Είδαμε και προτείνουμε: «Κατάσταση Πολιορκίας»

 Κατάσταση πολιορκίας του Αλμπέρ Καμύ

Θεατρική ομάδα κωφών "Τρελά Χρώματα, διασκευή- σκην. Έλλη Μερκούρη Θέατρο Άβατον
Μια παράσταση στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!!! Σε μια μικρή ήρεμη πόλη, η πανώλη εξαπλώνεται σταδιακά, ως ανθρωπόμορφη φιγούρα, σύμβολο ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η πανώλη επιβάλλει μια κατάσταση πολιορκίας που φέρνει τάξη, έλεγχο και παρακολούθηση. Όλοι φαίνεται να υποτάσσονται στον τρόμο που προκαλεί αυτή η κατάσταση, όλοι εκτός από τον Ντιέγκο, ο οποίος αποφασίζει να μην φοβάται πια και να επαναστατήσει.
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά θέματα της σύγχρονης εποχής είναι η παράνομη και δημαγωγική εξουσία που εγκαθιστά τον ολοκληρωτισμό και καταλήγει στη στέρηση ελευθεριών, στην φυλάκιση και στην θανάσιμη καταπίεση. Παράλληλα, το έργο αύτό παρωδεί την οργανωμένη γραφειοκρατία και το σύστημα που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου καθεστώτος. Έτσι, θεωρείται μία από τις πιο πολιτικοποιημένες φανταστικές δημιουργίες του Καμύ, όπου το αποτύπωμα των γεγονότων της εποχής του είναι ιδιαίτερα αισθητό. Η δράση τοποθετείται στην Ισπανία το 1948, όταν η χώρα αυτή υφίσταται ήδη για αρκετά χρόνια τη δικτατορία του Φράνκο. Οι διάλογοι περιέχουν πολλές αναφορές στον ναζισμό, η μνήμη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει ακόμα ζωντανή και την ίδια εποχή ο σταλινισμός είναι το κυρίρχο καθεστώς στην Ανατολική Ευρώπη.
Η παράσταση ωστόσο καταφέρνει να ξεπεράσει τα πολιτικά αναφορά, δίνοντας φωνή σε ηθικά ζητήματα που ξεπερνούν το χώρο και το χρόνο: την αξία της ανθρώπινης ζωής, την έννοια της θυσίας, την επιθυμία για ευτυχία, τις έννοιες της ενοχής και της ελευθερίας, την αυθαιρεσία του θανάτου, την προτροπή να σταθούμε όρθιοι... Μέσα από αυτές τις αξίες το έργο αποκαλύπτει μία μεταφυσική διάσταση που επεκτείνεται από τα φυσικά στοιχεία και τις κοσμικές δυνάμεις στην ποιητική και σκηνική τους αναπαράσταση. Η αναγεννητική δύναμη που προκύπτει από αυτό έχει ως αντίστοιχο ανθρώπινο στοιχείο τη Βικτώρια, η οποία είναι μακράν η πιο δυναμική γυναικεία φιγούρα που είχε δημιουργήσει ο Καμύ μέχρι τότε, και η οποία προκαλεί με όλο της το είναι την επικράτηση της αγάπης.
Σε επίπεδο ιδεών, με βάση την ιδέα της επανάστασης και το δίπολο ατομικός/συλλογικός, το κείμενο βρίσκεται ανάμεσα στο Μύθο του Σίσυφου και στον Καλιγούλα του ιδίου συγγραφέα. Η Πανώλη ως ανθρωπόμορφη φιγούρα πιστεύει μόνο στον «περιφρονητισμό», ισχυρίζεται ότι αντικαθιστά «την μοίρα». Ο Nada επίσης θυμίζει τον Καλιγούλα μέσω του μηδενισμού του. Το όνομά του, που είναι προσωποποίηση του «τίποτα» (ως ουσιαστικό, θηλυκού γένους στα ισπανικά σημαίνει τίποτα), μας φέρνει κοντά σε μια μορφή δημιουργικού μηδενισμού που μπορεί να υπάρξει μόνο στη γη. Πράγματι, ο Nada ενσαρκώνει την σύγκλιση των αντιθέτων και συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες της ύπαρξης. Αντιπροσωπεύει έναν μηδενισμό που καταχωρείται σε έναν αδιάκοπα δημιουργικό κύκλο. Έναν μηδενισμό που παρουσιάζεται ως αφετηρία και όχι ως αυτοσκοπός. Όσο για τον Ντιέγκο, καταφέρνει να υπερνικήσει τον ίδιο του τον φόβο και δίνει θάρρος στη συλλογικότητα με τελικό αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της Πανώλης.
Οι δυαδικές δομές που χαρακτηρίζουν όλο το έργο του Καμύ λειτουργούν εδώ ως γέφυρα μεταξύ των διαφόρων χαρακτήρων και των διαφορετικών χώρων. Αυτή η θεμελιώδης δομή χαρακτηρίζει στη φαντασία του Καμύ τη Μεσόγειο, καθώς θεωρεί αυτή την περιοχή ως κέντρο πληθωρικών ανθρώπινων δυνατοτήτων, χάρη σε ένα άλλο της χαρακτηριστικό της: το μέτρο. Η έννοια του μέτρου δεν είναι τίποτα άλλο από την επιβεβαίωση της αντίφασης» και ορίζει «τα όρια όπου τα αντίθετα ισορροπούν», χωρίς όμως να αναιρούνται γιατί συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν. Η συνύπαρξη των αντιθέτων συνδέεται επίσης με το αίσθημα του τραγικού, δηλαδή την ένταση μεταξύ δύο ακραίων και συνήθως αντίθετων στοιχείων, κάτι που έχει την προνομιακή της θέση στη ζωή των ανθρώπων. Αυτή η καταπληκτική παράσταση που παρακολουθήσαμε στηρίχθηκε πάνω στην εξαιρετική θεατρική ομάδα Κωφών και ακουόντων «Τα τρελά χρώματα». Η διασκευή και η σκηνοθεσία του έργου είναι της Έλλης Μερκούρη. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι πολύ φιλόδοξο για πολλούς λόγους:
Από τη μία πλευρά, λόγω της δραματικής δομής όπου η αλληγορία ενσαρκώσει αφηρημένες έννοιες, παρουσιάζει σκηνές αστικής ζωής και διαμορφώνει την πόλη-πρόσωπο. Κάνει επίσης έκκληση σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών λόγου:• εισάγει την ιδέα του χορού της τραγωδίας, περιλαμβάνει ατάκες με εξαιρετικά λυρική διάθεση, περνά από κραυγές και ουρλιαχτά στην παντομίμα και αντίστροφα• κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, λόγω της σκηνικής πραγματοποίησης: οδήγησε σε μια οπτική και ακουστική παράσταση μεγάλης κλίμακας, με σκηνικό σε πολλαπλά επίπεδα και μέρη, ταυτόχρονες ενέργειες, έντονο φωτισμό καθώς και εκφραστικά ηχητικά εφέ, με προσθήκη της κατάλληλης μουσικής επένδυσης.
Το μεγάλο μπράβο αξίζει όμως στην θεατρική ομάδα. Για μένα που έβλεπα για πρώτη φορά θεατρική παράσταση που να βασίζεται τόσο στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα όσο και στη φωνητική ερμηνεία, στις κινήσεις του σώματος, των χεριών, τον τρόπο δόμησης μιας φράσης στη νοηματική, στον πλούτο της έκφρασης, στην ευγλωττία των κινήσεων, η παράσταση αυτή ήταν μιαν αποκάλυψη. Με υπέρτιτλους και γραπτές επεξηγήσεις, η παράσταση αυτή είναι από μόνη της μιαν απόδειξη της ισότιμης πρόσβασης και επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους! Και πάλι μπράβο!
Μαρία Κουμαριανού

Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»

 

«Κατάσταση Πολιορκίας»

Του Αλμπέρ Καμύ


 

 

Θέατρο Άβατον

Ευπατριδών 3 Κεραμεικός

 

Για 16 παραστάσεις

από 1 Φεβρουαρίου μέχρι 23 Μαρτίου

 

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/katastasi-poliorkias-a-kamy-trela-xromata/

 

Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την παράσταση «Κατάσταση Πολιορκίας» του νομπελίστα συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ στο Θέατρο Άβατον από την 1η Φεβρουαρίου για 16 παραστάσεις.

 

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καμύ  έγραψε αυτό το αλληγορικό έργο, όπου διαδραματίζεται σ’ ένα δυστοπικό περιβάλλον και περιστρέφεται γύρω από το ξέσπασμα μιας θανατηφόρας πανούκλας σ’ ένα χωριό της Ισπανίας. Ο συγγραφέας επινοεί τη στρατηγική επιβολή ενός σχεδίου, μέσω της προσωποποίησης της πανούκλας ως ανθρωπόμορφης οντότητας. Με απώτερο στόχο την ταχεία επιβολή μιας παγκόσμιας δικτατορίας, το αποτέλεσμα είναι να ξεσπάσει μια κοινωνική αναταραχή, όπου οι ατομικές ελευθερίες καθίστανται παρωχημένες. Τα «πιστοποιητικά ύπαρξης» είναι απαραίτητα και δεν μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς αυτά. Η συμβολική ενσάρκωση της πανούκλας ευθυγραμμίζεται με τον ολοκληρωτικό σκοπό της διάδοσης του φόβου, καθώς έχει ανακοινωθεί η κατάσταση πολιορκίας και όλοι θεωρούνται ύποπτοι.

Ο φόβος είναι το κεντρικό θέμα σε όλο το έργο. Η άποψη του Καμύ για τον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης υποδηλώνει ότι ο φόβος μπορεί να νικηθεί μέσω της αλληλεγγύης, της αγάπης και της συλλογικής αντίστασης. Η συγγραφική δύναμη του Καμύ διακρίνεται μέσα από καίριους συμβολισμούς μεταξύ παραλόγου και τραγικού, που στη παράσταση οι συμβολισμοί αυτοί ενισχύονται περαιτέρω.

 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ταυτόχρονη συμμετοχή Κωφών και ακουόντων ηθοποιών, συνδυάζοντας την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη φωνητική ερμηνεία για να δημιουργήσουν μια μοναδική δίγλωσση σκηνική αφήγηση. Η αφήγηση αυτή ενσωματώνει θεατρικές τεχνικές όπως η παντομίμα, ο λυρικός μονόλογος και ο «χορός της τραγωδίας» ως χορωδιακό σύνολο. Ο έντονος παραλογισμός και ο γρήγορος ρυθμός του έργου οδηγούν στη χρήση εξπρεσιονιστικών στοιχείων, διερευνώντας συχνά θέματα τρέλας, παράνοιας και προδοσίας. Ταυτόχρονα, οι μέθοδοι προσβασιμότητας ενσωματώνονται στο δραματικό πλαίσιο, προσδίδοντας μια διαφορετική διάσταση στην παράσταση, αναδεικνύοντας τις τεχνικές σε ζητήματα προσβασιμότητας, όπως η συνοδεία Υπέρτιτλων (στα ελληνικά) για λόγους ισότιμης πρόσβασης στο ακουστικό κανάλι επικοινωνίας.

 

Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο, το οποίο απευθύνεται τόσο σε Κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές.

 

Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελεί μια σύμπραξη Κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, έχει αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Το 2023 απονεμήθηκε στην Ομάδα Τιμητικός Έπαινος για την πορεία του καλλιτεχνικού έργου της από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στα Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Η Ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, το Θεσσαλικό Θέατρο, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ελλάδος  κ.α. Είναι η έκτη φορά που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 




* Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

 

* Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

 

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ

Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνικός χώρος: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα

Μουσική: Νίκος Κυριαζής

Χορογραφία: Μάτα Μάρρα

Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη

Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα

Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή

Φωτογραφίες promo-Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

Υπηρεσίες ΠροσβασιμότηταςATLAS E.P.

Επιμέλεια Υπερτιτλισμού, Ακουστική Περιγραφή για λόγους προσβασιμότητας: Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη

Υπερτιτλισμός για λόγους Προσβασιμότητας: Ηλίας Κατσιγιάννης

Μακιγιάζ: Στέλλα Χατζοπούλου

Κατασκευή θεατρικών κοστουμιών: Αtelier Tsiouni

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

 

Ερμηνεύουν:

Δαλέκου Όλγα

Μερκούρη Έλλη

Παπακώστας Λευτέρης

Στεφανή Μαρία

 

Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη

 

 

Φωνητική ερμηνεία:

Τσαγκαράκη Γιούλη

Παρασκευοπούλου Νάγη

 

INFO:

Θέατρο Άβατον

Ευπατριδών 3 Κεραμεικός

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

1, 2 Φεβρουαρίου 2025

8, 9 Φεβρουαρίου 2025

15, 16 Φεβρουαρίου 2025

22, 23 Φεβρουαρίου 2025

1, 2 Μαρτίου 2025

8, 9 Μαρτίου 2025

15, 16 Μαρτίου 2025

22, 23 Μαρτίου 2025

 

Σάββατο στις 21:00

Κυριακή στις 19:00

Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/katastasi-poliorkias-a-kamy-trela-xromata/

 

Πληροφορίες-Τηλέφωνο κρατήσεων:

210-3412689

6947344099 (SMS)

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο, ΑμεΑ:12 ευρώ

Άνεργοι, Ατέλειες: 7 ευρώ

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ηριδανός

 

 

Ακολουθήστε την Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα":

Facebook (σελίδα): https://www.facebook.com/TheatricalGroupofDeafCrazyColors

Facebook (γκρουπ): https://www.facebook.com/groups/171594649596850

Instagram: @deafcrazycolors

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: Η Πρώτη Νύχτα του Γάμου

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Φaretra Crystalina στο THEATRE OF THE NO

Γιώργος Ι. Σπανουδάκης: "Τέχνη αυθύπαρκτη δεν υπάρχει, κάποιος δημιουργεί και κάποιος προσλαμβάνει".