Η Κοραλία Τσόγκα μιλάει στο Open Mind


   

Η Κοραλία Τσόγκα μιλάει στο Open Mind για την νέα παράσταση:"Αναζήτηση" στο θέατρο Πρόβα, για την συνεργασία της με τον Παναγιώτη Μεντή, στον ρόλο της και διάφορα ακόμα...


Νέα παράσταση. Τι πραγματεύεται;

 Είναι η νέα παραγωγή του θεάτρου "ΠΡΟΒΑ" και της Μαίρης Ραζή. Πρόκειται για το καινούριο, άπαιχτο έργο του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη όπου συμπρωταγωνιστώ με τον Θωμά Βούλγαρη. Είναι μια σαρκαστική κωμωδία που αφορά την αιμομικτική σχέση ενός ζευγαριού και την απροσδόκητη εξέλιξη της όταν έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν.

      Πώς νιώθετε για αυτήν την συνεργασία;

Ευτυχής. Ο Παναγιώτης Μέντης έχει υπάρξει κομβικός άνθρωπος στη μέχρι τώρα πορεία μου και χαίρομαι κάθε φορά που με εμπιστεύεται. Με τον κύριο Σακαλιδη είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι και είναι μεγάλη μου τιμή.  Η γνωριμία μου με τον Θωμά Βούλγαρη εξελίχθηκε σε μια επιτυχημένη σκηνική επικοινωνία και μάλιστα στο χώρο του θεάτρου «ΠΡΟΒΑ» που δραστηριοποιούμαι συχνά, είναι το σπίτι μου.

    Αποτελεί ένα δύσκολο θέμα η παράσταση αυτή. Νιώθετε ότι σας δυσκολεύει σε κάποια σημεία ο ρόλος σας;

Κάθε ρόλος έχει τη δική του δυσκολία. Εδώ δεν έγκειται  στην θεματολογία του έργου αλλά στην ερμηνεία του ανατρεπτικού χαρακτήρα αυτής της γυναίκας.

  
Τηλεόραση ή θέατρο και γιατί;

Έχω ασχοληθεί πολύ λίγο με την τηλεόραση. Πάντα το θέατρο μου φαίνεται πιο γοητευτικό γιατί τα πράγματα παίρνουν το χρόνο να ωριμάσουν. Η τηλεόραση θέλει ταχύτητα και ικανότητα ξεχωριστή.

     Σε τι κοινό απευθύνεται η παράσταση;

Η παράσταση πραγματεύεται τόσο πολλά θέματα μέσα στην πυκνότητα του λόγου της, οπότε και απευθύνεται σε όλους.

  Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στους θεατές;

Το ισχυρότερο είναι η επιλογή της συνύπαρξης και η άνευ όρων αποδοχή του άλλου. Όμως ο κάθε θεατής μπορεί να αναγνώσει διαφορετικά στοιχεία και να ταυτιστεί με άλλα σημεία του έργου.


     Ποιοι είναι οι ηθοποιοί που ξεχωρίζετε;

Από όλους τους ηθοποιούς υπάρχει κάτι να «κλέψει» κάνεις.

     Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια;

Δεν θέλω να κάνω τόσο μακροπρόθεσμα πλάνα, τα πάντα ανατρέπονται κι ίσως αυτό που φαντάζομαι τώρα σε δέκα χρόνια να μην το θέλω πια.

  Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Στο θέατρο "ΠΡΟΒΑ" εκτός από την "Αναζήτηση",  παίζεται για 3η χρονιά η παράσταση για παιδιά "Θες να βρούμε το όνομα μου;" την οποία έχω σκηνοθετήσει, συνεχίζω τα μαθήματα στη Δραματική Σχολή και στο Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά και Εφήβους. Επίσης θα παίζω στη Λωξάντρα σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη στο θέατρο Βεάκη.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Ένα μπράβο κι ένα ευχαριστώ γιατί τέχνη χωρίς κοινό δεν γίνεται.

Το Θέατρο Πρόβα εντάσσει στο ρεπερτόριο της καινούριας σεζόν το καινούριο-άπαιχτο κι ανέκδοτο, έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη. Η «Αναζήτηση», όπως είναι ο τίτλος του θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές την Κοραλία Τσόγκα και τον Θωμά Βούλγαρη. Οι δύο πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Νίκου Σακαλίδη, θα υποδυθούν δύο πρόσωπα σε σχέση αιμομιξίας. Ήρωες μιας κωμωδίας με τραγικό πυρήνα.


Λίγα λόγια για το έργο
Η «Αναζήτηση» είναι μια κωμωδία. Χωρά όμως το γέλιο σε μια ιστορία που σχετίζεται μ’ ένα θέμα σκληρό, ταμπού, όπως αυτό της αιμομιξίας; Μα ακριβώς αυτό είναι που θα οδηγήσει τον θεατή στην βαθιά κατανόηση του προβλήματος. Άλλωστε, οι δύο ήρωες-ένας άντρας και μια γυναίκα- δεν νοιώθουν καμία ενοχή. Η φύση τους χρησιμοποιεί, παίρνοντας εκδίκηση για το αφύσικο της άγριας καθημερινότητας που βιώνει ο άνθρωπος προκειμένου να ενταχθεί, να επιβιώσει, ν’ ανελιχθεί ή να βρεθεί στο περιθώριο
Με όπλο, εν αγνοία τους, το τερατώδες οι δύο ήρωες δυναμιτίζουν όσα οι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές επιβάλουν στην αδιέξοδη ρουτίνα των ισορροπιών, στο ζητούμενο για ανθρώπινη ζωή.
Τι μπορεί να μείνει ή να ξαναγεννηθεί μετά την καταστροφή; Ίσως η ανθρωπιά σε ένα μέλλοντα κόσμο…

Ταυτότητα παράστασης
Η Αναζήτηση
Ένα καινούριο θεατρικό έργο του Παναγιώτη Μέντη
Σκηνοθεσία: Νίκος Σακαλίδης
Πρωταγωνιστούν: Κοραλία Τσόγκα, Θωμάς Βούλγαρης
Πρεμιέρα: 15 Οκτωβρίου
Πού: Θέατρο Πρόβα, Αχαρνών και Ηπείρου 39, τηλ.: 210 8818326
Πότε: Κάθε Δευτέρα στις 20:00 και κάθε Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος: 15 €, προπώληση 8 € (έως και 16/11)
Αγορά εισιτηρίων: Από το ταμείο του θεάτρου και το www.viva.gr
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Σημείωμα συγγραφέα - Παναγιώτης Μέντης
Ένας άνδρας και μια γυναίκα αναζητούνται. Δυο ανθρώπινα πλάσματα καλούνται να επιβιώσουν σε ένα κόσμο υποκρισίας, με απουσία αισθημάτων, σχεδόν πειραματόζωα σε συνθήκες φόβου και απόρριψης.
Δυο ανθρώπινα πλάσματα προορισμένα να γίνουν εξιλαστήρια θύματα κοινωνικών συνθηκών, με μόνο εφόδιο το ένστικτο, θα εναντιωθούν στον καθωσπρεπισμό και το αποδεκτό εν αγνοία τους. Ένας άνδρας και μια γυναίκα.
Ποια είναι η βαθύτερη σχέση που τους δένει; Ποια είναι τα δικά τους όρια; Τα δικά τους πρέπει; Ένας άνδρας και μια γυναίκα αναζητούν και αναζητούνται, χαμένοι και παρόντες, τρομοκρατημένοι και επαναστάτες. Εν αγνοία τους γίνονται ήρωες μιας σπαρταριστής κωμωδίας, χρησιμοποιώντας τα υλικά της μεγάλης φάρσας που είναι η ίδια η ζωή. Δυο υπέροχα πλάσματα κλόουν ή πρωταγωνιστές του τσίρκο.
Ένας άνδρας και μια γυναίκα αναζητούνται. Ένας άνδρας και μια γυναίκα που έχουν τα κλειδιά της διπλανής μας πόρτας. Που μας λένε καλημέρα και που γνωρίζουν το μυστικό για να μας χαρίσουν γέλιο, να μας συγκινήσουν, να τους αγαπήσουμε.

Σημείωμα Σκηνοθέτη - Νίκος Σακαλίδης
Η «Αναζήτηση» του Παναγιώτη Μέντη είναι ένα έργο γλυκόπικρο και τολμηρό. Η σύγχρονη δραματουργία μας έχει συνηθίσει στα τολμηρά θέματα, που επιλέγονται συνήθως καλοπροαίρετα για να αφυπνίσουν το κοινό, αλλά που τις περισσότερες φορές έχουν σαν αποτέλεσμα απλώς να προκαλέσουν την περιέργειά του, αν όχι την -υποκριτική- δυσφορία του. Έχουμε δει και ακούσει πια τα πάντα, ή έτσι νομίζουμε. Στην πραγματικότητα δεν δεχόμαστε παρά μόνο πληροφορίες, έστω έντονες, που γρήγορα θα ξεχαστούν χωρίς να αφήσουν κανένα αξιόλογο ερέθισμα, και θα αντικατασταθούν από κάποιες άλλες. Ο Μέντης κάνει ένα έξυπνο κι έντιμο παιχνίδι με το δύσκολο θέμα του: πατώντας γερά στην ασφαλή ηθογραφική παράδοση των άξιων προκατόχων του, την ξεπερνάει υπονομεύοντάς την μέχρι του σημείου να την ανατρέψει με το διαβρωτικό χιούμορ του, που αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Έτσι το έργο του ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, κι αυτό γίνεται με πλήρη συνείδηση. Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο βαθιά σατιρικό, που δεν χαρίζεται κι ασκεί καλοπροαίρετη κριτική, πάνω από όλα στην ανθρώπινη κατάσταση. Η ασφυκτική οικογενειακή συνθήκη, οι γεμάτες υποκρισία κοινωνικές συμβάσεις, η επιβεβλημένη μιζέρια της καθημερινότητας μπαίνουν στο στόχαστρό του.


Από την Αλεξία Βλάρα, 9/10/2018


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".