Είδαμε και προτείνουμε: «Chicago» στο Αγγέλων Βήμα

 Στο υπέροχο νεοκλασικό της οδού Σατωβριάνδου στο φιλόξενο θέατρο Αγγέλων Βήμα, βρεθήκαμε και απολαύσαμε την θεατρική παράσταση "Chicago".

Κοινωνική-τολμηρή-επίκαιρη όσο ποτέ!
Μια ενθουσιώδη δώδεκα μέλη ομάδα ηθοποιών με χιούμορ- ένταση-πάθος-ενέργεια μας μεταφέρει στο Σικάγο των ΗΠΑ δεκαετία του '20, τότε που η ποτοαπαγόρευση και η άτυπη "βασιλεία" του Al Capone,η διαφθορά και η διαπλοκή μεσουρανεί και χιλιάδες άνθρωποι κυνηγούν ασταμάτητα και με κάθε τρόπο το αμερικανικό όνειρο.
Η ευρηματική σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα- Καλογήρου με την καταιγιστική πλοκή του έργου,τις ανατροπές και τις εξελίξεις βάζει στο παιχνίδι,τους πάντες: αστυνομία, φυλακές, κατηγορούμενους, δικηγόρους, δικαστές, δεσμοφύλακες, δημοσιογράφους- τα μέσα ενημέρωσης, που μετατρέπουν με το αζημίωτο ενόχους σε λαϊκά ινδάλματα ,οι οργανωμένοι φιλάνθρωποι επίσης με το αζημίωτο.
Οι ηρωίδες του έργου δύο γυναίκες που κατηγορούνται για φόνο..
Τα λιτά σκηνικά,τα άκρως απαραίτητα αντικείμενα ,η θαυμάσια σε μοντέρνο ύφος ενδυματολογία που στηρίζεται στα αμερικανικά σύμβολα,η εξαιρετική τζάζ μουσική και ο σχεδιασμός των φωτισμών δια χειρός Γιώργου Αγιαννίτη δίνουν μία απολαυστική ατμόσφαιρα.
Όλοι μαζί άψογοι στο πόστο τους μας χάρισαν μια καλοδουλεμένη παράσταση που αξίζει να την δείτε!!

19η Καλλιτεχνική Περίοδος  2023-2024

Θεματική ενότητα: Τα VINTAGE που Αγαπάμε


Maurine Dallas Watkins 

Chicago


Απόδοση – Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου





Πρεμιέρα: 4 Δεκεμβρίου 2023 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00



Το θεατρικό έργο (1926)  που αποτέλεσε τη βάση για την ταινία-μιούζικαλ «Chicago» με επτά Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο ΒΑFΤΑ (2002), ανεβαίνει στη σκηνή του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, το οποίο παρουσιάζει το πλήρες κείμενό του για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ίσως διεθνώς.

 

Με εργαλείο το τολμηρό και αιχμηρό της χιούμορ και την αδυσώπητη πένα της, η Maurine Dallas Watkins «χτυπά» τους θεσμούς της- θεωρητικά- δομημένης κοινωνίας της διαβόητης πόλης της ποτοαπαγόρευσης και του Αλ Καπόνε, στην οποία, στην πραγματικότητα, βασιλεύει η διαφθορά και η διαπλοκή, την ώρα που εκατομμύρια απλοί άνθρωποι κυνηγούν ασταμάτητα και με κάθε τρόπο το “Αμερικάνικο Όνειρο”.

 

Σικάγο των Η.Π.Α, δεκαετία του ’20. Ποτοαπαγόρευση και άτυπη «βασιλεία» του Al Capone. Μέσα σε αυτό το χάος, προκύπτει η εικοσάχρονη και κάτι Maurine Dallas Watkins, μία αξιοσημείωτη περίπτωση, η οποία δεν έχει προηγούμενο, διότι: 

- όντας μοναχοπαίδι παπά και νοικοκυράς από τις Νότιες Πολιτείες, στα έντεκά της χρόνια έγραψε και παρουσίασε στην σκηνή με επιτυχία και θερμή υποδοχή του Τύπου το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο «Χρυσές Καρδιές»,

- είναι λάτρις του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και ήδη μέλος αμερικανικού σωματείου που σκοπός του, μεταξύ άλλων είναι η διάδοση της Ελληνικής γραμματείας,

- έχει ήδη περάσει με άριστες επιδόσεις από πέντε εξέχοντα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Butler, το Radcliffe και το Harvard πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων και σπουδές Ελληνικών.

Τώρα, φθάνοντας στο Σικάγο, η Maurine λαχταρά να γραφτεί στο Yale Drama School (που ξεκινάει την λειτουργία του) και να γίνει συγγραφέας. Τα δίδακτρα απλησίαστα και οι πόροι που τής εξασφαλίζει το σπίτι πενιχροί. Όμως η Maurine δεν είναι από τα παιδιά που το βάζουν κάτω. Προσλαμβάνεται περίπου «με το έτσι θέλω» ως δικαστική ρεπόρτερ σε μία αρκετά σημαντική εφημερίδα, την Chicago Tribune, και ξενυχτάει σε δίκες, κυρίως δίκες για φόνους. Και μάλιστα φόνους, για τους οποίους κατηγορούνται γυναίκες! Με τον μισθό της από την εφημερίδα γράφεται, όπως ήθελε, στο Yale Drama School και με το υλικό από δύο από τις δίκες που παρακολουθεί…γράφει ένα θεατρικό έργο που είναι η διπλωματική της εργασία. Η οποία, εννοείται πως βαθμολογείται με Άριστα. Ηρωίδες του έργου της δύο νέες γυναίκες κατηγορούμενες για φόνο οι οποίες, στο έργο, παίρνουν τα ονόματα Ρόξυ και Βέλμα. Ήρωές του οι δικηγόροι που τις αθώωσαν, ενώ η Maurine είχε πεισθεί πως ήταν ένοχες, οι οποίοι, στο έργο, ενώνονται σε έναν: τον Μπίλυ Φλιν.

 


Το έργο ονομάστηκε στην αρχή «Παίξτε Μπάλα!» και, μετά, «CHICAGO». Και, αυτό το έργο, πλήρες με όλους τους χαρακτήρες του παρουσιάζεται φέτος στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ ίσως για πρώτη φορά μετά την αρχική του παρουσίαση, το 1926-27, αφού όλες οι μετέπειτα παρουσιάσεις του περιείχαν διάφορες επεμβάσεις.

 

Στο CHICAGO της, ως ταύρος σε υαλοπωλείο, η Maurine ορμάει πάνω στους πάντες και τα πάντα με δηλητηριώδες χιούμορ και ανελέητη κριτική, αλλά με τρόπο ανάλαφρο και «γελαστό». Στην καταιγιστική πλοκή του έργου της μπαίνουν στο παιχνίδι και «Παίζουν Μπάλα» οι πάντες: οι κατηγορούμενοι, η αστυνομία, τα δικαστήρια, οι δικηγόροι, οι δικαστές, οι δεσμοφύλακες, οι φυλακές, οι δημοσιογράφοι, τα μέσα ενημέρωσης που μετατρέπουν με το αζημίωτο ένοχους σε λαϊκά ινδάλματα, οι οργανωμένοι φιλάνθρωποι, επίσης με το αζημίωτο. Όλους αυτούς η Maurine μάς τούς δείχνει για να τούς δούμε και, μετά, μπροστά στα μάτια μας, τούς... κάνει σκόνη!

 

Το Χόλυγουντ, με τα άριστα αντανακλαστικά του, μυρίζεται επιτυχία και κάνει αυτό το θεατρικό έργο ταινία, ήδη την δεκαετία του 30. Επιπλέον, το Χόλυγουντ προσλαμβάνει την μικρή Maurine για να τού γράφει σενάρια. Γράφει αρκετά και με επιτυχία, ακόμη και οικονομική, σε σημείο ώστε, κάποια στιγμή, να βρεθεί εκατομμυριούχος. Μετά, γύρω στα σαράντα της, πεθαίνει ο πατέρας της. Τότε, η Μaurine γυρίζει μια για πάντα την πλάτη στο Χόλυγουντ, παίρνει την μητέρα της και αρχίζει να γυρίζει τον κόσμο. Παράλληλα, μοιράζει το σημαντικότερο μέρος της περιουσίας της στην χρηματοδότηση είκοσι πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και το Princeton, ώστε να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν τμήματα…Ελληνικών.

 

Μετά τον θάνατό της, με βάση αυτό το θεατρικό έργο, γυρίζεται το μιούζικαλ CHICAGO των επτά Όσκαρ, των τριών Χρυσών Σφαιρών και των δύο BAFTA. Δεν είναι γνωστό αν η -πάντα συνειδητή Χριστιανή- Maurine θα χαιρόταν με αυτή την επιτυχία, αφού η ίδια πάντα έλεγε πως  αυτό το έργο δεν το εκτιμά, γιατί λειτούργησε ως έπαινος για δύο δολοφόνους.

 

Σε μια τόσο αντισυμβατική γυναίκα και ένα τόσο αντισυμβατικό έργο αρμόζει μόνο μια αντισυμβατική παράσταση. Μία αντισυμβατική παράσταση, λοιπόν, ετοιμάζει το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ υποστηριζόμενο από μια ενθουσιώδη δωδεκαμελή ομάδα ηθοποιών και την παραδίδει στο κοινό από τις 4 Δεκεμβρίου 2023.

 


Απόδοση - Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Επιμέλεια Κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφίες: Νικόλας Παπουτσάκης, Έλλη Πουπουλίδου

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου Art Ensemble

 


Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι:  

Βασίλης Σαμαριτάκης: Υπαστυνόμος Μέρντοκ

Γιώργος Κοσσυβάκης: Έημος Χαρτ, σύζυγος της Ρόξυ Χαρτ

Μέμος Ρούσσος: Τζέικ Κάλλαχαν, Δημοσιογράφος

Στέφανη Ιωάννου: Ρόξυ Χαρτ

Κωνσταντίνος Πλιάτσιος: Εισαγγελέας Χάρρισον

Γιώργος Κοντογιάννης: Μπέιμπ, φωτορεπόρτερ

Ελένη Κερολάρι Βέλμα: η πιο καλοντυμένη κρατούμενη

Γωγώ Βογάσαρη:  Κυρία Μόρτον, Δεσμοφύλακας

Μαριλένα Καβάζη: Λιζ, κρατούμενη

Νίκος Στεργιώτης: Μπίλυ Φλιν, δικηγόρος

Λίλη Τέγου: Λιακάδα, δημοσιογράφος

Μάιρα Κατσαρού: Αγριόγατα, νέα κρατούμενη

 

Στις εκφωνήσεις φυλακών και δικαστηρίου ακούγονται οι: Φάνης Κακοσαίος και Αλέξιος Κοτσώρης

Την τοποθέτηση των ηχητικών και τον χειρισμό φωτισμών και ήχων κάνει ο Δημήτρης Γιαννακός.

 

 

Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211

 

Παραστάσεις: Από 4 Δεκεμβρίου 2023, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.00

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)

Αγορά εισιτηρίων: www.more.com/theater/chicago-1/

www.aggelonvima.gr και στο ταμείο του θεάτρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ " του Τζων Πρίσλεϋ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΙΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".

🎉 ΔΩΡΟ 1 + 1 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ για την παράσταση "H Ληστεία της Συμφοράς" 🎁

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: SUNDAY TEA with MOZART

Είδαμε και προτείνουμε: "Kumku Yamki"