“Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’, Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης”, του Γ.Μεσολογγίτη | Πολυχώρος Vault | Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου | Οι παραστάσεις συνεχίζονται και μετά το Πάσχα



Ο
Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση

“Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’”
“Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης”

σε κείμενο Γιώργου Μεσολογγίτη
και
σκηνοθεσία
Κατερίνας Πολυχρονοπούλου

Παραστάσεις:
Κάθε Τετάρτη στις 19.00 για όλο τον Μάρτιο


Οι παραστάσεις συνεχίζονται και μετά το Πάσχα
και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 από την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 μέχρι την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει το μονόλογο «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!» σε κείμενο Γιώργου Μεσολογγίτη και σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, με την Ευγενία Αποστόλου στο ρόλο της Βασιλικής Τριανταφύλλου.
Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου συνεχίζεται με τον ακόλουθο προγραμματισμό:
Κάθε Τετάρτη στις 7.00 για όλο τον Μάρτιο και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00 από την Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 μέχρι την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018.

Το έργο «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!» είναι ο τέταρτος από τους επτά Μονολόγους που παρουσιάζονται στον Πολυχώρο Vault, με αφορμή το θεατρικό project «Ο Γιος μου…». Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους. Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους απλών γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Καβάφης, Μάντζαρος, Σολωμός, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος).
Επτά σημαντικοί άντρες του παρελθόντος, που η ζωή και το έργο τους παραμένει ακόμα πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους, μέσα από μια γυναικεία ματιά.
Παράλληλα παρουσιάζονται οι παραστάσεις, “ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος” της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου με την Χρύσα Σπηλιώτη στο ρόλο της Ρεγγίνας Μάντζαρου, κάθε Σάββατο στις 19:15, μέχρι 31 Μαρτίου και “Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη”, σε κείμενο - σκηνοθεσία Περικλή Μοσχολιδάκη με τη Μάγδα Κατσιπάνου στο ρόλο της Αγγέλικας Νίκλη Σολωμού, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, μέχρι την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797-’98 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δημήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονομάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστημα. Η μάνα του, η Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον είχε γεννήσει επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών μπήκε υπηρέτης. Αργότερα, τον έστειλαν υπηρέτη στην Άρτα, στο σπίτι του Θανάση Λιδωρίκη. Εκεί, επιδόθηκε στο εμπόριο. Χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σημαντική περιουσία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασμός που κατέληξε σε εμφύλιο πόλεμο με οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατημένη Ελλάδα. Βαθιά θλιμμένος, απογοητευμένος από την κυβέρνηση και τις διχόνοιες, βασανισμένος από τις πληγές που έφερε σ’ όλο του το σώμα, ο Μακρυγιάννης απομακρύνθηκε από τη στρατιωτική και πολιτική ζωή. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του μειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έμεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όμως, το διάστημα αυτό ήταν αρκετό να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.
Άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματά του το 1829, ένα μνημείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράμα τα γράμματα, η μόρφωση, να μη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει μια μέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσμος θα ’ναι μορφωμένος και δεν θα μπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράμματά του» κάνει μια καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων, και μέσα από τη ματιά και την αφήγηση της μητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμφέροντα ξένων και ντόπιων και μια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωμένη, διχασμένη και έρμαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκομαχά και να υποφέρει.
Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, μέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουμε τη μητέρα και, από τα λίγα που ξέρουμε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουμε το γιο.

Συντελεστές
Κείμενο: Γιώργος Μεσολογγίτης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Αινείας Τζόπη 
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Κλαρίνο έπαιξε ο Διονύσης Θεοδώσης
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

Ερμηνεία: Ευγενία Αποστόλου


 Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ Γιάννη μ'




Λίγα λόγια για το θεατρικό project: Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ
Επτά μάνες μιλάνε για τους γιους τους. Επτά σκηνοθέτες ετοιμάζουν επτά παραστάσεις, στηριγμένες πάνω σε επτά βιογραφίες. Επτά γυναίκες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν επτά μονολόγους απλών γυναικών που μιλάνε για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους, που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυΐα, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Καβάφης, Μάντζαρος, Σολωμός, Συγγρός, Μακρυγιάννης, Ψυχάρης, Μέγας Αλέξανδρος)

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος σκηνοθετεί και παρουσιάζει τη Ρεγγίνα Τουρίνη -  Μάντζαρου (μητέρα του Νικόλαου Μάντζαρου), μονόλογο που έγραψε και θα ερμηνεύσει η Χρύσα Σπηλιώτη, ο Κοραής Δαμάτης έγραψε και σκηνοθετεί το μονόλογο της Χαρίκλειας Καβάφη (μητέρα του Κωνσταντίνου Καβάφη), που θα ερμηνεύσει η Βάνα Παρθενιάδου,
ο Περικλής Μοσχολιδάκης έγραψε και σκηνοθετεί το μονόλογο της Αγγέλικας Νίκλη – Σολωμού (μητέρα του Διονύσιου Σολωμού) που θα ερμηνεύσει η Μάγδα Κατσιπάνου,
ο Σίμος Παπαναστασόπουλος έγραψε και σκηνοθετεί το μονόλογο της Νικολέτας Νομικού – Συγγρού (μητέρας του Ανδρέα Συγγρού) που θα ερμηνεύσει η Ιωάννα Γκαβάκου, ο Μενέλαος Καραντζάς σκηνοθετεί το κείμενο που έγραψε ο Χρήστος Καρασαββίδης για τη Φροσύνη Μπιάζη – Ψυχάρη (μητέρα του Γιάννη Ψυχάρη) που θα ερμηνεύσει η Αγγελική Καρυστινού, η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου σκηνοθετεί το μονόλογο που έγραψε ο Γιώργος Μεσσολογγίτης για τη Βασιλική Τριανταφύλλου (μητέρα του Ιωάννη Μακρυγιάννη) που θα ερμηνεύσει η Ευγενία Αποστόλου, και o Σήφης Μάινας θα σκηνοθετήσει το μονόλογο την έγραψε και θα ερμηνεύσει η Κάτια Σπερελάκη για την Ολυμπιάδα (μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου)

Το project αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν 2018-19 με επτά ακόμη μάνες σπουδαίων ανδρών.

Βιογραφικά:
Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας από το 2007 μέχρι το 2011.
Το χειμώνα του 2017 σκηνοθέτησε το έργο «ΕΠΕΣΤΡΕΦΑ» της Φρίντας Μιράμπιτα στο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Έργου του 21ου αι. και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Ο γορίλας και η ορτανσία».
Σκηνοθέτησε τη σαιζόν 2015-2016 δυο έργα σε πανελλήνια πρώτη: Victor Lodato: «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ» & Félix Estaire: «ΜΠΑΤΣΟΣ» και το έργο του Robert Schneider: «Η Βρωμιά».
Έχει σκηνοθετήσει τα έργα: Ιάκωβου Καμπανέλλη: «ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ;», Χρύσας Σπηλιώτη: «ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;», Αντώνη Τσιπιανίτη: «Βασανίζομαι», Μαρίας Κυριάκη: «Μήδεια de profundis», Ρικάρντο Ταλεσνίκ: «ΒΑΡΙΕΜΑΙ», Σάκη Σερέφα: «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ» πανελλήνια πρώτη για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2009), «ΕΡΩΤΟΣ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ», σύνθεση κειμένων λογοτεχνίας κ.α.
Για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Κέρκυρας: Αντωνίου Μάτεσι: «ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ», Μοντσελέζε: «ΕΥΓΕΝΑ», 
Ιωάννου Ν. Μαρίνου «ΤΟ ΟΝΕΙΡΟΝ» (κωμωδία) σε πανελλήνια πρώτη.
Έχει σκηνοθετήσει έργα για παιδιά, παραστάσεις θεατρικών αναλογίων και έχει κάνει τη μουσική επιμέλεια σε πολλές παραστάσεις.
Έχει διδάξει στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σε εργαστήρια θεάτρου στην Αθήνα, την Κέρκυρα και τη Νάξο.
Έχει παίξει σε πολλά έργα ως ηθοποιός.

Γιώργος Μεσολογγίτης
Γεννήθηκε στη Νάξο. Αποφοίτησε από τη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και συνέχισε σπουδές στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας ενώ, παράλληλα, αποφοίτησε από την Ιδιωτική  Σχολή Δημοσιογραφίας του «Δ. Χάγιου» στην  Αθήνα.
Παρακολούθησε μαθήματα θεατρικού αυτοσχεδιασμού στο Θεατρικό Εργαστήρι «Σχεδία» της Σίσης Βαφέα στην Αθήνα με καθηγήτρια την Ελένη Καραγεώργη.
Εργάστηκε στη Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ραδιοφωνία Κυκλάδων» ως δημοσιογράφος και παραγωγός μουσικών εκπομπών.
Η ταινία «mind reader» σε δικό του σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Παπαγεωργίου, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους  του Μονάχου το 1998.
Συνεργάστηκε  με το «Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα» γράφοντας τους στίχους   στα χορικά για την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη που περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, και στα τραγούδια της παράστασης «Η χρυσή μηλιά», ένα παραδοσιακό πολωνέζικο παραμύθι, που ανέβηκε από την παιδική σκηνή του θεάτρου το 2001-2002.
Εργάστηκε στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου στην Αίγυπτο, και ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Πάπυροι», που εξέδιδε το Ε.Π.Κ.Κ. Κατά την ίδια χρονική περίοδο μετέφρασε στα ελληνικά το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο, από τις εκδόσεις Farid Atiya Press.
Δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε ομογενείς και αλλοδαπούς σπουδαστές στην Τρίπολη του Λιβάνου και στο ελληνικό χωριό της Ουγγαρίας, Μπελογιάννης.
Έχουν ανέβει στη σκηνή τα θεατρικά του έργα για παιδιά «Τα μαγικά κουλουράκια» και «Η Κάλω και οι καλικάντζαροι», καθώς και το έργο «Λυσιστρώ …όνειρα γλυκά».
Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία πάνω από 25 χρόνια.





Ευγενία Αποστόλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Βεάκη σπουδάζοντας παράλληλα φωνητική και χορό.
Έκτοτε παίζει στο Θέατρο. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους σκηνοθέτες:
Δ. Μαυρίκιος, Λ. Κονιόρδου, Γ. Χουβαρδάς, Γ. Μόσχος, Κ. Τσιάνος, Μ. Δούνιας,
Ν. Κοντούρη, Π. Μιχαηλίδης, Β. Αρδίττης, J. Lassalle, Greg. Ingold, Μ. Κάλμπαρη, Τ. Ράνζος,
Κ. Πολυχρονοπούλου, Αυγ. Ρεμούνδος, Σ. Βαρδάκης, Β. Δούκα, Ν. Αρμάος, Δ. Φραγκιόγλου, Μ. Λαμπίρη κ.ά.
σε έργα σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου Ελλήνων και ξένων συγγραφέων : «Αμπιγιέρ»,
«Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Φρεναπάτη», «Τρισεύγενη», «Το έβδομο ρούχο», «Πόρτες», «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», «Ποιος ήταν ο Κύριος;», «Πυρηνική Κασσάνδρα», «Φυλλωσιές», «Η ωραία Ταϊλάνδη», «Σκοτώνουμε τη μαμά;», «Handbag», «5gynaikes.com», «Γαμήλια δεξίωση», «Ένα άδειο πιάτο στο Μπιστρό το Μεγάλο Βόδι», «Πενθέας Πάσχων», «Τσικλιντάν», «Ελίζα», «Δόνια Ροζίτα», «Η γυναίκα μυστήριο», «Οι Φασουλήδες με τη μαγκούρα», «Ιππόλυτος», «Ανδρομάχη», «Ίων», «Μήδεια», «Ηλέκτρα», «Χοηφόρες», «Ελένη», «Άλκηστη», «Τραχίνιες» κ.α,
στο Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Festival d’ Avignon, Εμπορικόν, Vault, Θέατρο 104, Από Μηχανής Θέατρο και σε  άλλες σκηνές.
Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές : «Σκιές στο Περιστύλιο» ( Δ. Παντελιάς),
«Ερόικα» ( Π. Κοκκινόπουλος), «Κόκκινος Κύκλος» (Χρ. Δήμας),
«Μια νύχτα σαν κι αυτή» (Γ. Κορδέλλας) «Καλά ξεμπερδέματα» (Ε. Παπανικόλας)
«Σαν το σκύλο με τη γάτα» (Α. Μορφονιός. Α. Τέμπος Κ. Σπυρόπουλος)  «Εσύ αποφασίζεις» (Π. Θωμαΐδης)  κ.α.
 Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες «ΜΠΙΓΚ ΧΙΤ» και «ΠΕΝΤΡΟ ΝΟΥΛΑ» του Κάρολου Ζωναρά.
Διδάσκει μαθήματα Θεατρικής έκφρασης στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας Συμβουλευτικής & Προσωπικής Ανάπτυξης «Ψυχοδός».


*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Info:
Τοποθεσία:
VAULT THEATRE PLUS, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός. Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Ημερομηνία:
Τετάρτη στις 19.00. Από 18 Απριλίου μέχρι 31 Μαΐου 2018, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες:
Τηλ.: 213 0356472 / 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00). Email: vaultvotanikos@gmail.com | FB Page :http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ. Μειωμένο: 10 ευρώ Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι. Ατέλειες: 5 ευρώ

Ηλεκτρονική Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/theater/polixoros-vault-skini-a/vasiliki-triantafyllou-ah-gianni-m/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς