David Machado: Η διάρκεια ζωής της ευτυχίας

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ

Ο Ντανιέλ είχε σχέδιο να κρατήσει ένα είδος ημερολογίου του μέλλοντος, γραμμένο σε ένα σημειωματάριο. Μερικές φορές επέστρεφε στις σελίδες του για να διορθώσει μικρά πράγματα, αλλά και πάλι, η ζωή φαινόταν αρκετά εύκολη - και η ευτυχία επίσης. Αλλά, ξαφνικά, όλα άλλαξαν προς το χειρότερο: η Πορτογαλία κατέρρευσε και ο Ντανιέλ έχασε τη δουλειά του. Δεν κατάφερνε ούτε να πληρώνει την υποθήκη για το σπίτι του πια. Η σύζυγός του, επίσης άνεργη, φεύγει με τα παιδιά τους, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

Οι δύο καλύτεροι φίλοι του απουσιάζουν: ο ένας, ο Χαβιέρ, είναι κλειδωμένος μέσα στο σπίτι του για δώδεκα χρόνια, παθιασμένος με τα στατιστικά στοιχεία και βαθιά θλιμμένος από το γεγονός ότι η ιστοσελίδα αμοιβαίας βοήθειας που δημιούργησαν έχει αποτύχει παταγωδώς· ο άλλος, ο Αλμοδόβαρ, συνελήφθη σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διορθώσει τη ζωή του.

Όταν σκέφτεται τα παιδιά του και το παιδί του Αλμοδόβαρ, ο Ντανιέλ προσπαθεί να καταλάβει τι είδους ελπίδα έχει απομείνει για τις μελλοντικές γενιές. Και δεν θέλει να τα παρατήσει. Παρά το ναυάγιο που γίνεται η ζωή του, η θέλησή του να ξαναχτίσει τα πάντα φαίνεται ακλόνητη. Γιατί το παρόν δεν έχει νόημα, αν δεν περιμένουμε το μέλλον.

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015

 

Ξενή Λογοτεχνία | Μετάφραση: Τέσυ Μπάιλα | Σελ. 274 |ΕUPLbooks & E-shop

Νέστορας Πουλάκος, 29 Μαρτίου 2022

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χαριτίνη Ξύδη: "Ο χρόνος είναι η αιώνια πάλη των αντιθέτων και ταυτοχρόνως η ισορροπία τους".

Βασιλική Χρυσοστομίδου: "Η αυξανόμενη φτωχοποίηση των ανθρώπων σε συνδυασμό με την έκπτωση αρχών και αξιών, τους εξοικειώνει με τη φρίκη και τον θάνατο".

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ || Ο Στέφανος Κυριακίδης επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ύστερα από 52 χρόνια

Μαίρη Κλαμπούρα: "Πάντα είχα μια έντονη ροπή προς το σκοτάδι, όχι σαν άνθρωπος αλλά σαν καλλιτέχνης".

Είδαμε και προτείνουμε: «Το μαύρο κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά