Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Ηδονική εμμονή» της Κατερίνας Λάμπρου
Η γραφή της έχει μια έντονα εξομολογητική χροιά, με ροή που μοιάζει να ακολουθεί τη σκέψη και το συναίσθημα της ηρωίδας τη στιγμή που γεννιούνται. Δεν ενδιαφέρεται να είναι «τακτοποιημένη» αντίθετα, αφήνεται σε μια αποσπασματικότητα που ενισχύει την αίσθηση σύγχυσης και εσωτερικής αναζήτησης. Αυτό λειτουργεί υπέρ του κειμένου, γιατί φέρνει τον αναγνώστη πιο κοντά στην ψυχική κατάσταση της πρωταγωνίστριας.
Θεματικά, το βιβλίο ακουμπά ζητήματα ταυτότητας, εξάρτησης και συναισθηματικής φθοράς μέσα στις σχέσεις. Η ηδονή δεν παρουσιάζεται ως κάτι απλό ή λυτρωτικό, αλλά ως μια κατάσταση που συχνά μπλέκεται με την ανάγκη αποδοχής και την απώλεια εαυτού. Εκεί βρίσκεται και το πιο ουσιαστικό του σημείο: στην προσπάθεια μιας γυναίκας να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της μέσα από ό,τι την έχει διαμορφώσει και ταυτόχρονα την έχει περιορίσει.
Η γλώσσα είναι άμεση, με στιγμές ποιητικότητας, χωρίς να γίνεται δυσπρόσιτη. Κρατά έναν προσωπικό τόνο που άλλοτε μοιάζει με εσωτερικό μονόλογο και άλλοτε με εξομολόγηση.
Συνολικά, πρόκειται για ένα κείμενο που δεν επιδιώκει να δώσει απαντήσεις, αλλά να αποτυπώσει μια κατάσταση. Και το καταφέρνει με ειλικρίνεια, αφήνοντας μια αίσθηση ανοικτού ερωτήματος για το τι σημαίνει τελικά επιθυμία και τι σημαίνει ελευθερία μέσα σε αυτήν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου