Εκδηλώσεις εβδομάδας 9-14 Οκτωβρίου στον ΙΑΝΟ

Email Image
Οι εκδόσεις ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Καραμήτσιου,Θεσσαλονίκη. 100 Μικρές Ιστορίες.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Κώστας Γιαννακίδης και Στέφανος Τσιτσόπουλος.


Μέσα από αυτές τις εκατό μικρές ιστορίες -με μεγάλο βάθος- ο αναγνώστης θα γνωρίσει καλύτερα μερικά από τα γεγονότα, τις προσωπικότητες, τα μνημεία και τις τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης. Τον Ποζέλι, τους ντονμέδες και τον Χαρίλαο. Τους Ζηλωτές, την εβραϊκή κουζίνα και τα άγρια άλογα του Αξιού, το μυστηριώδες νεκροταφείο της Χαλκηδόνας,  το βυζαντινό λουτρό της Άνω Πόλης και πολλά άλλα.

Περιγραφή βιβλίου
To βιβλίο περιέχει 100 μονοσέλιδα ή δισέλιδα αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα, μνημεία, προσωπικότητες, συνοικίες, τοποθεσίες, εδέσματα, ποτά, στέκια, θέατρα ή κινηματογράφους της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης.
Οι ιστορίες καλύπτουν μία διαδρομή που αρχίζει από τη νεολιθική εποχή, περνάει μέσα από τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά χρόνια, και καταλήγει στο σήμερα. Δεν αποτελούν έναν εξαντλητικό κατάλογο μνημείων ή περιοχών, αλλά μια προσωπική ματιά σε σημεία και αναμνήσεις της περιοχής της Θεσσαλονίκης που αξίζει να γνωρίσουμε κάπως καλύτερα.
Το βιβλίο προσφέρει στους αναγνώστες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους ίδιους γεωγραφικούς και πνευματικούς τόπους. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τις δικές τους ιστορίες στο ιδιαίτερο αυτό κομμάτι της Ελλάδας και, ευρύτερα, των Βαλκανίων.

Βιογραφικό
Ο Γιάννης Καραμήτσιος γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε εκεί. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διεθνείς οργανισμούς. Από το 2006 ζει στις Βρυξέλλες, όπου εργάζεται ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.
Email Image
Η Τασούλα Επτακοίλη συνομιλεί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Μία συζήτηση σε πρώτο πρόσωπο για τη μουσική και τη ζωή.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr

Είσοδος ελεύθερη
Με την υποστήριξη του Μελωδία 99.2

Λίγα λόγια για τη συνάντηση:
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης βρίσκεται αδιάλειπτα στην κορυφή του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, δημιουργώντας με τη μουσική του -και με τις σταθερές και μακρόχρονες συνεργασίες του με σημαντικούς στιχουργούς- τραγούδια που υπερβαίνουν είδη και εύκολες ταμπέλες, τραγούδια που (απο)καλύπτουν μια ευρεία μουσική γκάμα.
Στην πρώτη από τις Συναντήσεις με Μουσικούς της νέας σεζόν στον ΙΑΝΟ, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Τασούλα Επτακοίλη, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θα θυμηθεί στιγμές από τη μέχρι σήμερα δημιουργική πορεία του, γεμάτη με καλή μουσική και καθαρά αισθήματα - αυτό είναι, εξάλλου, το «σήμα κατατεθέν» της τέχνης του.
Ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στην Κύπρο και την πρώτη του μεγάλη επιτυχία (το «Άγγιγμα ψυχής» του Γιώργου Χατζηνάσιου και του Μιχάλη Μπουρμπούλη το 1999) και φτάνοντας μέχρι τη νέα του δισκογραφική δουλειά στην οποία συνεργάζεται με τη Λίνα Νικολακοπούλου.
Email Image
Οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Ντεπό. 27 διηγήματα.
O συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη και με τη δημοσιογράφο Τίνα Μανδηλαρά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Στη γραμμή, στην παραίσθηση μεταξύ ύπνου και ξύπνου, μισοβλέπω ακόμα ιστορίες (κρύβε-μίλα) που μπλέκονται με άλλες, δικές μου ή τρίτων, προηγούμενες κι επόμενες. Από τσιγάρο σε τσιγάρο μετακινούνται αυθαίρετα στα πίσω λατομεία του νου ως τακτικοί θαμώνες ή κατάδικοι – χωρίζονται, χάνονται κι επανέρχονται ίδιες και διαφορετικές. Παλιά σκυλιά που κοπάδιασαν στη μνήμη και γαβγίζουν μετά θάνατον. Σαν να βγάζεις δυο τρία τομάρια από ένα πρόβατο ή σαν την υστεροφημία ενός φιλιού. Πέσε-σήκω, αλλοιώνονται πάλι όλα, οπότε κρατώ συνάψεις και νήματα, μπλέκοντάς τα με νέες, αιωρούμενες εικόνες και θαμμένα γεγονότα που μεταβάλλονται διαρκώς απ’ την επεξεργασία και την επινόηση, φτιάχνοντας ρευστούς τάπητες-απολυτίκια πεταμένα στο νερό. Ξαναγεννιέται ο πολφός των λέξεων και οι σπαστές αυτές αφηγήσεις γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο που θα έχω ένδεια φωσφόρου. Αν και όλα, εντέλει, σπαργανώνονται στην περιοχή του απρόσληπτου.
Email Image
Από τις «Μέρες Αδέσποτες» στο «Σιδερένιο Νησί». 22 χρόνια δισκογραφίας και ο Χρήστος Θηβαίος συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές του και παρουσιάζει στην σκηνή του ΙΑΝΟΥ ένα  πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα, μελωδία και σπουδαίες επιτυχίες.

Μαζί του οι: Μάξιμος Δράκος και Καλλίστρατος Δρακόπουλος (κρουστά)

Λίγα λόγια για την παράσταση:
Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων ο Χρήστος Θηβαίος διαλέγει τα αγαπημένα του τραγούδια από την πορεία του στη μουσική αλλά και άλλα που έχει αγαπήσει, από εκλεκτούς συναδέλφους του.
Ταυτόχρονα παρουσιάζει και τα νέα τραγούδια από τον σπουδαία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε τον περασμένο Χειμώνα, με τίτλο «Σιδερένιο Νησί».
Ο Χρήστος Θηβαίος μαζί με δύο εξαιρετικούς μουσικούς υπόσχονται μια αξέχαστη συναυλία που θα συγκινήσει και θα διασκεδάσει, με τα δικά του σπουδαία τραγούδια, όπως το «Ημερολόγιο» και τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ημερολογίου» αλλά με τραγούδια από τις συνεργασίες του με μεγάλους δημιουργούς, όπως το Θάνο Μικρούτσικο, το Γιώργο Ανδρέου, το Βασίλη Δημητρίου κ.ά.
Οργάνωση Παραγωγής: STRAY MUSIC

Είσοδος (με κρασί ή μπύρα): 16€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO

Πληροφορίες
IANOS | τηλ. 210 32 17 810, Σταδίου 24 - Αθήνα
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του ΙΑΝΟΥ:
Σταδίου 24 & Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι)
και στο www.ianos.gr
 
 
Email Image
Ραντεβού δίνουν αγαπημένοι συγγραφείς με τους αναγνώστες στο βιβλιοπωλείο του ΙΑΝΟΥ στην Αθήνα, κάθε Παρασκευή από τις 17:30 έως τις 19:30.

Κάθε Παρασκευή, ένας συγγραφέας θα βρίσκεται στον ΙΑΝΟ για να γνωρίσει "από κοντά" όλους όσους αγαπούν τα βιβλία του και θέλουν να μιλήσουν μαζί του.

Για 2 ώρες, οι αγαπημένοι μας συγγραφείς θα βρίσκονται στον ΙΑΝΟ για να υπογράψουν τα βιβλία τους, να ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό και να περάσουν ένα όμορφο και ξεκούραστο απόγευμα, μέσα στο όμορφο περιβάλλον του βιβλιοπωλείου.
Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των συγγραφέων ήταν θερμή στο κάλεσμα του ΙΑΝΟΥ και τα πρώτα "από κοντά" ραντεβού της Παρασκευής έχουν ήδη κλειστεί!


Το αναλυτικό πρόγραμμα για τους "ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ IANOS" έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Αλκυόνη Παπαδάκη στις 6/10
Κώστας Κρομμύδας στις 13/10
Καρολίνα Μέρμηγκα στις 20/10
Δημοσθένης Παπαμάρκος στις 3/11
Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ στις 10/11

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".