Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρυσάνθη Κορνηλίου: " Το έργο αυτό με στοίχειωνε χρόνια. Ναι, αυτό πρέπει να το κάνω, ακόμα και αν είναι η τελευταία πράξη της ζωής μου!"

  Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις

Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη

Τηλ.: 210 86 13 739

e-mail: info@dieleusis.gr

http://www.dieleusis.gr/


fb: Πολυχώρος διέλευσις



 

«Φάουστ»

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, από το Σάββατο 22 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, παρουσιάζει το έργο ζωής του Γκαίτε «Φάουστ», που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το θάνατό του, σε δραματουργική επεξεργασία, προσαρμογή κειμένων σε πεζό λόγο και σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου.

 

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το προγενέστερό του «Δόκτωρ Φάουστους» του Κρίστοφερ Μάρλοου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που διηγείται την τραγική ιστορία ενός σοφού μάγου, ο οποίος κλείνοντας συμφωνία με τον Μεφιστοφελή (διάβολο), προσπαθεί να εξαγοράσει με την ψυχή του, όλες τις ανθρώπινες επιθυμίες που του υπόσχονται ευτυχία.

 


Η παράσταση, με την εξαιρετική δουλειά των ηθοποιών και της σκηνοθέτιδας Χρυσάνθης Κορνηλίου, αποκαλύπτει τις ουσίες του έργου αυτού - διαμάντι της παγκόσμιας δραματουργίας - οι οποίες αποτελούν δίδαγμα ζωής.

 

Με ελεύθερη απόδοση ώστε να έρθει πιο κοντά στον θεατή, η θεατρική ομάδα της Διέλευσης θα μας κάνει για άλλη μια φορά κοινωνούς ενός κλασικού έργου και των προβληματισμών μιας εποχής που δεν παύουν να είναι σύγχρονοι με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Ο Φάουστ, έργο ζωής του Γκαίτε, με σαφή αυτοβιογραφικά στοιχεία, δείχνει με αλληγορικό και όχι μόνο τρόπο την τραγική διελκυστίνδα του ανθρώπου καθώς διασχίζει το επισφαλές πεδίο του βίου του. Από τη μια πλευρά η πνευματική του καταγωγή που απαιτεί την υπέρβαση και από την άλλη τα εσωτερικά και εξωτερικά του εμπόδια που του κλείνουν τον δρόμο, καθιστώντας αβέβαιο τον βηματισμό του προς τον υπέρτατο σκοπό που η ύπαρξή του επιτάσσει. Το μεγαλύτερο όπλο του, την πίστη, την σκιάζει η αμφιβολία που μαζί με τις δυσκολίες της γήινης διαδρομής του γίνονται το αργό δηλητήριο που τον καθιστά αδύναμο και ευάλωτο ψυχικά και πνευματικά. Τελικά θα σωθεί σαν ύπαρξη ή όχι; Θα βγει νικητής από τα αδιέξοδα ή θα υποκύψει; Αυτή η πάλη των αντίρροπων δυνάμεων αποτελεί το βασικό θέμα – κορμό αυτού του αριστουργήματος της παγκόσμιας δραματουργίας. Πάλη που τον καθιστά υπεύθυνο για το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Το έργο υπογραμμίζει την επικινδυνότητα που ενυπάρχει στο περιπετειώδες ταξίδι της ζωής. Και με τον προειδοποιητικό του χαρακτήρα δημιουργεί τον έλεο και τον φόβο, στοιχεία της γνήσιας τραγωδίας. Το δράμα είναι χτισμένο έτσι ώστε να ωθεί τον θεατή όχι σε εύκολες λύσεις και απαντήσεις, αλλά στην καρδιά του προβλήματος, αναγκάζοντάς τον να σκεφτεί όλα τα δεδομένα, να βιώσει, να αισθανθεί και να διαισθανθεί όλες τις παραμέτρους των πιθανών αποτελεσμάτων, έτσι ώστε να αφυπνισθεί από την οξύτητα των ερωτημάτων. Και αυτό είναι που καθιστά το έργο όχι ένα εύπεπτο θέαμα, αλλά ένα κίνητρο που δίνει στον καθένα την σκυτάλη του πρωταγωνιστικού ρόλου στη ζωή και στη χάραξη του ατομικού του πεπρωμένου.»

Χρυσάνθη Κορνηλίου

   Νέα παράσταση μετά από καιρό. Μιλήστε μου για αυτό.

 

Είχαμε δουλέψει γι’ αυτήν την παράσταση τέσσερις μήνες και ο εγκλεισμός μας προέκυψε ακριβώς πριν την επίσημη πρεμιέρα. Καταλαβαίνετε την λύπη και την απογοήτευσή μας. Είχαμε αγαπήσει το έργο τόσο πολύ και είχαμε εργαστεί πολύ σκληρά και με τόσο πάθος γι’ αυτό, που μετά από δυο χρόνια θελήσαμε να το αναστήσουμε. Και βγήκε πιο ώριμο από πριν γιατί εν τω μεταξύ, ενώ είχαν σχεδόν ξεχαστεί τα λόγια και οι τεχνικές λεπτομέρειες, είχαν κατακαθίσει τα νοήματα από τις πολύωρες συζητήσεις μας και λειτούργησαν σαν οι καλοί άγγελοι αυτής της ανάστασης.

 


  
Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης και τι πρόκειται να δούμε;

Στην κινησιογραφία ο Σίμος Πάτροκλος. Στην σκηνογραφία ο Άγγελος Δελής. Ενδυματολογία η Βάνια Αλεξάνδροβα. Ηθοποιοί είναι ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Γιώργος Καπετανάκος, η Ιωάννα Χρυσομάλλη, ο Γιάννης Δαφνιωτίδης, η Έφη Χαντζούδη και η Ευδοκία Κατερινιού. Στον φωτισμό ο Κωνσταντίνος Σακουλάς. Μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Δαφνιωτίδης.

Πρόκειται να δούμε τον Φάουστ του Γκαίτε, το αριστούργημα του Γερμανικού θεάτρου αλλά και της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας. Ένα έργο που η εμβέλειά του αφορά όλες τις εποχές αλλά και όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, γιατί μιλάει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, εκθέτοντας σημαντικά σημεία της περιπέτειάς της, που θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς και για το μέλλον της.

 

  Πώς νιώθετε για αυτή την συνεργασία;

Δουλέψαμε, όπως είπαμε, με πάθος. Γιατί αγαπήσαμε αυτό που κάναμε για την ίδια του την αξία. Και αυτό φέρνει πάντα θετικά αποτελέσματα που πιστεύουμε ότι θα τα εισπράξει ο θεατής. Νομίζω πως καταφέραμε ένα δύσκολο έργο να το κάνουμε προσβάσιμο ακόμα και σε μη μυημένο κοινό. Και αυτό είναι μεγάλο κέρδος για όλους.



Σκηνοθετείτε, έχετε κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία και την προσαρμογή κειμένων σε πεζό λόγο. Πόσο δύσκολος είναι αυτός ο πολλαπλός ρόλος;

 

Δραματουργική επεξεργασία και προσαρμογή κειμένων σε πεζό λόγο είναι μια ενασχόληση που συντελείται κατά μόνας, οπότε δεν είχα παρά να μελετήσω και να εργαστώ για ένα ικανό χρονικό διάστημα μόνη μου, πράγμα που μου ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο γιατί το αντικείμενο άγγιζε προσωπικούς μου προβληματισμούς, οπότε αυτό πυροδοτούσε την έμπνευσή μου.

 

 «Φάουστ» αποτελεί ένα δύσκολο και επίκαιρο έργο, σας δυσκόλεψε η επιλογή του έργου και η «αποκωδικοποίηση» του;

Το έργο αυτό με στοίχειωνε χρόνια. Δεν είναι τωρινή επιλογή. Απλώς με φόβιζε το εγχείρημα λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει, τόσο ερμηνευτικά όσο και τεχνικά. Ωστόσο το αποτόλμησα τελικά, σαν η επιθυμία μου να έσκαψε το βράχο των αμφιβολιών μου και να με ξέβγαλε στο ξέφωτο μιας αιφνίδιας απόφασης. Ναι, αυτό πρέπει να το κάνω, ακόμα και αν είναι η τελευταία πράξη της ζωής μου! Και αυτό γιατί η αποκωδικοποίησή του ήταν μέσα μου, ζούσε μέσα μου και κραύγαζε. Ήταν πολύ δυνατή για να σωπάσει. Μου το θύμιζε συνέχεια επιτακτικά σαν μια φωνή καρδιάς που σε λυτρώνει μόνο αν την υπακούσεις.


Βλέπουμε πλέον τον εμβολιασμό σαν απαραίτητο στοιχείο για να μπεις στο θέατρο και φυσικά σε όλους τους ηθοποιούς. Τι νιώθετε εσείς για αυτή την νέα υποχρεωτικότητα;

 

Ξέρετε τι λέει ο μέγας Σαίξπηρ στον Άμλετ; Το ψοφίμι με όσα αρώματα και αν το σκεπάσεις, προδίνεται από τη μυρωδιά.


 

  Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα φοβηθεί να έρθει στο θέατρο; Και τι έχετε να πείτε σε αυτούς που φοβούνται;

 

Ναι, μπορεί ο κόσμος – ευτυχώς όχι όλοι – να φοβηθεί. Φοβάται ήδη με τόση πλύση εγκεφάλου, χωρίς αντίστοιχη χρήση εγκεφάλου. Ένα έχω να πω: ο φόβος, ο τρόμος, ο πανικός και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν ήταν ποτέ καλοί σύμβουλοι ούτε για τον άνθρωπο, ούτε για την ανθρωπότητα.

 

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Εάν τυφλός τυφλόν οδηγεί, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται. Ο νοών, νοείτω.

Της Αλεξίας Βλάρα, 24/1/2022



 

Ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία/προσαρμογή κειμένων σε πεζό λόγο/σκηνοθεσία:

Χρυσάνθη Κορνηλίου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Δαφνιωτίδης

Σκηνικά: Άγγελος Δελής

Κοστούμια: Βάνια Αλεξάντροβα

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Δαφνιωτίδης

Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος

Σχεδιασμός/χειρισμός Φωτισμού: Κωνσταντίνος Σακουλάς

Οργάνωση παραγωγής: Σωτήρης Οικονόμου

Social Media: 4P Productions

 

Παίζουν οι ηθοποιοί/διανομή:

Γιάννης Λαμπρόπουλος: Φάουστ

Γιώργος Καπετανάκος: Μεφιστοφελής

Ιωάννα Χρυσομάλλη: Μαργαρίτα

Έφη Χαντζούλη: Μάρθα

Γιάννης Δαφνιωτίδης: Βάγκνερ, σπουδαστής, Βαλεντίνος

Ευδοκία Κατερινιού: στρίγγλα, Λίζα

 

Διάρκεια παράστασης: 170’

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο 19:30

Κυριακή 18:30

 

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15€

Μειωμένο εισιτήριο: 12€ | ΑμΕΑ και 65+

Μειωμένο εισιτήριο: 10€ | άνεργοι και φοιτητές

 

 

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/faoust/

 

Κρατήσεις εισιτηρίων:

-        Τηλέφωνο 2108613739 και

-        e-mail dieleusis@gmail.com

 

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας : Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

 

 

Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19.

 

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις

Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη

http://www.dieleusis.gr/

fb: Πολυχώρος διέλευσις

Τηλ.: 210 86 13 739

e-mail: info@dieleusis.gr

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι