Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αποτελεσματική θεραπεία για παιδιά + εφήβους με διατροφικές διαταραχές για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το 19-37% των εφήβων ηλικίας 14 έως και 16 ετών πάσχει από διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη (Micali et.al., 2015). Το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό, δε, αγγίζει το 21% (Hammerle et al., 2016).
Οι τελευταίες επιδημιολογικές έρευνες στο σύνολό τους καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι μεγάλος. Συνεπώς, επιβεβλημένη κρίνεται η άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για εξεύρεση αποτελεσματικότερων και λιγότερο χρονοβόρων θεραπειών για μια νόσο με πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η έλλειψη επιδημιολογικών ερευνών καθιστά ανέφικτη την αξιολόγηση του επιπολασμού της νόσου στον εφηβικό πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά, είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών: Από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και σήμερα, οι ειδικοί του κέντρου έχουν καταγράψει μια αύξηση 88% στα αιτήματα βοήθειας από οικογένειες εφήβων που νοσούν.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και με αίσθημα ευθύνης, το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών θα δημιουργήσει μια πρότυπη, εξειδικευμένη μονάδα παιδιών και εφήβων για την άμεση αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.
image
Γι’ αυτό τον σκοπό, η διευθύντρια Δρ. Μαρία Τσιάκα και η συνεργάτιδα του Κέντρου Αγγελική Ζορμπαλά ταξίδεψαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Σικάγο, συγκεκριμένα στο Institute of Training for Child and Adolescent Eating Disorders. Ανάμεσα σε ειδικούς από όλο τον κόσμο-οι μόνες Ελληνίδες που αντιστάθηκαν στο brain drain-παρακολούθησαν το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης στο Family Based Treatment (FBT) από τον πρωτεργάτη της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, Dr Daniel Le Grange, καθηγητή ψυχιατρικής των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Σικάγο.
Τι είναι το Family Based Treatment
Πρόκειται για την πρώτη ενδεδειγμένη επιστημονική θεραπεία διατροφικών διαταραχών για παιδιά και εφήβους. Βασίζεται σ’ ένα πρωτόκολλο 20-25 συνεδριών, το οποίο είναι κατάλληλο για ασθενείς που νοσούν από ανορεξία ή βουλιμία για λιγότερο από 3 χρόνια και δεν χρίζουν εσωτερικής νοσηλείας. Ο βασικός στόχος του είναι η άμεση αποκατάσταση της υγείας των εφήβων με την υποστήριξη των γονέων τους.
Η θεραπεία επικεντρώνεται στην ταχεία αποκατάσταση της σωματικής υγείας και ενορχηστρώνεται από τους γονείς, οι οποίοι ύστερα από εκπαίδευση παίρνουν τον απόλυτο έλεγχο της σίτισης και διατροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω της φύσης της νόσου, ο ασθενής αδυνατεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει για την διατροφή του. Οι γονείς έχουν την απόλυτη ευθύνη να αποφασίζουν για το τι θα τρώει το παιδί τους, την ποσότητα που θα καταναλώνει, επίσης εποπτεύουν όλα τα γεύματα και περιορίζουν τη φυσική δραστηριότητα (γυμναστική). Κάνουν, δηλαδή, ό,τι θα συνέβαινε σε μια μονάδα εσωτερικής νοσηλείας.
Ο κύριος στόχος της θεραπείας FBT, ωστόσο, είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν μέσα στο καθημερινό τους περιβάλλον με την υποστήριξη των γύρω τους αντί να τους αποκόπτει από τους γονείς τους στέλνοντάς τους σ’ ένα νοσοκομειακό θεραπευτικό πρόγραμμα.
Tι δείχνουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του FBT
Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών αποδεικνύουν ότι σε 20-25 συνεδρίες το 90-95% των ασθενών έχει πλήρη αποκατάσταση στο βάρος του και άρση των συμπτωμάτων της διατροφικής διαταραχής.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας
Η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών θα έχει την τιμή να ολοκληρώσει την εκπαίδευση στο Family Based Treatment από την διεθνούς φήμης εκπαιδεύτρια και επίκουρη καθηγήτρια του University of Calgary του Καναδά, Gina Dimitropoulos, η οποία μάλιστα θα έρθει στην Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της Δρ. Τσιάκα.
Στόχος, η άμεση εφαρμογή του πρωτοκόλλου θεραπείας στις οικογένειες παιδιών και εφήβων από όλη την επικράτεια, καθώς έπειτα από την εκπαίδευση οι γονείς έχουν όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
3
Δρ. Μαρία Τσιάκα:
Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. Οικογενειακή θεραπεύτρια, εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.