Eλπίδα Αμίτση: " Όλη αυτή η ιστορία με την πανδημία χτύπησε πολύ σκληρά τον πολιτισμό και ειδικά το θέατρο"

 


Νέα παράσταση μετά από καιρό. Μιλήστε μου για αυτό.   

 Καιρός ήταν! Όλη αυτή η ιστορία με την πανδημία -που εύχομαι να τελειώσει το ταχύτερο- χτύπησε πολύ σκληρά τον πολιτισμό και ειδικά το θέατρο. Δεν νοείται όμως ζωή χωρίς θέατρο· το ήξεραν αυτό οι αρχαίοι ημών πρόγονοι! Ύστερα από μεγάλη αναμονή, αναβολές, αναστατώσεις μα πολλή εργασία και πολλές πρόβες, είμαστε πλέον έτοιμοι να ανέβουμε πάλι στη σκηνή· παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα εννοείται.

 

 Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης και τι πρόκειται να δούμε;    

Πρόκειται για διάφορα πολύ πρόσφατα, σύγχρονα κείμενα που μόλις τα διάβασα, πραγματικά συγκλονίστηκα και θέλησα αμέσως να τα μιλήσω, να τα φωνάξω, να τα ανεβάσω στο σανίδι αν και δεν ήσαν κείμενα θεατρικά. Είναι κάποια εξαιρετικά ‘πολιτικά’ θα έλεγα κείμενα από το τελευταίο βιβλίο τού Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Αδάμ και το μήλο» (εκδόσεις Οδός Πανός, 4η έκδοση, 2021), που ευτυχώς, ο ίδιος ο συγγραφέας δέχτηκε να κάνει μία θεατρική τους προσαρμογή, μόλις τού το ζήτησα, φτιάχνοντας έτσι ένα σπονδυλωτό θεατρικό αναλόγιο με μεγάλη ένταση και ποικίλη δράση μέσα από τον Λόγο. Εκτός από εμένα που ερμηνεύω τα κείμενα, συμμετέχουν στα video της παράστασης ο Θωμάς Μαυρογόνατος και η μικρή Αγγελική Δουκουμοπούλου. Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

              Μουσική: Δημήτρης Παριανός

              Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης

              Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου

              Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά

              Σκηνικά: Κωνσταντίνος Μουσίκας

              Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός

              Κομμώσεις: Χριστόφορος Δουκουμόπουλος, Αναστασία Καντζούρη

              Μακιγιάζ: Αμαλία Αυγουστάκη

              Φροντιστής: Αναστασία Ζογκόκη

              Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 


 Πώς νιώθετε για αυτή την συνεργασία;

 Υπέροχα όπως πάντα! Με τον Αλέξανδρο Αδαμόπουλο είμαστε παλαιοί φίλοι. Έχω σκηνοθετήσει και έχω παίξει αρκετές φορές, σε διαφορετικά ανεβάσματα, τον κλασικό πια «Σιμιγδαλένιο» του, που  φέτος μάλιστα κλείνει τα τριάντα! Μια φορά δε, τον ανεβάσαμε σε σκηνοθεσία τού ίδιου τού συγγραφέα, όπου τον κεντρικό ρόλο, τον Σιμιγδαλένιο, τον έπαιζε ένας μεγάλος πάνινος κούκλος δικής του εμπνεύσεως. Και  με την προετοιμασία τού τωρινού έργου «Ο κύκλος που δεν κλείνει», όλο τον τελευταίο χρόνο, η συνεργασία μας ήταν εξαιρετική.

 

Μιλήστε μου για τη επιλογή του τίτλου.

 «Ο κύκλος που δεν κλείνει»… Άκρως ενδιαφέρων τίτλος, που όμως δεν επελέγη από εμένα, μα απλώς μού επεβλήθη από μόνος του, με τον πιο φυσικό τρόπο, μιας και αυτό το διήγημα «Ο κύκλος που δεν κλείνει» εμπεριέχεται στο βιβλίο τού Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο Αδάμ και το μήλο».  Και μάλιστα είναι αρκετά παλιότερο καθώς έχει δημοσιευτεί στις εκδόσεις ‘Ίκαρος’ και έχει αναρτηθεί κατ’ επανάληψη στο διαδίκτυο. Είναι ένα από αυτά τα ‘πολιτικά κείμενα, όπως σας είπα στην αρχή που μόλις το διάβασα, θέλησα αμέσως να το φωνάξω προς τα έξω, προς όλο τον κόσμο, καθώς περιγράφει με συνταρακτικό αλλά και τόσο γλαφυρό τρόπο όλη την κακοδαιμονία τής χώρας μας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μη συγκινηθεί βαθιά διαβάζοντας ή ακούγοντας αυτό το σπαρακτικό μα και προφητικό μανιφέστο.

 

  Σκηνοθετείτε και παίζετε παράλληλα. Πόσο δύσκολος είναι αυτός ο διπλός ρόλος;

 Σίγουρα είναι δύσκολος γιατί παίζοντας μπορείς εύκολα να παρασυρθείς σε υπερβολές και αστοχίες που δεν μπορείς να τις δεις μόνος σου, μην έχοντας απ’ έξω το διορθωτικό μάτι τού σκηνοθέτη. Προσπαθώ όσο μπορώ να έχω το νου μου σ’ αυτή την παγίδα. 

 

Μια ευχή για το νέο έτος.

 Να ‘χουμε όλοι την υγειά μας και με ψυχραιμία, λογική και νηφαλιότητα να ξαναβρούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα τους κανονικούς ρυθμούς τής ζωής μας.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

 Αποφεύγω συνήθως να μιλώ γι’ αυτά· αν και ένας ακόμη ενήλικος «Σιμιγδαλένιος» με τριγυρνά αυτόν τον καιρό. Τονίζω το ενήλικος, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη παρανόηση από μερικούς που θεώρησαν κάποτε πως το έργο αυτό είναι δήθεν παιδικό ενώ είναι μία φιλοσοφική παραβολή και ένας ύμνος προς την αγάπη. Επίσης εξαιρετικά έργα του συγγραφέα Γιάννη Παπάζογλου, περιμένουν τη σειρά τους.

 

 Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Αυτό θα χαρώ να το πούμε με καθ’ έναν χωριστά, από κοντά. Ζωντανά!


Της Αλεξίας Βλάρα, 20/1/2022


Θέατρο ΕΝ-Α

Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός

Μετρό Κορυδαλλός -έξοδος πλατεία Ελευθερίας

 

 


 

«Ο κύκλος που δεν κλείνει…»

του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου

 

Ένας συγκλονιστικός μονόλογος γεμάτος

γεγονότα ,αισθήματα και δράση

με την Ελπίδα Αμίτση

 

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

 

Στο Θέατρο ΕΝ-Α από το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 θα παρουσιάζεται το έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου «Ο κύκλος που δεν κλείνει…» σε σκηνοθεσία Ελπίδας Αμίτση.

 

 

Εισβολή στην Κύπρο,

πτώση της χούντας, Μεταπολίτευση…

 

Πάνε πάρα πολλά χρόνια πια. Όλοι τότε μιλούσαν για έναν καινούργιο κύκλο: Ένας κύκλος όμως που δεν κλείνει κι ας άλεσε κιόλας δυο γενιές στο πέρασμά του. Κι ενώ μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις με τη σέσουλα, τελικά δεν άφησε να ξεκινήσει τίποτε σωστά. Και τίποτε καινούργιο δεν υπήρχε, στη σημαδεμένη τράπουλα, πέρ’ από λαμπερά, μασκαρεμένα ψέματα. Και το χειρότερο αλήθειες σαν ψέματα, ψέματα σαν αλήθειες…

Ο κύκλος που δεν έκλεισε ακόμα, δυστυχώς... Τόσα χρόνια δε λέει να κλείσει, καθώς τσαλαβουτάμε συνεχώς στο ίδιο πάντα τέλμα, κάνοντας τα ίδια λάθη και γυρεύοντας παντού ανύπαρκτους φίλους…

 

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Μέσα από σπαρακτικά κείμενα και με τη δική της ματιά, η ηρωίδα αφηγείται γεγονότα της δικής της ζωής, που καθρεφτίζουν την Ελλάδα· απ’ την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. 

 Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά τού πλανήτη Γη,  σε μια εποχή που είναι όντως θλιβερή·  καθώς το ψεύδος, η αλαζονεία και ο εγωισμός  βασιλεύουν στην ανθρωπότητα, που είναι ανήμπορη και άνανδρη,  έτσι που η δύναμις κυριαρχεί πάνω στη δικαιοσύνη και στην ευθύτητα. 

 Όπως ο Φοίνικας αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του,  έτσι και το Έθνος έχει ανάγκη να αναγεννηθεί,  γιατί είναι σφραγισμένο με ένα πεπρωμένο που μοιραία επιδιώκει:  Το πεπρωμένο τού φωτός και της ελευθερίας.

ΕΛΠΙΔΑ ΑΜΙΤΣΗ 

 

 

Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=uJxMT48Zq9k

 

 

Ερμηνεία: Ελπίδα Αμίτση

Στα βίντεο συμμετέχουν: Θωμάς Μαυρογόνατος και η μικρή Αγγελική Δουκουμοπούλου

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Επλίδα Αμίτση

Μουσική: Δημήτρης Παριανός

Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης

Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου

Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Μουσίκας

Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός

Κομμώσεις: Χριστόφορος Δουκουμόπουλος, Αναστασία  Καντζούρη

Μακιγιάζ: Αμαλία Αυγουστάκη

Φροντιστής: Αναστασία Ζογκόκη

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

INFO:

ΘΕΑΤΡΟ ΕΝ-Α
Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός

Μετρό Κορυδαλλός -έξοδος πλατεία Ελευθερίας

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

Είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητές - Άνεργοι: 8 ευρώ

 

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987154 814

 

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

 

 

FB: https://www.facebook.com/Ena.Group.Theatre/


Χάρτης:
 https://goo.gl/maps/Rem7BupjnV32

 

 

 

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

 

 

Κατά την είσοδο των θεατών στον χώρο του θεάτρου,

θα γίνεται έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική

σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά την διάρκεια της παράστασης.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς