Τελευταίες παραστάσεις έως 17 Μαΐου | "10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου" | Άρτεμις Λαμπίρη | Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες

 

10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου

 


 

MAN Dance Company - Άρτεμις Λαμπίρη

 

10 διαφορετικές παραστάσεις

10 χορευτές

 

Τελευταίες παραστάσεις:
Πέμπτη 12 Μαΐου
Παρασκευή 13 Μαΐου
Σάββατο 14 Μαΐου
Κυριακή 15 Μαΐου
Δευτέρα 16 Μαΐου
Τρίτη 17 Μαΐου

Ώρα έναρξης: 21.00

 

Θησείον,  Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

(Τουρναβίτου 7)

 

 


Χωρίς ελευθερία είναι ένας μικρός θάνατος οι ζωές μας

 

 

 


Η χορογράφος Άρτεμις Λαμπίρη παρουσιάζει τη νέα της παράσταση με τίτλο «10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου» η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο θέατρο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες» και διερευνά τι σημαίνει ελευθερία, ως βιωμένη εμπειρία που αφήνει το αποτύπωμά της στο σώμα.


Δέκα ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών αφηγούνται ενσώματα τη δική τους ελευθερία και διαπραγματεύονται επί σκηνής τα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, αφήνοντας το σώμα να μιλήσει για όσα θυμάται, νοιώθει, έχει ζήσει και καταγράψει. Εμπειρίες καταστολής κι απελευθέρωσης γίνονται το επίκεντρο της χορογραφικής διαδικασίας και δημιουργίας. Πώς ορίζεται η έννοια της ελευθερίας, όχι μόνο ιστορικά και φιλοσοφικά, αλλά μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του καθενός μας, καθώς και των ερμηνευτών που καλούνται να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν ένα κοινό τόπο μέσα από τη διαφορετικότητά τους.



Τι σχήμα, τι χρώμα, τι μορφές παίρνει η ελευθερία στην καθημερινή μας ζωή;

Η ελευθερία είναι μπλε κι έχει μωβ χρυσόσκονη. Η ελευθερία είναι ηρεμία, είναι η θέα του ορίζοντα, βρίσκεται στη συνύπαρξη και τη μοναξιά, στο φόβο. Η ελευθερία γεννιέται με αγώνα και είναι δικαίωμα. Η ελευθερία είναι η ανεμπόδιστη ανάσα. Συνεντεύξεις από ανθρώπους διαφορετικών γενεών αποτελούν το έναυσμα της χορογραφικής έρευνας και μετασχηματίζονται σε κινητικό υλικό που εξερευνά παράλληλα τις έννοιες του σεβασμού, της ενσυναίσθησης και των ορίων που συν-διαμορφώνουν ένα κοινωνικό σύνολο. Σε μια περίοδο περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, η χορογράφος καταπιάνεται με ένα επίκαιρο θέμα και μέσω αυτοσχεδιαστικών πρακτικών δημιουργεί από κοινού με τους ερμηνευτές και τις ερμηνεύτριες 10 διαφορετικές παραστάσεις.

 


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Χορογράφου:


Η Άρτεμις Λαμπίρη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1984 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως χορογράφος, χορεύτρια και χοροδιδάσκαλος. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., χορογραφία στο
ArtEZ στην Ολλανδία και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Ως χορογράφος έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, έχει βραβευτεί και ανεβάσει δικές της παραστάσεις σε θέατρα στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Μερικές απ’ τις παραγωγές είναι: “ANY ONE” (2018), “On Hope” (2016) ”Me On Top” με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του ιδρύματος ΝΕΟΝ (2015), ”META” (2014), “FREMD” (2014), “Ανάμεσα” (2012-2013), “(YX)^2” (2012), “Falling in love” (2011). Το 2013 ίδρυσε τη δική της ομάδα «ΜΑΝ», η οποία επιχορηγήθηκε απ’ το ΥΠΠΟΑ για δεύτερη φορά φέτος καθώς και για την τελευταία της παραγωγή (2017-2018), Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ Καλαμάτας (2016), το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση (2015), το φεστιβάλ Δημητρίων το 2013, στο ARC festival το 2014, κ.α.

Κάνει επιμέλεια κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις απ’ το 2012 και έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απ’ τον Οκτώβρη του 2017. Είναι επίσης μέλος του δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ απ’ το 2012.

 


 Η ηλεκτρονική προπώληση για την παράσταση χορού "10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου" άνοιξε:

https://www.viva.gr/tickets/dance/10-thelei-kathimerino-potisma-i-eleutheria/


Μπορείτε να δείτε το teaser της παράστασης εδώ:

https://youtu.be/7p1pTrEr2wY

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://www.youtube.com/user/artemislampiri
https://vimeo.com/artemislampiri

https://www.facebook.com/MANdancecompanyArtemisLampiri

 

Συντελεστές:

Σύλληψη / Έρευνα/ Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη

Δραματουργία: Μπετίνα Παναγιωτάρα

Μουσική Διδασκαλία / συντονισμός:Natasha Martin

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθός χορογράφου: Μίνα Ντάλη

Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Μαύρα Γίδια

 


Επί σκηνής: Νίκος Βλαχογιάννης, Μαρία Βούρου, Αντιγόνη Γύρα, Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Ελεάννα Ζώη, Νικολέττα Καρμίρη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου.


Παραγωγή
MANdancecompany

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού


 

 

Ø  Για την ενίσχυση της παράστασης είναι ενεργό στον παρακάτω σύνδεσμο crowdfunding με πλήρες πληροφοριακό υλικό για την παράσταση. Και επειδή η ελευθερία είναι συλλογική υπόθεση, σας καλούμε να αφήσετε και το δικό σας αποτύπωμα στο σκηνικό του θεάτρου δίνοντάς μας έναν ορισμό για το τι είναι για εσάς προσωπικά η ελευθερία: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/Artemis-Dance-Perfomance

 


Info:

Τοποθεσία: Θέατρο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες», Τουρναβίτου 7, Ψυρρή – Αθήνα

Ημερομηνία: Παρασκευή 6, Σάββατο 7, Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Μαΐου και Πέμπτη 12, Παρασκευή 13, Σάββατο 14, Κυριακή 15, Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου 2022. Ώρα έναρξης: 21.00. Διάρκεια: 60 λεπτά

Πληροφορίες: Τηλ.: 6984119874 (Μίνα Ντάλη)

Τιμές εισιτηρίων: 10€ ενιαίο

Ηλεκτρονική Προπώληση:  Viva.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Η Πρώτη Νύχτα του Γάμου