Είδαμε την παράσταση: "Η Μαγεμένη Ψυχή" στο Θέατρο Αλκμήνη



Βρεθήκαμε στην παράσταση: " Η Μαγεμένη Ψυχή" στο πάντα φιλόξενο Θέατρο Αλκμήνη και είδαμε μία παράσταση που εξυψώνει το ανθρώπινο ιδεώδες και υμνεί την προσωπική επιλογή και ελευθερία του ανθρώπου.Η Μαγεμένη Ψυχή γράφτηκε μεταξύ των ετών 1922-1933, ενόσω ο Romain Rolland βρισκόταν στην Ελβετία. Το πολύτομο έργο επικεντρώνεται σε μια γυναίκα, το θηλυκό αντίστοιχο του Ζαν Κριστόφ, την Ανέτα, η οποία σταδιακά απογοητεύεται από τα υλικά αγαθά και μάχεται για να κερδίσει την πνευματική της ελευθερία.
Αναφερόμαστε λοιπόν σε μία δύσκολη εποχή και φυσικά με περιορισμένες ελευθερίες και η αξία της προσωπικής βούλησης φάνταζε ένα μακρινό όνειρο. Έτσι, γραμμένο σε αυτήν την εποχή ένα βιβλίο 1960 σελίδων, 6 τόμων, συμπυκνώνεται σε μία παράσταση 70 λεπτών, που με τρόπο γλαφυρό, γλώσσα κατανοητή μεταφέρουν στον θεατή όλο το νόημα αυτού του μακροσκελούς μυθιστορήματος.
Η Ξανθή Ταβουλαρέα, με καθαρή άρθρωση και με άκρως περιγραφικό τρόπο μας παρουσιάζει την Αννέτα, την ηρωίδα του βιβλίου που μάχεται και παλεύει για το δικό της ιδεώδες. Η αδερφή της, η Σιλβή, Φίλη Μαρσώ, δένει αρμονικά στον ρόλο της που υποτάσσει να συμβουλεύει, να αγαπάει και να μάχεται με την Αννέτα, κάτι που δημιουργεί μία "ηλεκτρισμένη" ατμόσφαιρα που με τα κατάλληλα μέσα, φώτα και μουσική εντείνουν το ενδιαφέρον του θεατή.
Τα κοστούμια αποπνέουν μία νότα της τότε εποχής, όπως επίσης και η μουσική υπόκρουση. Η σκηνοθετική ματιά και τα έξυπνα θεατρικά τρικ, της μίμησης και του παιχνιδιού δίνουν μία πιο παιχνιδιάρικη και ευχάριστη νότα στο,κατά βάση, δύσκολο θεατρικό έργο.
Σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές καθώς δίνουν το νόημα να παίζονται τέτοιες παραστάσεις, μεγάλου βεληνεκούς και φυσικά να ευχηθούμε να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά όπως έχει ήδη μπει στην καρδιά των θεατών.

Το εγχείρημα ήταν ριψοκίνδυνο. Πώς να συμπυκνωθούν χιλιάδες σελίδες σε μια παράσταση; Τι να κρατήσεις και τι να αφήσεις πίσω; To τελικό, το δραματοποιημένο κείμενο θα έχει άραγε συνοχή; Η Ξανθή Ταβουλαρέα το τόλμησε και έτσι πέρσι «Η Μαγεμένη Ψυχή», το ογκωδέστατο και αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο του Γάλλου Νομπελίστα συγγραφέα Ρομαίν Ρολλάν ανέβηκε στο θέατρο. 
Το εγχείρημα πέτυχε, γι’ αυτό και η παράσταση επαναλαμβάνεται και φέτος. Για τις τέσσερις Τετάρτες του Οκτωβρίου, στο θέατρο Αλκμήνη.


«Η Μαγεμένη Ψυχή» είναι ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλισμό και την ποίηση, το οποίο μέσα από την ιστορία δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ηρωίδων- μα τελικά τόσο συμπληρωματικών, ρίχνει φως ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια της γυναικείας ψυχοσύνθεσης.

Πλοκή
Η Αννέτα ανακαλύπτει στα συρτάρια του νεκρού πατέρα της τα γράμματα μιας άλλης γυναίκας, της Συλβί. Της αδερφής της. Έρχεται σ’ επαφή μαζί της και μαγεύεται από την διαφορετικότητά της. Και κάπως έτσι, επιχειρώντας η μια να γνωρίσει καλύτερα την άλλη, οι δύο γυναίκες αγαπιούνται, αλλά και κοντράρονται. Ακόμη όμως και αν οι κόσμοι τους είναι τόσο διαφορετικοί-κάπου στο βάθος- το ξέρουν πως αυτές οι δύο είναι «ένα»… Μια Ψυχή…
1mage

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η Μαγεμένη Ψυχή – από το ομώνυμο βιβλίο του Ρομαίν Ρολλάν
Συντελεστές
Θεατρική απόδοση: Ξανθή Ταβουλαρέα
Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα – με την αμέριστη βοήθεια της Βαρβάρας Πεντζερίδου
Σκηνικά- Κουστούμια: Ρέον – Θεατρικό Καλλιτεχνικό Εργαστήριο
Μουσική επιμέλεια: Βαλάντης Τερζόπουλος (aka Electric Looser)
Κίνηση: Κωνσταντίνα Μαντζίκα
Ερμηνεύουν:
Αννέτα: Ξανθή Ταβουλαρέα
Συλβί: Φίλη Μαρσώ
Πού: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (στάση Πετράλωνα, στάση Κεραμεικός), www.theatro.gr
Πότε: Κάθε Τετάρτη του Οκτωβρίου (4, 11, 18 και 25), στις 21:30
Εισιτήρια: 10 € (γενική είσοδος), 8 € (φοιτητικό), ΑΜΕΑ: δωρεάν
Απαραίτητη η κράτηση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. 
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650
13mage
Της Αλεξίας Βλάρα, 6/10/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".