Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»

 

             «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης»

                                από τη θεατρική ομάδα Σιμουλτανέ

                            Στο studio Μαυρομιχάλη

Πρεμιέρα 2 Οκτωβρίου


 

 

Η ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ δημιουργήθηκε το 2022, μέσα από την κοινή ανάγκη και την επιθυμία τριών, νέων καλλιτεχνών: της Νεφέλης Κράλη, της Κωνσταντίνας Ράικου και του Κωνσταντίνου Σωτηριάδη να διηγηθούν ιστορίες και μύθους, εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες τους.

Η παράσταση «Τι θα έλεγε ο Φιλοκτήτης» είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή αλλά πρόκειται για ένα νέο έργο. Πιο συγκεκριμένα ένα αλληγορικό κείμενο, σχετικά με τον εργασιακό μεσαίωνα και την απομόνωση που βιώνουν οι άνθρωποι τη σύγχρονη εποχή.

Το κείμενο αυτό αποτελεί μια βάση, ώστε μέσα από το σώμα και τη φωνή να παρουσιαστούν επί σκηνής νέες μορφές έκφρασης και νέοι δίαυλοι επικοινωνίας.  Ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα θα ρίξουν φως στον κόσμο των ηρώων.

Στην παράσταση τα σημαινόμενα διαφοροποιούνται χτίζοντας από την αρχή ένα νέο γλωσσικό κώδικα. Αφήνεται στην κρίση του θεατή να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει τα σύμβολα μέσα από τη δική του οπτική.

Λίγα λόγια για το έργο:

 Εδώ ο Φιλοκτήτης παρουσιάζεται ως «στρατιώτης», δηλαδή ένας άνθρωπος της εργατικής τάξης, με εξαιρετικό ταλέντο στη δουλειά του. Τα συμφέροντα της εταιρίας που εργαζόταν τον «ξέβρασαν» καθότι πλέον δεν φαινόταν ιδιαίτερα χρήσιμος για αυτή. Τώρα βρίσκεται παρατημένος στο διαμέρισμά του, το «νησί» του. Όλες οι ελπίδες διαφυγής από το συναισθηματικό, κοινωνικό και εργασιακό αδιέξοδο έχουν πια χαθεί.

Σ’ αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο Οδυσσέας. Ως εκπρόσωπος της αστικής τάξης αλλά κι ως ένας “ακίνδυνος τουρίστας” επιδιώκει να τον εμπιστευτεί ο Φιλοκτήτης προκειμένου να επιστρέψει πίσω μαζί του εξυπηρετώντας εκ νέου τα συμφέροντα της εταιρίας και τα δικά του. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ανώτερης τάξης την οποία συμβολίζει η Ήρα.

 Σκοπός της παράστασης είναι να προβληματίσει και να στηλιτεύσει με αλληγορικό τρόπο τα κακώς κείμενα της σύγχρονης αστικής ζωής στον εργασιακό τομέα του Δυτικού πολιτισμού.

 

 

Συντελεστές:

Κείμενο Kωνσταντίνος Σωτηριάδης

Σκηνοθεσία: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ

Σκηνικά- Κουστούμια: Ομάδα θεάτρου Σιμουλτανέ

Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Νεφέλη Κράλλη, Νίνα Τουμαζάτου, Κωνσταντίνος Σωτηριάδης

Φωτογραφίες: Ίων Ευθυμίου

Κρουστά: Ελίνα Βαφειάδη

Δημιουργια video :Νίνα Τουμαζάτου

Πληροφορίες:

Πρεμιέρα 2/9  και καθε Δευτερότριτο του Οκτωβρίου

Διάρκεια: 60 λεπτά

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

Είδαμε και προτείνουμε: "Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα"

  'Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" του Λουίτζι Πιρανντέλο ένα μυστηριώδης έργο με τεράστιο ενδιαφέρον σε επιτυχημένη μετάφραση- σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου στη σκηνή του θεάτρου ALTERA. Στο λιτό απλο ατμόσφαιρικό εναλλασσόμενο σκηνικό οι πρόβες του θιάσου έχουν αρχίσει, όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους όταν ξαφνικά "εισβάλλουν" έξι μυστηριώδη πρόσωπα άλλης εποχής.. Ένα θέαμα θεάτρου μέσα στο θέατρο, που παρά την πολυπλοκότητά του και την πολυεπίπεδη δομή του δεν μας δημιούργησε καμία σύγχυση ,δεν μας δυσκόλεψε, απεναντίας το ενδιαφέρον μας συνεπήρε σε ένα θεατρικό σύμπαν! Η δεμένη ομοιόμορφη ομάδα με εξαιρετική χημεία ,σε ερμηνευτική μαγεία στην εναλλαγή ρόλων-τη φυσική απλότητα κίνησης-την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος-τον χρωματισμό φωνής και ύφους, δημιουργούν και άλλοσυμπληρώνονται χωρίς υπερβολές χαρίζοντας ένα αριστούργημα και μας συνεπαίρνουν. Μας καθηλώνουν!! Εντυπωσιακή η απόλυτη αρμονία της μουσικής και ο καθοριστικός φωτισμός, δημιουργ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

"Το Όνειρο της Ιωνίας: Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα Ημερολόγια των στρατιωτών" | Θέατρο "Χώρος" | Πρεμιέρα: 10 Μαΐου