2ο Διεθνές Συνέδριο: “Europe in Discourse: Agendas of Reform” Call for PapersTo Hellenic American University (Nashua, NH, ΗΠΑσε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ΔημοσίουΔικαίου (EPLO) παρουσιάζουν το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Europe in Discourse: Agendas of Reform”. Το Συνέδριο έχει ως κεντρικό άξονα την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της και πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του Hellenic American College (Μασσαλίας 22, Αθήνα). 

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο “Europe in Discourse”, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, περισσότεροι από 350 ερευνητές, από 40 διαφορετικές χώρες συναντήθηκαν για ένα τριήμερο στην Αθήνα και μίλησαν για το μέλλον της Ευρώπης και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει. Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου Συνεδρίου, αλλά και τα πάντα φλέγοντα ζητήματα που εγείρουν οι αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, καθιστούν το, φετινό, 2ο Διεθνές Συνέδριο “Europe in Discourse: Agendas of Reform” πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μέχρι πρότινος, η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρυνόταν, πλέον όμως οι φωνές για διάσπαση πολλαπλασιάζονται και κερδίζουν έδαφος οδηγώντας σε συρρίκνωση. Στον απόηχο του ψηφίσματος για το Brexit, ο Γάλλος ΠρόεδροςΕμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη σημερινή Ευρώπη αργή, αδύναμη και αναποτελεσματική και πρότεινε «λήψησυγκεκριμένων μέτρων για να αποκτήσει η Ευρώπη νέα δυναμική». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλά για το δικό της πρόγραμμα «χάραξης ενός κοινού οδικού χάρτη» για την Ευρώπη, ώστε να επεκταθεί η κοινωνική και οικονομική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη την επικράτειά της. Κοινός παρονομαστής στις συζητήσεις των ευρωπαίων πολιτικών που βρίσκονται στο προσκήνιο των εξελίξεων είναι η μεταρρύθμιση, χωρίς όμως να καθίσταται σαφές το τι ακριβώς αυτή συνεπάγεται ή πώς μπορεί να επιτευχθεί.


Ερευνητές, πολιτικοί επιστήμονες, ιστορικοί, επικοινωνιολόγοι, οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι θα συναντηθούν για μία ακόμη χρονιά στην Αθήνα στην προσπάθεια να προσεγγίσουν το θέμα του Συνεδρίου γύρω από τους παρακάτω θεματικούς άξονες:

  • Αξιακό πλαίσιο και μεταρρύθμιση: από τη διεύρυνση στην ολοκλήρωση
  • Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
  • Ο γαλλο-γερμανικός άξονας
  • Η διατλαντική διάσταση
  • Η σχέση της ΕΕ με το Ισλάμ
  • Ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα
  • Ελλάδα και ΕΕ
Η πρόσκληση υποβολής ανακοινώσεων (Call for Papers) σχεδιάστηκε με γνώμονα το Συνέδριο να αποτελέσει μια διεπιστημονική άσκηση για ανοιχτό διάλογο πάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Για να δείτε το κείμενο υποβολής ανακοινώσεων  πατήστε εδώ

Ημερομηνία Συνεδρίου

21 - 23 Σεπτεμβρίου 2018


Διεύθυνση

Hellenic American College (HAEC) - Μασσαλίας 22, Αθήνα


Γλώσσα Συνεδρίου

Αγγλικά


Πληροφορίες-Εγγραφές

Επισκεφθείτε το www.europeindiscourse.eu για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε τη λίστα με τους επιβεβαιωμένους ομιλητές.
Hellenic American College: 210 3680072

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Νίκος Πλουμπίδης"