Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3 σύγχρονες χορογράφοι από τη Μεσόγειο στο Κάστρο Μονεμβασίας




8 & 15 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος Ελεύθερη


Σε ένα μέρος όπου το κάλλος συναντά την ιστορία, στο επιβλητικό Κάστρο Μονεμβασίας, στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου ο Mεσογειακός οργανισμός Between the Seas σε συνεργασία με τον πολιτιστικό χώρο Κυμοθόη θα συστήσει στο ελληνικό κοινό τρεις σύγχρονες, βραβευμένες χορογράφους από τη Μεσόγειο.
Η Rachel Erdos, η Paula Quintana και η Ravid Abarbanel θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες, από τις 2 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, στη Μονεμβασία, όπου θα δουλέψουν πάνω σε νέα έργα τους. Στις 8 και 15 Σεπτεμβρίου στις 9:30 μ.μ. θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μέσα από δύο ανοιχτές για το κοινό παραστάσεις με φόντο το μαγευτικό σκηνικό του Κάστρου Μονεμβασίας.
Το ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα που φέρνει σε επαφή το ελληνικό κοινό με τον σύγχρονο χορό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κέντρου Μεσογειακών διαπολιτισμικών ανταλλαγών στο Κάστρο Μονεμβασίας όπου το φυσικό κάλλος και η αρχαιολογική σημασία του τόπου θα αναδεικνύονται μέσα από υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία από ανερχόμενους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον τοπικό πληθυσμό. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, όσον αφορά τη συμμετοχή της Rachel Erdos.
Τα έργα που θα παρουσιάσουν οι τρεις διακεκριμένες χορογράφοι είναι τα εξής:
Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου
Rachel Erdos - No Man's Land (προσωρινός τίτλος)
Ποιος είναι ο απροσδιόριστος χώρος μεταξύ μας; Μπορούμε να τον διαμορφώσουμε; Είναι ασφαλής; Πώς προστατεύουμε το χώρο μας  και πώς αλληλεπιδρούμε μέσα σε αυτόν;  Πόσο χώρο καταλαμβάνουμε  και κατά πόσο αυτό συμβαίνει πραγματικά; Ποιες είναι οι πολιτικές προεκτάσεις αυτού του χώρου; Είναι τα σώματά μας ο τόπος μας; Πώς κατοικούμε μέσα σε αυτά; Υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών;


Paula Quintana
Η χορογράφος που έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια προσωπική γλώσσα με επιρροές από τον σύγχρονο χορό, το φλαμένκο και το θέατρο, συνεργάζεται με τον κινηματογραφιστή Candida Armas για τη δημιουργία ενός πειραματικού φιλμ που συνδυάζει εικόνα και κίνηση εμπνευσμένη απευθείας από το χώρο της Μονεμβασίας.
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Ravid Abarbanel - Wildhome
Σε συνεργασία με τους Ισπανούς καλλιτέχνες Mario G. Saez και Carmen Larraz, η Ravid Abarbanel εξερευνά την έννοια του σπιτιού στην υπαρξιακή αλλά και την υλική του διάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται σε σχέση με τις ποικίλες ταυτότητες που ο καθένας ενσωματώνει, καθώς και με την προσωπική και συλλογική του ιστορία.
Ανοιχτή πρόβα και masterclass
Παράλληλα με την προετοιμασία και την παρουσίαση των παραστάσεων η Ισραηλινή χορογράφος Rachel Erdos θα πραγματοποιήσει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου ένα τρίωρο masterclass και μία ανοιχτή πρόβα που θα απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και χορογράφους. Το κόστος συμμετοχής για το masterclass είναι 80 ευρώ. Πληροφορίες/εγγραφές: betweentheseasfestival@gmail.com
Βιογραφικά καλλιτεχνών
H Rachel Erdos γεννήθηκε στην Αγγλία και ζει στο Ισραήλ. Έχει λάβει master χορογραφίας από το Laban Centre του Λονδίνου. Χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί στο Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Νότιο Αφρική, τη Σλοβακία, την Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ κ.α. Μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί με το πρώτο βραβείο AICC International choreography competition στο Aarhus (Δανία, 2008), το NorthWest Dance Projects Pretty Creative Commission prize, (Portland USA, 2012), το Independent choreographer of the year 2015 απο το Υπουργείο Πολιτισμού του Ισραήλ, κ.α. Έχει συνεργαστεί με τις ομάδες: Moving Into Dance Mophatong Company, (Johannesburg), NorthWest Dance Project (Oregon), Company E (Washington DC), Third Row Dance Company ( London) Mancopy Dance Company (Denmark), Panta Rei Danseteater (Norway) Ido Tadmor (Israel) κ.α. Χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί σε κάποιες από τις πιο σημαντικές σκηνές διεθνώς, όπως το The Kennedy Centre (Washington DC), το The Joyce (New York) και το Royal Opera House (London). Η Rachel διδάσκει συχνά σε επαγγελματίες και μη. Το 2018 ήταν προσκεκλημένη λέκτορας στο Brown University των ΗΠΑ.
H Paula Quintana είναι περφόρμερ και χορογράφος απο τις Κανάριες Νήσους. Έχει σπουδάσει θέατρο, σύγχρονο χορό και φλαμένκο και η δουλειά της συνδυάζει τις τρείς αυτές μορφές σε ένα προσωπικό της ιδίωμα για το οποίο έχει βραβευθεί με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο για ανερχόμενη γυναίκα δημιουργό. Ως χορεύτρια συμμετέχει στις ομάδες Pour Ainsi Dire (Παρίσι) και La Virtud de la Torpeza υπό τη διεύθυνση του Fernando Soto. Χορογραφίες της έχουν παρουσιαστεί και βραβευθεί στην Ισπανία, τη Νέα Υόρκη, και το Μαϊάμι.
Η Ravid Abarbanel γεννήθηκε και ζει στο Ισραήλ. Σπούδασε χορό στην επαγγελματική σχολή “Maslool” στο Τελ Αβίβ υπό τη διεύθυνση των Naomi Perlov και Offir Dagan. Απέκτησε πτυχίο χορού από την Ακαδημία Χορού και Μουσικής της Ιερουσαλήμ και συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Χορού του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς χορογράφους Sharon Vazanna, Shlomit Fundaminsky, Idan Yoav, Dana Katz, Oz Mulay και Smadar Goshen. Το πρώτο της σόλο “Underneath” κέρδισε το 3ο βραβείο χορογραφίας στον Διεθνή διαγωνισμό χοροθεάτρου της Στουτγκάρδης και το πρώτο βραβείο καλύτερου ερμηνευτή στο φεστιβάλ Barnes Crossinγ SoloDue στην Κολωνία. Έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε Γερμανία, Βραζιλία, Ισπανία, Μεξικό, Πολωνία, Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ. Τα επόμενα σόλο της “Crumbling” και “Aliza” έχουν παρουσιαστεί σε Ισραήλ και Βουλγαρία.
 Πληροφορίες για τους διοργανωτές:
Το Between the Seas είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση των σύγχρονων Μεσογειακών παραστατικών τεχνών και την ενθάρρυνση διαλόγου και ανταλλαγών μεταξύ καλλιτεχνών απο τη Μεσόγειο και τον υπόλοιπο κόσμο. Απο το 2011 μέχρι και το 2015 το Between the Seas δραστηριοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη οπου πραγματοποίησε το ετήσιο φεστιβάλ Between the Seas παρουσιάζοντας πάνω απο 30 Μεσογειακούς καλλιτέχνες ενώ απο το 2017 ο οργανισμός επέκτεινε τις δράσεις του και στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Μονεμβάσια. Για την επίτευξη των στόχων μας πραγματοποιούμε τις ακόλουθες δράσεις:
           ετήσιο φεστιβάλ Μεσογειακών παραστατικών τεχνών στη Νέα Υόρκη
           μηνιαίες δράσεις στην Αθήνα σε συνεργασία με διαφορετικούς χώρους και οργανισμούς
           πρόγραμμα φιλοξενίας Μεσογειακών καλλιτεχνών στη Μονεμβάσια
           σεμινάρια για νέους καλλιτέχνες με στόχο την ενδυνάμωση της ανεξάρτητης παραγωγής
To πολιτιστικό κτίριο Κυμοθόη βρίσκεται στη Γέφυρα Μονεμβασίας και δημιουργήθηκε το 2015 με στόχο να στεγάσει δράσεις που σχετίζονται άμεσα με την πολιτιστική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων. Δράσεις που έχουν ως σημείο εκκίνησης το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, τη λογοτεχνία, τη μουσική κ.ά. Ακόμη, η Κυμοθόη χτίζει σιγά σιγά τη δική της δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα λειτουργήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πληροφορίες: betweentheseasfestival@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.