Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γυναικοκτονίες | Μια ψηφιακή συζήτηση χωρίς λογοκρισία, στο πλαίσιο της σειράς "Society Uncensored 02"

 

ONASSIS
 

Φωτογραφία: Παύλος Φυσάκης

Γυναικοκτονίες

Society Uncensored 02

Online Πρεμιέρα 23.03.2022
Onassis Channel στο YouTube | 19:00


Δείτε το trailer: https://youtu.be/ULygtu-KA7M
Δείτε τη συζήτηση εδώ: https://youtu.be/yLw7S6cwEPU

Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί τον όρο «γυναικοκτονία»; Γιατί υπάρχει έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια; Πώς μπορούμε να φανταστούμε μια επόμενη μέρα όπου κάθε γυναίκα και θηλυκότητα θα νιώθει ασφαλής – στο σπίτι, στην εργασία, στην κοινωνία; Το “Society Uncensored 02” ξεκινάει με ένα θέμα βαρύ, πολυδιάστατο και επιτακτικό, που διατρέχει αιώνες, αλλά πρώτη φορά το κοιτάζουμε συλλογικά κατάματα για να το αντιμετωπίσουμε. Μιλάμε για τη ζωή μας.

«Το σπίτι είναι ένας χώρος ασφάλειας, αλλά για πάρα πολλές γυναίκες αποδείχτηκε τόπος μαρτυρίου.»

«Αυτή η απώλεια δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το σπίτι μας, θα είναι πάντα ένα άδειο δωμάτιο, μία άδεια καρέκλα, θα είναι τα άδεια τα ρούχα της που είναι κρεμασμένα σε έναν καλόγερο». Η Ελένη στη Ρόδο, η Αγγελική στην Κέρκυρα, η Ερατώ στη Λέσβο, η Κωνσταντίνα στη Μακρινίτσα, η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, η Αννίσα στη Δάφνη, η Μόνικα στην Κυπαρισσία, η Δώρα στη Ρόδο, η Τζεβριέ στην Αλεξανδρούπολη και πολλές ακόμα γυναίκες δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα επειδή ήταν γυναίκες. Οι γυναικοκτονίες είναι ένα κοινωνικοϊστορικό φαινόμενο που διατρέχει τους αιώνες. Πρόκειται για ανθρωποκτονίες γυναικών, κοριτσιών και θηλυκοτήτων εξαιτίας του φύλου τους, στο πλαίσιο της πατριαρχικής εξουσίας. Αποσκοπούν στην άσκηση κοινωνικού ελέγχου στα σώματα και στις επιθυμίες των γυναικών, αλλά και στην τιμωρία τους. Διαπράττονται από άνδρες με χαρακτηριστικά τοξικής αρρενωπότητας που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στις γυναίκες και συνιστούν το απώτατο άκρο της έμφυλης βίας.

Στο έδαφος της επιτακτικότητας του θέματος, η σειρά “Society Uncensored 02” της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει στις 23 Μαρτίου 2022 μια εκπομπή για τις Γυναικοκτονίες στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση. Κατατίθενται βιώματα και μαρτυρίες, παρουσιάζονται ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καταγράφονται οι ανεπάρκειες και οι κακές πρακτικές του μηχανισμού απόκρισης στην έμφυλη βία, φωτίζεται η διαθεματικότητα του ζητήματος, αναλύονται τα δομικά αίτια και οι κλιμακώσεις της κακοποίησης, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Πολιτείας και της κοινωνίας στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη των γυναικοκτονιών.

Με τη συνδρομή οπτικοακουστικού υλικού, στοιχείων που συλλέχθηκαν από διεθνείς φορείς (Le Monde, Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Γυναικοκτονία) και γραφιστικών αποτυπώσεων, οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες μοιράζονται γνώσεις και απόψεις από τους χώρους της επιστήμης, του φεμινισμού, της παρέμβασης στο πεδίο, αλλά και της βιωματικής εμπειρίας, φέροντας μαζί τη φόρτιση που προξενεί ένα συλλογικό τραύμα και, συγχρόνως, o αγώνας και η διεκδίκηση του μετασχηματισμού για να νιώθουμε όλες/οι/α ασφάλεια και ελευθερία.

Συμμετέχουν
Βαγγέλης Κοσμάτος, Ψυχολόγος - Gender Expert, Επιστημονικός Υπεύθυνος «Συμμαχίας των Φύλων» 
Μαρία Λιάπη, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου «Διοτίμα»
Άννα Ράζου, Ιατροδικαστής στο Γ.Ν.Α. Ασκληπιείο Βούλας, Γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας
Αγγελική Σεραφείμ, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, πρώην μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών 
Κατερίνα Σεργίδου, Ερευνήτρια Σπουδών Φύλου και Φεμινισμού, πολιτική ακτιβίστρια
Μαρία Σιδηροπούλου, Ντοκιμαντερίστρια, Δημοσιογράφος 

Εμφανίζονται
Χρύσα Κατσαρίνη, Stand-up Comedian
Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, Σκηνοθέτρια, Παραγωγός 
Θάλεια Πορτοκάλογλου, Υπεύθυνη του Ψυχοθεραπευτικού Προγράμματος στο «Δίκτυο Μέλισσα»
Γιασαμάν Χεϊνταρπούρ, Πολιτισμική Μεσολαβήτρια στο «Δίκτυο Μέλισσα»
Αλεξάνδρα Ψαράκου, μητέρα Γαρυφαλλιάς 

Συντονίζει η Μαρία Λούκα, Σεναριογράφος, Δημοσιογράφος 

Φωτογραφία: Παύλος Φυσάκης

Συντελεστές Γυναικοκτονίες
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση 
Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος 
Σενάριο & Έρευνα: Μαρία Λούκα 
Οργάνωση Παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά
Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη 
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαρρής
Καλλιτεχνική Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής 
Επιμέλεια Περιεχομένου: Ελιζαμπέττα Γεωργιάδου
Motion Graphics: Γεωργία Σκαρτάδου
Μουσικό κομμάτι: Kostadis
Επιμέλεια & Mετάφραση: Βασίλης Δουβίτσας
Υποτιτλισμός: Authorwave

Σκηνοθεσία & Παραγωγή: Σταύρος Πετρόπουλος, Λεωνίδας Κωνστανταράκος
Εκτέλεση Παραγωγής: Alaska Films 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Καραμπάτσος
Εικονολήπτες: Ιβάν Ζιώβας, Βαγγέλης Λαϊνάς, Ξενοφώντας Βαρδαρός, Πέτρος Γκορίτσας 
Ηχοληψία: Ιάσονας Θεοφάνου
Μοντάζ: Κατερίνα Ρέκκα
Διευθυντής Παραγωγής: Γιώργος Τσακίρης
Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Στέφανος Δούλος
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Φροντιστής: Ηλίας Ντακοβάνος
Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Μαραγκουδάκης
Βοηθοί Ηλεκτρολόγου: Γιώργος Σατολιάς, Γιώργος Καρανταλής
Συντονισμός Παραγωγής: Ολυμπία Καλτσά
Ηχογράφηση Voice Over: Γιάννης Ανδριτσόπουλος - Mellow Studio 
Μίξη Ήχου: Ιάσονας Θεοφάνου
Χρωματική Επεξεργασία: Γιάννης Κανάκης 
Ενοικίαση Εξοπλισμού: Rent Photo Video

Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Τεχνική Διεύθυνση & Υποστήριξη Έργου: Phil Hills 
Τεχνικοί Φωτισμού: Κώστας Αλεξίου, Ιάκωβος Μπιτσάκης, Γιακουμής Γκίκας
Τεχνικοί Ήχου: Γιάννης Γκλιάτης, Αλέκος Τζοβάρας
Εκτέλεση Παραγωγής Στέγης: Δανάη Γιαννακοπούλου

Αποσπάσματα:
“Girlhood”, Vania Turner & Μαρία Σιδηροπούλου, 2021
“De l’emprise au féminicide”, Clémence Duneau, Solene Bureau, Faustine Vincent (Le Monde), 2021
“Femicidio”, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, 2022
Πλάνα από φεμινιστική κινητοποίηση, Vania Turner, 2022
   
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
To βίντεο θα παραμείνει διαθέσιμο χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό 

Γυναικοκτονίες – Online Πρεμιέρα 23.03.2022 στο Onassis Channel στο YouTube | 19:00 | Ίδρυμα Ωνάση

 

Λίγα λόγια για το Society Uncensored 

H σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης “Society Uncensored” ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Με πάνω από 500.000 views στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube, οι συζητήσεις προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις, προβλημάτισαν και ευαισθητοποίησαν, άνοιξαν έναν γόνιμο διάλογο που συνεχίστηκε και συνεχίζεται στον φυσικό και στον ψηφιακό χώρο. Oι προβολές περιεχομένου των “Society Uncensored” συνολικά στα social media (μέσα από αποσπάσματα, trailers κ.λπ.) αγγίζουν τα 4 εκατομμύρια, ενώ τα σχόλια (σε YouTube και λοιπά social media σε περιεχόμενο σχετικό με το “Society Uncensored”) πλησιάζουν τα 15.000, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Στέγη, πιστή στην αποστολή της, πυροδοτεί συζητήσεις.

Τώρα, το “Society Uncensored” εξελίσσεται, αλλάζει και μεταμορφώνεται, εγκαινιάζοντας μια νέα σειρά συζητήσεων. Κεντρικός πυρήνας παραμένει το στρογγυλό τραπέζι, εκεί όπου άνθρωποι συναντιούνται για να συζητήσουν ανοιχτά και αδιαμεσολάβητα για όλα τα επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής και της ελληνικής κοινωνίας. Φέτος, οι συζητήσεις πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από την ομάδα της Στέγης σε συνεργασία με διεθνείς φορείς.
Οι συζητήσεις και οι συνεντεύξεις κινηματογραφούνται στο Onassis Ready, ένα βιομηχανικό κτίριο στην οδό Λεγάκη της περιοχής του Ρέντη, που έχει μεταμορφωθεί από το Ίδρυμα Ωνάση σε έναν απρόσμενο χώρο για καλλιτεχνικό πειραματισμό και εξερεύνηση.

Society Uncensored – Ψηφιακές συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία, στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.