έφηβοι του YOUTHQUAKE , έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφήβων, στο πλαίσιο του Open Plan, καταλαμβάνουν τώρα την Πειραιώς 260 (Χώρος Ε, 19-21/7) και μας αφηγούνται τη ζωή, τις συνήθειες, τα γούστα και την κοινωνική δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν.

Ένα πρωτότυπο έργο υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία των ενήλικων συνεργατών της θεατρικής ομάδας blindspot, σε σκηνοθεσία Γιώτας Αργυροπούλου, έρχεται να προκαλέσει έναν καλλιτεχνικό «σεισμό» και να μοιραστεί μαζί μας μια δυνατή εμπειρία.

Μια παράσταση με τη συμμετοχή εφήβων όσο και επαγγελματιών ηθοποιών για κοινό όλων των ηλικιών, που θα μας συγκινήσει με την αμεσότητα και την αλήθειά της.

Σημείωμα της Γιώτας Αργυροπούλου:

Μέσα από μια καλλιτεχνική ανάγκη για ειλικρίνεια, τόλμη, ορμή, ευθραυστότητα, έλλειψη συμβιβασμού οδηγήθηκα στους 14 εφήβους της παράστασης μας. Τον Ιανουάριο του ’22 πρωτοσυνάντησα αυτά τα νέα παιδιά και ξεκινήσαμε ένα θεατρικό εργαστήριο. Έφηβοι με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις μεταξύ τους, με λιγότερα ταμπού και αυτολογοκρισία σε σχέση με τον κόσμο των ενηλίκων.

Ο τρόπος σκέψης τους και το βίωμα της εφηβείας τους στην Αθήνα του ’22, τους τοποθετούν ταυτόχρονα κοντά και μακριά μας. Ως κάτοικοι της πόλης αλλά και του τεχνολογικού κόσμου ωθούνται προς νέους δρόμους, εμπειρίες και προβλήματα. Και αυτό επηρεάζει το πως βιώνουν τον κόσμο, το φύλο τους, τις σχέσεις, την τεχνολογία, το περιβάλλον και την προσωπική έκφραση τους που συχνά γίνεται κοινωνική και πολιτική –θεματικές που εκφράζονται μέσα από την παράσταση μας.

Μέσα από την εμπειρία του YOUTHQUAKE συνάντησα πολλές φορές τον εαυτό μου και βιώσαμε μαζί πολλούς κοινούς προβληματισμούς, έστω και αν αλλάζει συχνά ο τρόπος και το μέσο έκφρασης. Το σίγουρο είναι ότι παρασυρθήκαμε μαζί σε ένα μεγάλο, καλλιτεχνικό ταξίδι που κορυφώνεται με τη μορφή της παράστασης. Το έργο που δημιουργήθηκε είναι αμοιβαία δικό μας –ένα μοίρασμα των εφήβων που συμμετείχαν αλλά και της προσωπικής καλλιτεχνικής ματιάς και αισθητικής των ενήλικων καλλιτεχνών της ομάδας μας.

 

20 Ιουλίου: Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τη Γιώτα Αργυροπούλου. Συντονίζει η Έλλη Γαβριήλ.

*

 

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη / δημιουργία - Σκηνοθεσία Γιώτα Αργυροπούλου
Σχεδιασμός & σύνθεση ψηφιακής εικόνας Μιχάλης Κωνσταντάτος
Δραματουργία Igor Dobricic
Επιστημονική σύμβουλος - θεατροπαιδαγωγός Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση
Μουσική Μαριλένα Ορφανού (Someone who isn’t me)
Χορογράφος Ίρις Καραγιάν
Σκηνογράφος Πουλχερία Τζόβα
Ενδυματολόγος Βασιλεία Ροζάνα
Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Graphics AP
Βοηθός σκηνοθέτη Παρασκευή Λυπημένου
Εκπαιδευόμενος βοηθός ενδυματολόγου Νίκος Βεκράκος

Παίζουν Κύρα Ανδρεσάκη, Γεωργιάνα Αννοπούλου, Σοφία Γκρίλη, Κωνσταντίνος Καρεκλάς, Κωνσταντίνα Kατσιάρη, Στέλιος Κράτσας, Αθηνά Μισαηλίδου, Χρυσήλια Σιαλάκη, Νικόλας Σκορίνης, Πάμπλο Σότο, Ιωάννα Σώζου Βενέτα, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Εύα Φρακτοπούλου, Ηρακλής Χαρίτος, Νίκος Χλέντζος

Συντονισμός παραγωγής Αγγέλικα Σταυροπούλου
Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής LEFOU PRODUCTIONS (Βάσια Ατταριάν, Σεραφείμ Ράδης)

*

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 17€ • ΖΩΝΗ Α΄ 12€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 10€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

 

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022

 

Lia Rodrigues

Fúria / Μανία

 

Πειραιώς 260 - Χώρος Δ
20-21 Ιουλίου
Ώρα: 21.00

 

Ένα αληθινό χορευτικό μανιφέστο

Το σώμα σε κατάσταση μανίας. Εκστασιάζεται, γιορτάζει ξέφρενα, μπορεί όμως και να οδηγηθεί στην πιο βίαιη εξέγερση. Σεξ, βία, πόνος, επανάσταση, ήττα, πόλεμος. Οι εννέα χορευτές της Λίας Ροντρίγκες έρχονται στην Πειραιώς 260 στις 20 και 21 Ιουλίου για να συνδιαλλαγούν με τις αρχετυπικές ανάγκες του ανθρώπου, σε μια χορογραφία μεγάλης ακρίβειας, όπου ο σύγχρονος χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση. Η μουσική οδηγεί κοινό και χορευτές σε τρανς μ’ ένα φινάλε που κόβει την ανάσα.

Η Λία Ροντρίγκες –που ξεκίνησε από την ομάδα της Μαγκύ Μαρέν– ζει εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, και έχει ιδρύσει μέσα στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο, μια σχολή χορού για νέους χορευτές. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές «φωνές» στο χώρο της παγκόσμιας χορογραφικής δημιουργίας σήμερα, μια σπουδαία καλλιτέχνιδα που δίνει πολιτική χροιά στα έργα της και αξιοποιεί το σώμα ως όργανο ερμηνείας. Τα «μαχητικά» της έργα κινούνται στα όρια μεταξύ περφόρμανς, πλαστικών τεχνών και χορού σε μια σκηνική γλώσσα που φέρει τον δυναμισμό και την επείγουσα εκφορά ενός αληθινού μανιφέστου.

Η Ροντρίγκες –όπως γράφτηκε πρόσφατα και αξίζει να αναφερθεί– δρα ως πολίτης της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας χωρίς να χάσει τις τοπικές της αναφορές. Οι ιστορίες της, οι αισθητικοί και κοινωνικοπολιτικοί προβληματισμοί της αφορούν το δικό της παρελθόν αλλά και την ευρύτερη δυτική τέχνη.


Η παράσταση περιέχει γυμνές σκηνές. Κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.

*

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δημιουργία Lia Rodrigues

Συνδημιουργοί - Ερμηνευτές Leonardo Nunes, Carolina Repetto, Valentina Fittipaldi, Andrey da Silva, Larissa Lima, Ricardo Xavier, Dandara Patroclo, David Abreu, Felipe Vian, Tiago Oliveira, Raquel Alexandre

Συνεργασία Karoll Silva, Clara Cavalcante
Βοηθός χορογράφου Amalia Lima
Δραματουργία Silvia Soter
Καλλιτεχνική συνεργασία - Φωτογραφίες Sammi Landweer
Φωτισμοί Nicolas Boudier
Διεύθυνση σκηνής Magali Foubert, Baptistine Méral
Διεθνής διανομή Colette de Turville
Συντονισμός παραγωγής Astrid Toledo
Διαχείριση Jacques Segueilla

Μουσική φυλής Κανάκ Νέας Καληδονίας (αποσπάσματα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών)

Ευχαριστίες Zeca Assumpçao, Inês Assumpçao, Alexandre Seabra, Mendel

Παραγωγή Chaillot - Théâtre national de la Danse (Παρίσι), Festival d’Automne à Paris, Centquatre-Paris, MA scène nationale (Μονμπελιάρ), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), στο πλαίσιο του φεστιβάλ Frankfurter Positionen 2019, Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Teatro Municipal do Porto, Festival DDD - dias de dança (Πόρτο, Ματοσίνιος, Γκάια), Theater Freiburg, Muffatwerk (Μόναχο), Lia Rodrigues Companhia de Danças

Υποστήριξη Fondation d’entreprise Hermès, στο πλαίσιο του προγράμματος New Settings & Redes da Maré - Centro de Artes da Maré (Ρίο ντε Τζανέιρο)

Η Lia Rodrigues είναι συνεργαζόμενη καλλιτέχνιδα των Chaillot - Théâtre national de la Danse και Centquatre-Paris

*

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 30€ • ΖΩΝΗ Α΄ 20€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 16€ • ΖΩΝΗ Β΄ 15€/ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 12€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

 

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.