Γιατί αξίζει ένα παιδί να ξεκινήσει γιόγκα;



Μα επειδή ένα παιδί το αξίζει. Επειδή τα παιδιά είναι ήδη αυτό που προτείνει η γιόγκα μέσα από τις σωματικές ασκήσεις που είναι συγχρόνως ασκήσεις του νου, που αγγίζουν συγχρόνως το υλικό μέρος μας, το σώμα, αλλά και τα λεπτότερα επίπεδα, τον νου και την πνευματική διάσταση.

Ό,τι αφορά στο σώμα το μαθαίνει εύκολα το παιδί-αν και όχι απαραίτητα σωστά-στην καθημερινή του ζωή, μια και ο πολιτισμός στον οποίο ζει είναι κατ’ εξοχήν υλικός και ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό που φαίνεται, το εξωτερικό. Όμως αυτό είναι και το μεγάλο, το τεράστιο πρόβλημα της εποχής μας. Ότι ασχολούμαστε μόνο με την ύλη, με τα εξωτερικά, αυτά που φαίνονται. Έχουμε ξεχάσει το εσωτερικό, το πνευματικό. Και όταν δεν συνυπάρχουν αυτά τα δύο, η ύλη και το πνεύμα, δημιουργούνται όλα τα γνωστά  προβλήματα. Κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα καθημερινής ζωής χρειάζεται να ψάξουμε τη λύση του στην συνύπαρξή του με την πνευματική διάσταση. Στο παιδί όμως συνυπάρχουν, γιατί το παιδί γεννιέται με την πνευματική του διάσταση στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση-αφού μας έρχεται από τον πνευματικό κόσμο- και δέχεται με απόλυτη αγάπη, χωρίς κανέναν όρο, την είσοδό του στον υλικό κόσμο, ακολουθώντας τους οδηγούς που επέλεξε γι’ αυτό, τους γονείς του.

Αν έχει λοιπόν την τύχη να βρεθεί το παιδί σε περιβάλλον που υπάρχει η γιόγκα, είναι ευχής έργο. Επειδή θα διατηρήσει την ισορροπία ύλη-πνεύμα τόσο περισσότερο όσο το επιτρέψουν οι ηθικές αξίες της οικογένειας (και όχι το ευρύτερο περιβάλλον). Άρα θα διατηρήσει τη διαύγεια, την εντιμότητα,  την κριτική σκέψη, την αγάπη χωρίς όρους, την υπομονή, τη χαρά, τη δημιουργικότητα, την ηρεμία, τη συγχώρεση, τη μη-βία, τη φιλαλήθεια, την ακτημοσύνη. Και βέβαια θα μπορεί να ξεχωρίζει πότε είναι απαραίτητη, για την ανάπτυξή του αλλά και για την ανάπτυξη των γύρω του, η εξαίρεση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να ονειρευτώ μια ΠΑΙΔΕΙΑ καλύτερη για το παιδί μου. Είναι η παιδεία που λέει: «μην πιστεύεις ό,τι σου λέω, δοκίμασέ το κι αν το βίωμά σου λέει ότι σου ταιριάζει, το κρατάς αλλιώς το πετάς». Είναι η παιδεία που αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι ύλη και πνεύμα μαζί και νοιάζεται και για τα δύο αυτά συστατικά του. Και επαληθεύει το ρητό των προγόνων μας «νους υγιής σε σώμα υγειές».

Και για να εξηγηθώ καλύτερα, όταν αναφέρομαι στη γιόγκα, μιλώ για τη Γιόγκα των Ιμαλαΐων, όπως ασκήθηκε για αιώνες από γενεαλογίες σοφών στις σπηλιές των Ιμαλαΐων και όπως είχα την τύχη να τη γνωρίσω από τον Swami Rama των Ιμαλαΐων και το μαθητή του Swami Veda Bharati.  Το αναφέρω αυτό γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι στην Δύση συχνά, σε αυτό που ονομάζουμε γιόγκα, έχει επιλεγεί από την Ανατολική αυτή φιλοσοφία και επιστήμη, μόνο ό,τι έχει να κάνει με το σώμα και αυτό πάλι μόνο για «εξωτερικούς λόγους» όπως μόνο η εμφάνιση για παράδειγμα, που είναι χρήσιμο και αυτό αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500), Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός, ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Διδάσκει γιόγκα σε παιδιά, μωρά και τους γονείς τους, ενηλίκους καθώς και εγκύους. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρείτε εδώ: www.cafecole.gr.

Σ’ αυτό το link θα βρείτε όλες τις πληροφορίες, τόσο για την ίδια, όσο και για τη δράση της: http://www.vassosotiriou.gr/giogka-gia-mamades-ke-pedia-sto-kafe-scholio/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς