ΣΕ ΔΥΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ Η ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ «ONE OF A KIND» ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ


Η διαδικασία για την Ειδική Υποτροφία που θεσπίστηκε προς τιμήν των αδερφών Αντετοκούνμπο ολοκληρώθηκε και ανέδειξε δύο επιτυχόντες!


Ήταν Ιούνιος του 2017, όταν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, σε μια συγκλονιστική εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (http://bit.ly/2sGmDkw), μεταξύ άλλων, έκαναν αναδρομή στα σκληρά παιδικά τους χρόνια, ανέδειξαν τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στην αφετηρία της ζωής τους και τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως είναι ο ρατσισμός, αλλά και οι δυσκολίες στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Για παιδιά μεταναστών στην Ελλάδα, ακριβώς όπως ήταν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, και θέλοντας να στείλει ένα κοινό μήνυμα μαζί τους, το Ίδρυμα Ωνάση στην εκδήλωση εκείνη ανακοίνωσε ότι θεσπίζει την Ειδική Προπτυχιακή Υποτροφία «One of a Kind». Όπως είχε εξηγήσει τότε και η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Η συμβολική θέσπιση της υποτροφίας αυτής έχει έναν διπλό στόχο: αφενός να δώσει την ευκαιρία σε ένα παιδί χωρίς ελληνική ιθαγένεια, ή με ελληνική ιθαγένεια την οποία έχει αποκτήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, να σπουδάσει και να διεκδικήσει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του, και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα για μια πιο ανοιχτή κοινωνία πολιτών».

Ωστόσο, από τη διαδικασία επιλογής τελικά δεν αναδείχθηκε ένας, αλλά δύο επιτυχόντες: η Κατερίνα Αμπντέλ Σαϊέντ και ο Γιακούμπ Ματσιεγιέβσκι, και οι δυο φοιτητές από τα Σεπόλια! Αν και η αρχική προκήρυξη της υποτροφίας προέβλεπε έναν ή μία επιτυχόντα, το Ίδρυμα Ωνάση, συνεκτιμώντας όλα τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων, αποφάσισε να προσφέρει την υποτροφία στους δύο επικρατέστερους, που ήταν η Κατερίνα και ο Γιακούμπ.

Όπως προέβλεπαν οι σχετικοί όροι και οι προϋποθέσεις (http://bit.ly/2CARcYM), η συγκεκριμένη υποτροφία απευθυνόταν σε απόφοιτο/-η Ελληνικού Δημόσιου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, που υπάγεται στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Στις γειτονιές, δηλαδή, από όπου ξεκίνησαν τον αγώνα τους και το ξεχωριστό ταξίδι τους ο Γιάννης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Και μπορεί η Κατερίνα και ο Γιακούμπ να μην έχουν έφεση στο μπάσκετ, ωστόσο ανακάλυψαν αυτό που αγαπούν, έπλασαν το δικό τους όνειρο και, με όχημα την παιδεία, ανέδειξαν τις δικές τους «υπερδυνάμεις» για να το κατακτήσουν.

Ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα της υποτροφίας, ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θέλησαν να συγχαρούν τα δύο παιδιά μέσα από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση. Αρχικά, στο μήνυμά του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ανέφερε: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Κατερίνα και τον Γιακούμπ και να τους ευχηθώ να κατακτήσουν κάθε τους όνειρο. Κυρίως εύχομαι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται και να αναδείξουν τις δικές τους υπερδυνάμεις συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά. Ο αθλητισμός είναι ένας όμορφος δρόμος, παρόλα αυτά πιστεύω ότι η παιδεία ανοίγει ακόμα πιο πολλούς ορίζοντες. Για αυτό και είμαι χαρούμενος και περήφανος που αυτό που δεν μπόρεσα να κάνω εγώ, να σπουδάσω δηλαδή, θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν δύο παιδιά και, μάλιστα, έχοντας δίπλα τους το Ίδρυμα Ωνάση. Η υποτροφία, που θέσπισε προς τιμήν μας, τους εξασφαλίζει την αναγκαία ηρεμία για να πετύχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτό το Ίδρυμα Ωνάση, που μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για καλό σκοπό.» Από την άλλη, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τα δύο παιδιά από κοντά, δήλωσε: «Όπως είχα πει και μετά την εκδήλωση τον Ιούνιο στη Στέγη, αυτή η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική γιατί δίνει την ευκαιρία σε παιδιά μεταναστών, όπως εμείς, να κάνουν βήματα μπροστά, να προοδεύσουν και να κυνηγήσουν τους στόχους τους. Θα ήθελα να ευχηθώ συγχαρητήρια στην Κατερίνα και τον Γιακούμπ, αλλά και να στείλω ένα μήνυμα σε όλα τα παιδιά που ξεκινούν από δύσκολη αφετηρία, για οποιονδήποτε λόγο: μην το βάζετε κάτω. Βρείτε τις δικές σας υπερδυνάμεις και πιστέψτε στο όνειρό σας.»

Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017, η Κατερίνα Αμπντέλ Σαϊέντ, αιγυπτιακής καταγωγής, κατάφερε να εισαχθεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και, συγκεκριμένα, στο τμήμα Ρωσικής Γλώσσας & Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, ενώ ο Γιακούμπ Ματσιεγιέβσκι, πολωνικής καταγωγής, πέρασε στο Τμήμα Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Παρά τη δύσκολη αφετηρία τους, με όπλο τους το πάθος, τη συνέπεια, το ήθος και, φυσικά, τον προσωπικό τους κόπο, παρέμειναν προσηλωμένοι στον στόχο τους και κατάφεραν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Στη φοιτητική τους σταδιοδρομία, το Ίδρυμα Ωνάση θα είναι δίπλα τους και, μέσω της υποτροφίας «One of a Kind», θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν το όνειρό τους φτάνοντας στο δικό τους «ψηλά».

Έμπνευση για τη σύμπραξη του Ιδρύματος Ωνάση με τους αδερφούς Αντετοκούνμπο δεν αποτέλεσε μόνο η επιτυχία τους, αλλά και τα στοιχεία τα οποία ενσαρκώνουν οι δύο Έλληνες αθλητές, όπως είναι η σεμνότητα, η αγωνιστικότητα και το πάθος για σκληρή δουλειά.

Δείτε το animated βίντεο που σας μεταφέρει στο σύμπαν της υποτροφίας «One of a Kind»: http://bit.ly/2pxJt9c

Λεζάντα: O Θανάσης Αντετοκούνμπο συνάντησε από κοντά τους δύο επιτυχόντες της προπτυχιακής υποτροφίας «One of a Kind», Κατερίνα Αμπντέλ Σαϊέντ και Γιακούμπ Ματσιεγιέβσκι, για να τους συγχαρεί και να τους δώσει το δικό του μήνυμα.
Επιμέλεια βίντεο: whatever productions
Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς